Krisztina (47) óvodapedagógus, nagycsaládos anyuka, 2016 óta küzd daganatos betegségekkel. Egy kórházi mellkascsapolás során összeomlott a bal tüdeje. Ekkor került képbe a tartós katéter beültetés.

Milyen út vezetett el Önnél a mellkasi tartós katéter beültetéséhez?

 

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hosszú és nehéz. 2016-ban diagnosztizáltak nálam emlődaganatot, ráadásul egy nagyon agresszív változatát. Annak ellenére, hogy sikerült viszonylag korán felfedezni, ekkor már áttétes volt. Ennek megfelelően megműtöttek, volt kemoterápia, sugárkezelés, illetve elkezdték az utógondozást, hormonkezelést kaptam és negyedévente, majd félévente jártam kontrollra, végül már csak évente.

Az emlőrák kialakulása genetikus volt Önnél?

Nem. Azonnal megvizsgálták ezt a lehetőséget, de szerencsére a laboreredmény kizárta ezt.

Akkor még ezek szerint jól alakultak a dolgok?

Igen, akkor úgy tűnt, haladok a gyógyulással. Aztán 2019 decemberében iszonyatosan elkezdtem köhögni. Elmentem a háziorvoshoz, antibiotikumos kezelést kaptam, de csak nem akart elmúlni a köhögés, ezért beutaltak egy tüdőgondozóba. A tüdőgyógyász megállapította, hogy kétoldali tüdőgyulladásban szenvedek, újabb antibiotikumos kezelés jött, de mivel ennek hatására sem javult a helyzet, a kórelőzményre való tekintettel készítettek egy CT is. Ez kimutatta, hogy daganatos elváltozás van a tüdőmben, ami sajnos előrehaladott, átterjedt a csontjaimra is. Így kerültem az onkológiára, éppen akkor, amikor beütött a covid-járvány. Ez nagyon lelassította a terápiát. Közben az itteni vizsgálatok igazolták, hogy valóban az összes csontot érintő áttételről van szó, a daganat megjelent a gerincemen, a medencecsonton, a bordákon, illetve a tüdőben, a májon és a mellékvesén. Még a kemoterápiás kezelés előtt fulladásos rosszullétek jelentkeztek, ezért ezt is kivizsgálták, és megállapították, hogy a szívburokban és mind a két tüdőmben rengeteg víz van. Ekkor estem át az első csapoláson. A kemoterápia egyébként viszonylag jól sikerült, és utána egy évig kifejezetten jól éreztem magam, nem fulladtam.

Mit jelent az, hogy viszonylag jól sikerült a kemoterápia?

Azt jelenti, hogy az orvos elmondta, soha nem fogok meggyógyulni az alapbetegségemből, szerencsés esetben szinten tudjuk tartani a daganatos elváltozást. Ennek érdekében beválogattak egy kísérleti gyógykezelésbe, és ezzel kezdődött meg az igazi kálváriám.

Sikertelen volt a kísérleti kezelés?

Nem erről van szó. Tudni kell, hogy egy ilyen kísérleti státusz sokkal intenzívebb betegkontrollal jár, mint egy hagyományos kezelés. Többször van CT, szívultrahang. A kivizsgálások során egyre gyengébb lettem, újra megjelent a fulladás. Először ezt nem vették olyan komolyan a kórházban, de a következő szívultrahang után ráírta a papíromra a kezelőorvos, hogy a tüdőmben újra rengeteg folyadék van. Ekkor kezdődtek a csapolások. Olyan mennyiségben, hogy többször napokra bent kellett maradnom a kórházban. Ennek ellenére folyamatosan panaszkodtam, éreztem, hogy nem működik ez a megoldás. 2022 tavaszán ismét kórházba kerültem a csapolás miatt, azonban ekkor megtörtént a baj, a thoracocentesis hatására összeomlott a bal tüdőm és majdnem egy hónapra az intenzív osztályra kerültem. A férjem mondta később, hogy az első napokban olyan válságos volt az állapotom, hogy felkészítették a családot a halálomra.

A teljes cikket az Ewicare.hu oldalon, ide kattintva olvashatod el!