Hosszan voltam beteg nemrégiben, és ilyenkor mindig kicsit elgondolkodtat az, hogy tényleg nem vagyok sebezhetetlen. Tiniként ugyanis nagyon hajlamos voltam arra, hogy így érezzem magam, de bizony pár év is elég tud lenni, hogy benőjön az ember feje lágya, és elkezdjen sokkal jobban vigyázni az egészségére és odafigyelni magára. Persze, hogy most is szíven ütött, hogy egyszerű felső légúti panaszokból kialakult egy tüdőgyulladás… Pedig igyekszem vigyázni magamra a mindennapokban, de lehet, hogy komolyabban kellett volna vennem a pihenést.

Most ez a dolog tényleg nagyon megijesztett, de legalább hozott magával valami pozitívat is: innentől ígérem magamnak, hogy ha nem érzem jól magam, akkor igyekszem nem túlterhelni magam, hanem mindenképpen beiktatok némi pihenést. Különben simán járhatok úgy, mint ahogyan a legutóbbi esetben. Szerencsére hamarosan vissza is utazom Magyarországra a családomhoz. Már alig várom, hogy az otthonomban legyek. Biztos ez is segít majd, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe, mint itt, teljesen egyedül, új helyen.

Mint megtudtam, közben az otthoniakkal is zajlik az élet: a „napelem pályázat 2024” jegyében bőszen tervezik a napelemes rendszer telepíttetését a családi házunkra, ugyanis már jó ideje szó van arról, hogy ideje lenne erre a fenntartható energiatermelési módra váltanunk. Nagyon bírom anyuban és apában, hogy ilyen nyitott gondolkodásúak, ezért azon sem lepődtem meg, hogy serényen tanulmányozzák újra meg újra a napelemrendszer.info oldalon található rengeteg leírást. Nem kizárólag a napelem pályázat 2024-es részleteinek lehet utánanézni, hanem akár hozzávetőleges kalkulációt is találhatunk a napelem telepíttetésének megtérülési idejéről. Természetesen ehhez a pontos kW mennyiség szükségeltetik, de már nagyjából meg tudjuk saccolni a táblázatot megtekintve, hogy mi mire számíthatunk majd. Örülök és hálás vagyok, hogy amíg én külföldi tanulmányokat folytattam és nem tudtam segíteni a szüleimnek ebben a nagy projektben, addig is ott volt nekik egy ilyen hasznos oldal, a napelemrendszer.info, ami több is volt nekik, mint egy mankó az eligazodásban. Ugyanis itt nem igaz, hogy csak és kizárólag informálódni lehet, hanem akár elindítani a folyamatot is.

Ez azt jelenti, hogy egy űrlap segítségével felvesszük a kapcsolatot a céggel, ők pedig a megyeileg illetékes kivitelezőhöz fognak irányítani bennünket. Első lépésben felmérik, hogy az ingatlan, illetve telek alkalmas-e arra, hogy napelemes rendszert telepítsenek rá. Ez alapos munka, ami azt jelenti, hogy az épület elhelyezkedését, az esetleges árnyékoló tényezőket (például szomszéd épület, fák) is vizsgálják, csakúgy, ahogyan a tető minőségét, teherbírását vagy dőlésszögét. Ha úgymond átmegyünk a teszten, és sikeresen vesszük ezt az akadályt, akkor elkezdődhet az ügyintézés, végül pedig a kivitelezés, ami már egyébként nem egy kifejezetten hosszú vagy bonyolult folyamat. Olyan profi csapattal pedig pláne nem, mint a napelemrendszer.info szakmai team – legalábbis így sejtem! A honlapon látottak alapján teljes mértékben megbízhatónak, profinak és alaposnak tűnnek.

Ezért akár a napelem pályázat 2024-es részleteinek olvasnátok tehát utána, akár már azonnal belevágnátok a projektbe, mert már mindent tudtok a napelemekről: hajrá, keressétek fel bátran a napelemrendszer.info oldalát! Mi most állunk a helyszíni felmérés előtt – rettentő izgalmas szerintem.