Az elmúlt időszakban sajnos beteg voltam, és így kénytelen voltam felkeresni az orvosomat. A tüneteim alapján az orvosom azt javasolta, hogy végezzünk néhány vizsgálatot, hogy megtudjuk, mi okozza a problémámat. Az orvosi vizsgálatok és tesztek során kiderült, hogy egy kisebb fertőzés áldozatává váltam. A kapott instrukciók alapján és a gyógyszereknek köszönhetően néhány nap után már érzékeltem a változást.

Amikor kicsit jobban éreztem magam, eszembe jutott, hogy már régóta terveztem az energetikai tanúsítvány ellenőrzését, de eddig még nem volt időm és lehetőségem erre. Az ingatlanomat ugyanis még régebben vásároltam, és nem foglalkoztam ezzel. Az energetikai tanúsítvány ellenőrzése kapcsán találtam egy részletes cikket, amiből megtudtam, hogyan lehet lekérni a tanúsítvánnyal kapcsolatos adatokat. Azt is megtudtam, hogy ha nincs ilyen tanúsítvány vagy nem érvényes, és nem készítettek energetikai tanúsítványt, akkor az ingatlan értékesítésénél ez akár hátrányos lehet a számomra. Ahhoz, hogy az energetikai tanúsítvány elkészítése gördülékenyen menjen, azt gondolom, hogy egy olyan céggel érdemes felvenni a kapcsolatot, amelynek szakértői segítségével egyszerűen és gyorsan megszerezhető a dokumentum. Ezért úgy döntöttem, hogy kapcsolatba lépek egy olyan céggel, amelynek szakemberei segíthetnek az energetikai tanúsítvány elkészítésében. Az interneten kutatva találtam egy céget, amely energetikai tanúsítványokkal foglalkozik, és lehetőséget kínálnak arra, hogy online megrendeljem a szolgáltatásukat.

Az első lépés így tehát az volt, hogy felvettem a kapcsolatot a céggel, és megadtam nekik, hogy pontosan hol, és mekkora ingatlanhoz, valamint milyen jellegű ingatlanhoz szeretnék energetikai tanúsítványt készíttetni. Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, és azonnal elvállalták a tanúsítvány készítését. A céggel való egyeztetés során részletesen átbeszéltük a szükséges információkat, ezzel biztosították, hogy a készített dokumentum teljes mértékben megfeleljen az adott ingatlanra vonatkozó jogszabályoknak.

Miután a szükséges információkat leegyeztettük, megbeszéltünk egy időpontot, amikor a cég munkatársa elvégezheti a helyszíni felmérést. Elmondták, hogy az energetikai tanúsítvány elkészítése ugyanis csak akkor lehetséges, ha szakember felmérte az adott ingatlan állapotát és a benne található berendezések energiafogyasztását.

A helyszíni felmérés során a szakértő kolléga a megbeszélt időpontban kiérkezett és elvégezte a szükséges méréseket, majd pedig az adatokat visszaküldte a cégnek kiértékelésre. Miután az adatokat begyűjtötték, elkezdték a tanúsítvány kiállítását az erre a célra készült programokkal. Ezt követően bejegyeztették az okmányt a hatóságnál, és így a dokumentum megkapott egy ún. HET számot.

Felajánlották, hogy ha azonnal szükségem van rá, akkor a további ügyintézéshez elküldik a HET számot, de megállapodtunk abban, hogy elegendő, ha futárszolgálattal elküldik nekem a tényleges dokumentumot. Látható, hogy az energetikai tanúsítvány elkészítése során számos lépés szükséges, ám az a következtetés is levonható, hogy ha egy megbízható céggel dolgozunk együtt, akkor ezt az egész folyamatot gyorsan és zökkenőmentesen le tudjuk bonyolítani.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése során a szakértők részletesen megvizsgálták az ingatlanomat. Kiderült, hogy az épület állapota jó, de néhány javításra szoruló pontot azért találtak. Ezeket a javításokat el is végeztük, és az ingatlanom energetikai tanúsítványát végül sikeresen elkészítették.

Az egész folyamat nem csak a tanúsítvány elkészítéséről szólt, hanem arról is, hogy gondoskodjak a jövőbeli eladásomról. Az ingatlanom energetikai tanúsítványa mostantól megbízható és biztos vagyok benne, hogy amikor eljön az idő az értékesítésre, akkor nem lesznek problémáim a vevőkkel. Köszönöm a segítséget a szakértőknek, akik könnyebbé tették az életem.