Az olajnak a gépkocsik esetében kulcsfontosságú szerepe van mind a motor ideális működése, mind pedig a motor élettartama szempontjából. Az első és legfontosabb dolog az, hogy mindig olyan olajat használjunk, amit a gépkocsi műszaki kézikönyve meghatároz. Ebben az esetben nem létezik a “nagyjából azonos” fogalom. Amennyiben a gépkönyv 15W-40 olajat ír elő, akkor nem lehet 15W-50 kenőanyagot használni. Még akkor sem, ha a két szám nagyon hasonló.

Érdekességképpen:

  • az első szám a legalacsonyabb külső hőmérsékletet mutatja, amelyben az olaj még megvédi a motort. Az olaj első számából ki kell vonni 35 fokot. A fenti példa esetében a 15W-40 olaj 15-35=-20 fokban is biztosítja a motor védelmét a hidegindítás során,
  • a második szám az olaj viszkozitását jellemzi. A magasabb szám jobb viszkozitást jelent.

A másik kulcsfontosságú dolog a rendszeres olajcsere. Itt megint az autó műszaki kézikönyvét kell segítségül hívni. Ebben pontos benne van az előírt olajcserék időpontja, gyakorisága. És természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy két olajcsere között rendszeresen ellenőrizzük a motor olajszintjét is.

Most, hogy tisztáztuk, miért fontos a kenőanyag a kocsiban, vizsgáljunk meg még egy nagyon fontos kérdést. Hol vásároljuk meg a kenőanyagot. Ajánlom figyelmedbe az olajwebshop.hu-t, az egyik legismertebb hazai motorolaj forgalmazót. Kifejezetten érdemes mindenkinek ebben a webshopban körülnézni ill. vásárolni. Itt ugyanis nagyon sokfajta gyártó termékei közül választhatunk és egészen biztosan megtaláljuk a gépkocsink számára előírt kenőanyagot. Kizárólag magas minőségű motorolajokat forgalmaznak. Ebben az iparágban rendkívül fontos a megbízható, hiteles gyártói forrás. Az olajwebshop.hu esetében pedig biztosak lehetünk abban, hogy a beszerzett kenőanyag minden szempontból megfelel a gyártó által meghatározott specifikációnak.

A webshopban történő vásárlás gyors és kényelmes. A weboldal felülete jól áttekinthető, kifejezetten intuitív. Ugyanakkor pár kattintással, néhány egyszerű termék kategória szűkítéssel már ott is vagyunk a megfelelő terméknél. Más webshopok esetében sokszor hosszú perceket töltök bolyongással az áruház útvesztőiben. Az olajwebshop.hu esetében ez a veszély nem fenyeget. Amennyiben esetleg tévedtem a kiválasztás során, akkor az átvételtől számított 30 napig lehetőségem van visszaküldeni a terméket az üzletbe és visszakapom a vásárlásom árát. Olajak esetében a termék speciális jellege miatt annyi korlátozás van, hogy nem pénzt, hanem levásárolható kupont kapunk vissza.

A webáruházra kiváló ár-érték arány a jellemző. Így kifejezetten kedvező áron szerezhetjük be a szükséges olajat. Sokszor akcióznak, így egy-egy nem sürgős, hanem előre tervezett beszerzés során érdemes pár hetet várni a még kedvezőbb akciós árakra.

Fontos róluk elmondanom, hogy valódi specialistái ennek a területnek, mindent tudnak a kenőanyagokról. Amennyiben bizonytalanok vagyunk vagy a kocsink műszaki leírása nem fogalmaz egyértelműen, akkor feltétlenül kérjünk tanácsot. Ezt megtehetjük akár elektronikus levélben, akár személyesen valamelyik budapesti üzletükben. Felkészült és segítőkész eladóik a főváros 4 különböző pontján várják a vásárlókat, érdeklődőket.

És természetesen nemcsak motorhoz szükséges olajakat forgalmaznak, hanem sok más autóalkatrészt is. Szinte egy komplett autósbolt kínálatával rendelkeznek. Megtalálhatóak itt külső-belső autóápolási termékek, fék- és hűtőfolyadékok, gyertyák, féktisztítók is.

A megrendelt árucikkek esetében nagyon rövid szállítási határidővel dolgoznak. Ugyanis komoly raktárkészlettel rendelkezik a webáruház. Természetesen lehetséges a személyes átvétel ill. a már jól megszokott módon kézbesítési pontra (Mol vagy OMW kút, PostaPont, MPL Csomagautomata) is kérhetjük a kiszállítást. Akár a futárral történő kézbesítést is választhatjuk.

És amikor a megrendelt kenőanyag felhasználásával a kocsinkban megtörténik az olaj csere, akkor biztosak lehetünk abban, hogy autónk azt a kenőanyagot kapta és olyan minőségben, amelyet számára a gyár mérnökei megálmodtak és előírtak.