Vasculitis egy olyan kórkép, amely az erek falainak gyulladását jelenti. Az “ér” szó az erekre, míg a “itis” szó a gyulladásra utal. A vasculitis különböző típusai léteznek, amelyek különböző méretű és típusú erekre hatnak az egész testben.

A vasculitis okozhatja az erek falainak megvastagodását, beszűkülését vagy károsodását, ami zavarja a normális véráramlást. A gyulladás miatt az érintett erek falai meggyengülhetnek és sérülhetnek, ami súlyosabb esetekben vérzést vagy vérrögök kialakulását okozhatja.

A vasculitis okai nem mindig egyértelműek, de a legtöbb esetben az immunrendszer túlzott reakciója játszik szerepet, amikor tévesen támadja meg a szervezet saját erek falait. Ezt az autoimmun folyamatot okozhatják fertőzések, bizonyos gyógyszerek vagy más környezeti tényezők.

A vasculitis tünetei változóak lehetnek attól függően, hogy melyik típusa érinti az embert és melyek az érintett szervek. Általános tünetek közé tartozhatnak láz, fáradtság, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, bőrkiütések és súlyvesztés. A tünetek és a betegség lefolyása sokféle lehet, és a kezelés is függ az adott típustól és súlyosságtól.

A vasculitis súlyos esetekben komoly szövődményekhez vezethet, beleértve a szervkárosodást és az életveszélyes állapotokat is. Kezelése orvos által történik, és lehet magában foglalni gyulladáscsökkentő gyógyszereket, immunoszuppresszánsokat vagy más specifikus kezelési módokat, amelyek célja a gyulladás csökkentése és az érfalak védelme. A korai felismerés és az időben történő kezelés rendkívül fontos a szövődmények elkerülése érdekében. Ha valaki vasculitisra utaló tüneteket tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz.