A szövegírás kapcsán elsősorban a tartalmi szempontokat, a szavak erejét szoktuk hangsúlyozni, hiszen jól tudjuk, a forma nem elég a kívánt hatás eléréséhez. Ez alól a webszövegírás sem kivétel, ám ez esetben sokkal inkább kerül egymás mellé tartalom és forma, mint a szövegírás más területein, sőt, a kettő közel egyforma fontosságú is.

Tartalmi szempontok

Tartalmi szempontból a webes szövegírás során is az olvasót és az ő igényeit, kérdéseit kell szem előtt tartanunk, és a lehető legkönnyebben emészthető módon megpróbálnunk válaszokat és megoldásokat nyújtani ezekre. Érdemes tehát egyszerű és lényegre törő gondolatokat megfogalmaznunk, amelyekből egyértelműen kiolvashatóak a keresett válaszok és megoldások.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ez nem minden esetben jelent tömörséget. Bár mindig figyelni kell arra, hogy fölöslegesen ne szaporítsuk a szót, vannak olyan témák, amelyeket lehetetlen érdemben összefoglalni néhány bekezdésben. Éppen ezért érdemes minden esetben a szükséges, de elégséges információmennyiségre törekednünk.

Formai szempontok

A megfelelő tartalom és stílus mellett a webszövegírás esetében a formának is jelentős szerep jut, hiszen a szövegnek mindenekelőtt könnyen áttekinthetőnek kell lennie. A széltől szélig írt szövegek túlságosan hosszúnak és töménynek tűnnek az alapjáraton is elfoglalt olvasónak, ezért kulcsfontosságú, hogy már első ránézésre kellemes benyomást keltsen a szöveg.

Ennek érdekében tagoljuk a szöveget alcímekkel, ezeket pedig további paragrafusokkal. Az egyes szövegrészek közé illesszünk be találó képeket. Ezek szintén hozzátesznek a szöveg üzenetéhez, és formailag is feldobják azt.

SEO szempontok

A webes szövegeknek ugyanakkor nemcsak a hús-vér olvasók, hanem a keresőmotorok számára is értelmezhetőknek és áttekinthetőknek kell lenniük. Keresőoptimalizálás nélkül ma már aligha beszélhetünk minőségi, jó tartalomról, hiszen enélkül a szövegnek esélye sincs érvényesülni számtalan másik versenytársa mellett.

Az olvasó sosem csak és kizárólag éppen arra a szövegre figyel, amit éppen olvas. Nagy eséllyel jelen pillanatban a te képernyődön is fut még néhány alkalmazás és nyitott ablak ezen kívül is. Fontos tehát, hogy az olvasó már abban a pillanatban le tudja szűrni, miről szól az adott bejegyzés, amint megnyitja és végig görgeti azt, valamint, hogy könnyen emészthető legyen a számára, hiszen feltehetően sem az idejét, sem a türelmét nem kívánja pazarolni.