Alábbi írásunkban lerántjuk a leplet a hüvelygombáról, tisztázzuk a témában a mélyen gyökerező félreértéseket, és megoldással is szolgálunk.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba minden negyedik nő életében előbb-utóbb felbukkan. A Candida gomba elszaporodása az indikátor. A tünetek jellegzetesek és roppantul kellemetlenek. Hogy melyek ezek? Sárga vagy fehér színű, szagtalan, darabos, túrós állagú hüvelyfolyás, erős hüvelyviszketés, amihez égő érzés is társul, aminek a hátterében a szeméremtájék gyulladása áll. Pontosan ezért egyébként a dörzsölés nem, hogy nem segít, hanem épp ellenkezőleg, tovább súlyosbíthatja az amúgy sem rózsás helyzetet.

Természetesen a hüvelyfolyás, valamint a fent említett tünetek nem feltétlenül csak egyetlen fertőzésre, kórképre utalhatnak. Ezért érdemes teszttel meggyőződni arról, hogy mi a probléma kiváltója, mert kizárólag így kezelhető eredményesen. Zárójelben jegyezzük meg, hogy az egy téves és káros elképzelés, amit sajnos sokan hangoztatnak, miszerint a hüvelygomba szexuális úton terjed. Ez abszolút nem igaz, lévén a szervezetben túlzott mértékben elszaporodó Candida gomba az okozó. A gond akkor kezdődik, amikor a hüvely kémiai egyensúlya, azaz a savas védelmi közeg megváltozik, ezáltal kibillen a mérleg.

 

Candida teszt

 

A Candida gyorsteszt hüvelyminta segítségével az esetleges gombafertőzés kimutatására szolgál. A Candida albicans nem ismeretlen az emberi szervezet számára, lévén egy olyan patogén élesztőgombáról beszélünk, ami gyakran megtelepszik a bélflórában. Sokan talán nem is sejtik, hogy mivel állnak szemben, mindaddig, míg a teszt közbenjárásával fény nem derül az igazságra. Kis érdekesség, hogy a teljesen egészséges felnőttek minimum 40, de leginkább 60 százalékánál megjelenik a bélrendszerben, valamint a szájüregben.

 

Milyen módon célszerű a hüvelygombát kezelni?

Egyrészt az első lépés a Carbon Medical webáruházból megvásárolt candida teszt elvégzése, ami ha kimutatja a Candida jelenlétét, akkor következhet a közvetlen terápia krémek és kúpok alkalmazásával.