A felfázás igen kellemetlen tud lenni. Akinek már volt benne része a tudja, hogy érdemes némi óvintézkedést tenni, ha hajlamosak vagyunk a felfázásra.

Nem csak hűvösebb időjárás esetén, hanem akár nyáron is szenvedhetünk a felfázás tüneteitől ugyanis az elnevezése ellenére nem csupán meghülés okozhatja, hanem baktériumok is közrejátszhatnak a kialakulásában. Most nézzük, hogyan tudunk ellene védekezni és mikor javasolt az urológus felkeresése.

A felfázás elleni védekezés módszerei

A felfázás ellen számos egyszerű, de hatékony módszert ismerünk, ami Íme néhány tipp:

  • Elegendő, illetve bő folyadékfogyasztás: Igyon elegendő vizet vagy teát naponta, de lehetőleg cukor nélkül, hogy segítse a baktériumok kiürülését a húgyutakból.
  • Higiéniai: A törlést mindig elölről hátrafelé végezze a WC használata után, hogy a baktériumok ne kerüljenek a hüvely területére.
  • Másodlagos védekezés szexuális tevékenység során: A szexuális érintkezés után mindig vizeljen, hogy a baktériumokat kiürítse a húgyutakból. Használjon síkosítót is, ha szükséges, hogy csökkentse a sérülés kockázatát.
  • Ne maradjon nedves fürdőruhában és ne üljön hideg vagy túl meleg felületre: A nedves fürdőruhák hozzájárulhatnak a baktériumok szaporodásához. Mindig szárazra öltözzön át fürdés vagy úszás után.
  • Ne tartsa vissza a vizeletet: Amikor érzi, hogy vizelnie kell, menjen azonnal a WC-re. A vizelet visszatartása lehetőséget ad a baktériumoknak a szaporodásra.
  • Táplálkozás: Az egészséges étrend támogathatja az immunrendszert. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonákat. Olvasson utána a candida gomba elleni diétának.
  • Túlzott cukorfogyasztás kerülése: A cukor szaporíthatja a baktériumokat, így érdemes csökkenteni a cukorbevitelt.
  • A gyógyszertárakban keressen tőzegáfonya tartalmú természetes étrend kiegészítőket, ami segíthet a húgyutak fertőtlenítésében.

Ha a tünetek erősen jelentkeznek, például gyakori vizelési inger, égő érzés vizelés közben vagy változások a vizelet színében, akkor mihamarabb forduljon orvoshoz. Az időben történő kezelés segíthet elkerülni a felfázás súlyosabb szövődményeit.