Az egészségpolitika az a terület, amely foglalkozik a kormányok és más döntéshozó szervek által végrehajtott intézkedésekkel és politikákkal, amelyek az egészségügyre és az emberek egészségére vonatkoznak. Az egészségpolitika célja az egészség javítása, a betegségek megelőzése és a társadalom egészségének előmozdítása.

Az egészségpolitika különböző területeket érint, például az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a betegbiztonságot, a közegészségügyet, a betegségmegelőzést, a gyógyszerpolitikát, a mentális egészséget és más kapcsolódó területeket. A politikák és intézkedések lehetnek törvények, rendeletek, irányelvek, finanszírozási döntések vagy más kezdeményezések, amelyek hatással vannak az egészségügyi rendszerre és az emberek egészségére.

Az egészségpolitika tervezése és végrehajtása több szempontot figyelembe vesz, beleértve a társadalmi igazságosságot, az egészségügyi erőforrások hatékony felhasználását, a prevenciót és a betegségek kezelését. Az egészségpolitika kialakítása általában komplex folyamat, amelyben számos érintett fél vesz részt, például egészségügyi szakemberek, kormányzati tisztviselők, politikusok, betegek és más érdekelt felek.

Az egészségpolitika jelentős hatással lehet egy társadalom egészségére és jólétére. Megfelelő egészségpolitika segíthet az egészségügyi ellátás javításában, a betegségek csökkentésében és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében. Emellett az egészségpolitika befolyásolhatja az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát és a közegészségügyi kihívásokra adott válaszok hatékonyságát.

Az egyes országok egészségpolitikája és prioritásai eltérőek lehetnek a gazdasági, társadalmi és kulturális kontextustól függően. Az egészségpolitika általában hosszú távú stratégiákra és közép- illetve rövid távú intézkedésekre épül, amelyeket folyamatosan értékelnek és módosítanak az eredmények és a változó körülmények alapján.