Sokan szégyellik szabálytalan fogsorukat, ezért nem szívesen mosolyognak, pedig azt már tudományosan is bebizonyították, hogy ha sokat mosolygunk, kacagunk, boldogabbak leszünk. Mi akadályoz meg hát abban, hogy ezt tegyük?

Ha az egyik akadály az, hogy zavar a szabálytalan fogsorunk, és nem akarjuk, hogy mások a ki- vagy összevissza álló fogainkon csúfolódjon (függetlenül attól, hogy az ilyenfajta reakció udvariatlan, neveletlen, és a csúfolódót magát minősíti), számos megoldás van a korrekcióra, nemcsak gyermek- és kamaszkorban, hanem felnőttkorban is. Ugyanakkor fogszabályozást nemcsak esztétikai okból ajánlanak a fogorvosok, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése érdekében. A fogak és az állkapocs rendezetlensége miatt kialakuló rendellenes harapásnak ugyanis hatása van a rágásra, a fogmosásra és a szájhigiéniára (a kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb tisztítani, így könnyebben megjelenhet a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek). A közérzetünkre is kihat, arra, ahogyan mosolygunk, és ahogyan a fogsorunkat, az esetleges asszimetriákat a szánkban érezzük, és ehhez esetleg egy állandó diszkomfort-érzet társul. A kezeletlen fogszabályozási problémákra példa a keresztharapás (bulldogharapás), nyitott harapás (amikor a felső fogak állnak sokkal kinnebb az alsóknál), emiatt beszédhibák is kialakulhatnak. A fogszabályozó kezelés célja a két állcsont harmonikus érintkezése, a fogívek megfelelő formájának és funkciójának a kialakítása, az állcsontok és a fogak rendellenességeinek megszüntetése, a helyes rágófunkció kialakítása (hiszen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez erre is szükség van).

A tökéletes (vagy ahhoz közelítő) fogsor tehát nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is fontos az egészségünk szempontjából is. Már csak az van hátra, hogy ha fogszabályozó kezelésre van szükségünk, legyőzzük az idegenkedésünket a fogszabályzó-viseléssel kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a fogszabályzók viselése nem ciki, sőt: mondhatni divatba jött! További jó hír, hogy fogszabályozókat ma már nemcsak gyerekek és tinédzserek viselnek, hanem bárki, aki rászánja magát egy ilyenfajta kezelésre. A fogak és a szájhigiénia állapotától függően bármikor el lehet kezdeni egy többhónapos vagy a problémák súlyosságától függően másfél-kétéves kezelést fogorvosunkkal egyeztetve és az opciókat számbavéve.

Az egyik opció a láthatatlan fogszabályozás. Igen, létezik! Ha valaki még mindig cikinek tartja a hagyományos fogszabályzók viselését, és nincsenek más ellenjavallatok, kérdezzen rá fogorvosánál, milyen lehetőségek állnak előtte a diszkrét, mások számára alig vagy egyáltalán észrevehető fogszabályozási módszerek alkalmazásában.

Először is fontos tudatosítani, hogy a láthatatlan fogszabályozás csak azoknak az enyhe vagy közepes harapási rendellenességgel élő személyek számára opció, akiknek már végleges fogai vannak, és akiknek általános fogászati állapota és szájhigiéniája jónak mondható.

Vannak olyan kivehető, speciális orvosi műanyagból készült fogszabályzók, amelyek átlátszóak, így viselés közben láthatatlanok. Drótok és rögzítés nélkül képesek kíméletesen a helyükre mozgatni a fogakat. Ezeket a műanyag íveket étkezéskor, fogmosáskor ki lehet venni (sőt ki is kell), ugyanakkor könnyen tisztíthatók, nem sértik fel a szájunkat, ínyünket. Ugyanakkor léteznek a fogak belső felületére rögzített fogszabályozók is, ezek fémből készülnek, ám ugyancsak teljesen láthatatlanok kívülről beszéd vagy nevetés közben. Ezeket többnyire a kozmetikai, rövidebb kezelésekhez használják felnőtteknél. Alig érezhető viselője számára a jelenlétük, és további előnyük, hogy gyorsan felhelyezhetők.

Láthatatlan sínnel általában könnyen kezelhető a fogak enyhe vagy közepes mértékű torlódása, az enyhe vagy közepes mértékű rések összehúzása a fogak között, a középvonal kis mértékű eltolódása, az átlagosnál nagyobb méretű overjet vagy mélyharapás, vagy akár lehetőség van kisebb mértékű oldalirányú fogmozgatásokra, fogak tengely körüli forgatására is. Ám ahhoz, hogy biztosra menj, esetedben alkalmazható-e a láthatatlan fogszabályzás, mindenképpen előzetes konzultáció szükséges. Fordulj hozzánk bizalommal! A Fusion Dental technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban. Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. További információkat honlapunkon találsz: fusiondental.ro.