A Google általi hátrébb sorolás számos tényezőre vezethető vissza. A Google algoritmusok és a keresőmotor rangsorolási folyamata összetett, és számos tényezőt vesz figyelembe. Íme néhány ok, amire figyeljünk webáruház készítése esetén és ami miatt egy webáruház hátra kerülhet a Google találati listáján:
  1. Rendszeres frissítések hiánya: Ha a webáruház nem frissül rendszeresen, és nem tartalmaz új, releváns tartalmakat, akkor a Google lecsökkenheti a webhely rangsorolását. A frissítések segíthetnek a webhely aktuális és releváns tartalmának fenntartásában.
  2. Lassú betöltési idő: Ha a webáruház lassan tölt be, az negatív hatással lehet az SEO-ra és az ügyfélélményre is. A Google kiemelten fontosnak tartja a gyors betöltési időt, így lassú oldalak hátrébb kerülhetnek a találati listákon.
  3. Rossz minőségű tartalom: Ha a webáruház tartalma alacsony minőségű, nem releváns vagy sok másolat tartalom található rajta, az negatív hatással lehet a rangsorolásra. Fontos a minőségi és eredeti tartalom létrehozása.
  4. Hibák és problémák a weboldalon: Technikai hibák, például hibás linkek, rosszul működő oldalak vagy nem megfelelően működő keresőbarát URL-ek is hátráltathatják a Google rangsorolását.
  5. Nem megfelelő kulcsszavak használata: Ha a weboldalon nem megfelelően vannak használva a kulcsszavak, vagy a releváns kulcsszavak hiányoznak, az negatívan befolyásolhatja a weboldal SEO-teljesítményét.
  6. Gyenge mobilkompatibilitás: Ma már kritikus, hogy a webáruházak mobilbarátok legyenek. Ha a webáruház nem megfelelően működik mobil eszközökön, a Google rangsorolása is szenvedhet.
  7. Konkurencia és piaci tényezők: A versenytársak erős jelenléte és magasabb minőségű webhelyei is befolyásolhatják a rangsorolást.
  8. Hibás vagy hiányzó metaadatok: A metaadatok (címek, meta leírások) helytelen vagy hiányzó használata szintén negatívan befolyásolhatja a Google rangsorolását.
  9. Biztonsági problémák: Ha a webáruház sérülékeny a biztonsági támadásokra, vagy ha esetleg hackeltek, az súlyosan károsíthatja a rangsorolást.
  10. Linkek minősége: A webáruházhoz mutató linkek minősége is számít. Rossz minőségű vagy spam linkekkel való összekapcsolódás a rangsorolást negatívan befolyásolhatja.

Az optimális rangsorolás elérése érdekében fontos a webáruház alapos SEO-optimalizálása, technikai hibák javítása, minőségi tartalom létrehozása és a felhasználói élmény javítása. Ezen kívül a Google Ads (korábban AdWords) is lehet hasznos, hogy azonnal megjelenhess a keresőben, amíg a hosszú távú SEO-optimizálás folyik.