2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Vélemény Éthosz és szemlélet

Éthosz és szemlélet

2013-04-26 07:00 Forrás: Kórház 2013/4. -- Zöldi Péter
1924
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Innovatív technológiákra koncentrál az újonnan megalakult Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ). Céljaikról Csató András elnököt és Holchacker Péter igazgatót kérdeztük.

– Vagyunk, létezünk, megalakultunk” – hangzott el április 10-én megtartott sajtóbeszélgetésükön. Milyen céllal?

 
Csató András: Kiemelt célunk, hogy olyan jogi, szabályozási és finanszírozási környezet alakuljon ki, amely lehetővé teszi a magyar betegellátás részére is a környező országokéhoz hasonló, magas színvonalú diagnosztikai és terápiás eljárások elérését. Transzparensen szeretnénk minél szorosabban együttműködni az egészségügyi döntéshozókkal, a kórházak vezetőivel, és az innovatív technológiákhoz kapcsolódó diagnosztikai és terápiás szakmák aktív támogatására is számítunk.
 
– Honnan gyűjtik a tagságot?
 
Holchacker Péter: Azokat a meghatározó hazai egészségügyi technológiai szolgáltatókat, orvostechnikai szállítókat tömörítjük, akik az egészségügyi beavatkozásokhoz, kezelésekhez szükséges legmodernebb technikát biztosítják. Elsősorban kutatás-fejlesztés vezérelt, bizonyítottan bevált technológiák napi szintű alkalmazására koncentráló cégekről van szó. Tagságunk és pártoló tagjaink az innovatív kórháztechnikai eszközök magyarországi forgalmának mintegy 80 százalékát fedik le, de ha az összesített kórháztechnikai forgalmat tekintjük, akkor is a teljes forgalomnak több mint fele a részesedésünk.
 
Cs.A.: Másképp fogalmazva, tipikus tagvállalatunknak az a célja, hogy az implantátum hosszabb ideig maradhasson a betegben, a jobb radiológiai diagnózis alacsonyabb sugárzás mellett valósuljon meg, az adott berendezés az orvos számára könnyebben legyen kezelhető, vagy az egészségügyi szakdolgozók sérülései csökkenjenek. Tagvállalataink holisztikusan szemlélik az egészségügyi ellátás folyamatát, és jelentős erőforrásokat kötnek le annak érdekében, hogy a teljes ellátási spektrum gyorsabbá, olcsóbbá, biztonságosabbá váljon. Emellett van elképzelésünk arról is, hogy a finanszírozásban, közbeszerzésben és terápiában mit lehetne jobban, hatékonyabban, célszerűbben megvalósítani.
 
– Miért éppen most alakultak meg?
 
Cs.A.: Történelmi pillanat a magyar egészségügy számára, hogy a kórházak irányítása egy kézben összpontosul. Korábban, amikor több tulajdonosi kör kezében voltak a kórházak, a beszerzések teljesen eltérő módszertan szerint valósultak meg, sok esetben az innovatív technológia megtakarításai nem ott keletkeztek, ahol a költségek felmerültek, ezért nem volt érdeke senkinek a bevezetés. Ma viszont olyan menedzsment-szemlélet kezd egységessé válni az összes, a GYEMSZI által fenntartott intézményben, hogy a szűkebb érdekrendszerek helyett előtérbe kerülhetnek a magasabb rendű egészségpolitikai és társadalmi célok.
 
H.P.: Az, hogy a szakpolitika és az ellátórendszer hogyan épül fel és milyen modellben működik, számunkra adottság. Ám ma az mindenképpen fontos szempont, hogy egy kézben összpontosul az irányítás, és végre nagy pontosságú adatok állnak az ágazatvezetés rendelkezésére. Mindez megteremti ugyanis annak a lehetőségét is, hogy számtalan évtizedes mítoszt egységes szemlélettel, a teljes egészségügyi ellátórendszerre kiterjedően vizsgáljunk meg. Nem lennénk meglepve, ha sok ilyen mítosz dőlne meg, például arról, hogy van-e vagy nincs szabad kapacitás az ellátórendszerben, vagy éppenséggel sok vagy kevés az érdemben elérhető, minőségi képalkotó diagnosztikai eszköz a tényleges szükségletekhez képest.
 
– Most akkor Önök lobbisták vagy filozófusok?
 
Cs.A.: Legfontosabb stratégiai célunk a szemléletformálás, amely az egészségügy különböző szereplőiben tudatosítja, hogy egy irányba kell haladnunk, közösek az érdekeink. Nem egymással szembenálló, hanem egymást kiegészítő, kooperáló szereplők tehetik sikeressé az ágazatot. Az innovatív egészségügyi technológiák elterjesztése csak látszólag a beszállítók érdeke, a legnagyobb nyertes a magyar állam lehet. A méltó jövedelem mellett a modern technológia kiemelkedő jelentőséggel bírhat a Nyugat-Európában is versenyképes munkaerő itthon tartásában, nemzetközi szinten is számon tartott magyar szakmai közösségek kialakításában, de akár a globális környezetben versenyképes egészségturizmus megvalósításában is – amelynek már vannak gyöngyszemei itthon. Sőt, arról se feledkezzünk meg, hogy orvosi egyetemeink akkor lehetnek versenyképesek, akkor érkezik még több külföldi hallgató, ha az innovatív technológiák minél szélesebb körben elérhetőek itthon is.
 
– Milyen együttműködést képzelnek el az Orvostechnikai Szövetséggel?
 
H.P.: Az egészségügyi ágazatban több olyan érdekképviseleti szervezet dolgozik, amely egyes részterületeket bizonyítottan jól tud képviselni. Az OSZ szerepe tökéletesen körvonalazódott, feladatukat kiválóan végzik, ezért a mi részünkről az összefogást helyezzünk előtérbe. Olyannyira, hogy tagvállalataink között több olyan cég is van, amely a gyógyászati segédeszközök területén is érdekelt, akik jellemzően megtartották tagságukat az Orvostechnikai Szövetségben is. Ettől függetlenül szoros együttműködést szeretnénk megvalósítani minden szakmai szervezettel, így a Szakmai Kollégium Tagozataival és a kamarákkal, illetve nem utolsó sorban a Magyar Kórházszövetséggel. Hiszen a teljes ellátórendszer csak akkor lehet sikeres, ha az intézmények jól és kiszámíthatóan tudnak működni: az intézményi környezet fenntarthatóvá válik, és az intézményvezetők sem szorulnak bele felesleges, egyébként rendkívül frusztráló helyzetekbe. Ezen szeretnénk minden rendelkezésre álló erőforrásunkkal segíteni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik