2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Vélemény Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 október

Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 október

2013-11-21 07:38 Forrás: Kórház 2013/10. -- Dr. Szepesi András
1311
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A KÓRHÁZ szaklap októberi számának főszerkesztői köszöntője.

Tisztelt Olvasóink!

Ősz hava káprázatosan szép időjárást hozott. Minden nappali és éjszakai melegrekord megdőlt. Hála a megelőző hetek esőinek, erdőink, kertjeink és a parkok ragyogó őszi szín-kavalkáddal búcsúznak. Jól jött ez a néhány szép nap, mert mindenkinek jót tesz a hűvös, szürke őszi, téli napok előtt még egy kis feltöltődés fénnyel, meleggel. A szakmai konferenciákon, megbeszéléseken már borongósabb hangulat uralkodott. A befejeződő vagy éppen kezdődő kórházi beruházások ünnepi pillanatai csak rövid időre feledtetik a mindennapok gondjait. A működési pénzek hiányai, a kellemetlenül alacsony (bár az idén is valamelyest emelkedő) bérek mellett az intézeti adósságok nyomasztják az új menedzsmenteket. És ez nagyon megnehezíti a betegellátást, a mindennapi munka mellett a szakmai képzést, a betegek érdekében szükséges minőségi színvonal egyenletes fenntartását. Nem akarok belemenni a számháborúba, hogy többen, vagy kicsit kevesebben hagyják el az egészségügyet, mint tavaly ilyenkor. Nem ez a lényeg. Nem állt meg az elvándorlás. Új jelenségei is vannak: már nem csak a toborzó cégek találják meg az orvosokat, hanem a külföldön dolgozó kollégáink, felkérés alapján válogatják ki ismeretségi körükből a legjobbakat. És az ilyen ajánlatokat nehéz el nem fogadni, amikor a már helyi ismeretekkel bíró kollégák megkönnyítik a döntést és zökkenőmentessé teszik a kitelepülést, akár a családok elhelyezkedését is előkészítve, segítve.

Megnyugvással vettük tudomásul, hogy a B.-A.-Z. megyei kórház koraszülött osztályán sajnálatosan, egy rövid időszak alatt elveszített súlyos állapotú csecsemők ügyében lefolytatott vizsgálat nem talált sem komoly szakmai hibát, sem bűnbakot! Csak a vizsgálati folyamat interpretálása sikeredett erősen „bulvárosra”, tetézve ezzel az érintettek súlyos gondját, fájdalmait. Ebből is le kellene vonni a tanulságot: bonyolult szakmai kérdéseket vizsgálni, értékelni, megítélni csak megfelelő szakmai ismeretek és tapasztalatok birtokában szabad. És ez részemről nem a szabad tájékoztatás korlátozásának igénye, hanem a közmédia felelősségének a számonkérése.

November 1-jétől távozik a tárcától Cserháti Péter helyettes államtitkár. Ő volt az egyetlen, tekintélyes (PhD tudományos fokozattal és MSc szintű menedzseri végzettséggel), gyakorló orvos múlttal rendelkező, felső szintű, főhivatású vezető a rendszerünkben. Az intézmények átalakítása, a szakmai fejlesztési programok menedzselése, a közvetítés, a gyógyítók és a hivatalok közötti a kommunikáció tette ki feladatainak többségét. Embert próbáló, néha a lehetséges emberi teljesítménynél többet követelő feladat volt. Számos alkalommal aggódtunk az egészségéért. Köszönjük a munkáját! Reméljük, még sokáig tudja hasznosítani a tapasztalatait új feladatai teljesítésénél.

Nehéz feladattömeget hagy utódjára, akinek a személyét lapzártánk pillanatában még nem ismerjük. És azt a nehéz, majdnem lehetetlen feladatot, hogy felső szinten közvetítse az orvosok, ápolók, műszakiak, különféle intézménytípusok és szolgálatok valóságos problémáit a szakmapolitikai és gazdasági döntéshozók felé. Mi biztosan támogatni fogjuk munkáját, nemcsak a magunk, hanem elsősorban a betegeink érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik