2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Vélemény Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 szeptember

Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 szeptember

2013-10-16 07:29 Forrás: Kórház 2013/9. -- Dr. Szepesi András
1170
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A KÓRHÁZ szaklap szeptemberi számának főszerkesztői köszöntője.

 

Tisztelt Olvasóink!

 

Itt van az ősz, itt van újra! Hűvösödik az idő, a természet gyönyörű, az ősz színei tobzódnak, de az élet már visszazökkent a normális kerékvágásba. Elkezdődtek a szakmai konferenciák, ahol az eredmények mellett a gondok is a felszínre kerülnek. Szükség is van erre, hiszen készül a 2014. évi költségvetési törvény, és nem mindegy, milyen lesz az egészségügy pozíciója. Lapzártánk reggelén a kormányszóvivő ismertette a benyújtásra kész tervezet főbb számait.

Az egészségügy az előző évhez képest 10,6% emelkedésre számíthat. Ez több mint az infláció, tehát javul a helyzet. Másfelől kevés, mert ilyen ütemben a visegrádi országok közösségi finanszírozási szintjét csak 6 év alatt érhetjük el, és hol van még a teljes unió átlaga? Van jó hír is, a befagyott uniós beruházások újra elindulhatnak, sőt lehetőség nyílik új programok tervezésére is. Most kellene érvényesíteni az intézményi államosítás előnyeit: gyors, megalapozott tervezéssel, főleg a hiányzó, vagy elavult nagy értékű műszerek pótlásával lehetne gyorsan javítani a helyzeten. A képalkotó és az onkológiai diagnosztika, a sugárterápia műszerparkjának megújítása, bővítése, a kardio-CT egyenletes hozzáférhetősége, az intervenciós ellátások támogatása, a stroke-ellátás műszeres feltételeinek széleskörű javítása és még számos egyéb dolog jelentene gyors, érezhető segítséget betegeknek, ellátóknak. Most bizonyíthatja az átszervezett egészségügyi irányítás erejét, színvonalát, hatékonyságát a tárca.

Ne feledkezzünk meg azért a napi gondokról sem. Az intézményeket és a gazdasági környezetüket fojtogató adósságválságra megoldásokat kell találni, és ez még az idei esztendő problémája!

A nyáron megújult a Magyar Kórházszövetség vezetése. Alaposan átvizsgálták a lapunk működését. Kérdőíves felmérést végeztek az intézményvezetők körében, mi a véleményük a KÓRHÁZ c. lapról.

A válaszokból egyértelműen kiderült, kedvelik, olvassák, támogatják, magukénak érzik lapunkat. Ennél szebb születésnapi ajándékot nem is kaphattunk volna! 2003 októberében jelent meg az első, általunk szerkesztett, megújított lapszám. A tizedik évfordulón ez a megerősítés és az Elnökség támogatása új erőt ad a folytatáshoz.

KÖSZÖNJÜK!

Ezek a cikkek is érdekelhetik