2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Vélemény Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 július-augusztus

Dr. Szepesi András jegyzete – 2013 július-augusztus

2013-09-18 07:39 Forrás: Kórház 2013/7-8. -- Dr. Szepesi András
1258
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A KÓRHÁZ szaklap július-augusztusi számának főszerkesztői köszöntője.

 

Tisztelt Olvasóink!

Nyár van, szép forró nyár. Semmi se zavarja a pihenést, a Balaton vize elérte a 26 fokot. Igazán megérdemeltük! Nehéz félév van mögöttünk, az ősz se lesz sokkal könnyebb.

Nagyon várjuk a megígért, visszamenőleges hatályú bérkiegészítést, mert nagy szükség van minden forintra az egészségügyi dolgozók háza táján. Nem azért írok bérkiegészítést, hogy bosszantsam az államtitkárunkat vagy a kormányt, de meg kell érteniük, hogy ez már a második bérjellegű juttatás két éven belül, amelyik sem a túlóráknak, sem az ügyeleti díjaknak nem képezi az alapját. Mivel ezek a bérek alapján kerülnek (törvény szerint) kiszámításra, ami nem képezi a számítás alapját, az nem nevezhető bérnek. Látom a jó szándékot, hogy minél több embernek jusson valami. De a vezetőknek be kell látniuk, hogy ügyelet nélkül nincs kórház, és különösen nincs kórházi és alapellátási sürgősségi ellátás. Túlóra és helyettesítés nélkül pedig már nagyon sok intézményben számos ellátási forma vagy megszűnne, vagy veszélyesen akadozóvá válna. És ez már nem elméleti kérdés, hanem a mindennapi gyakorlat kérdése, ahol a tulajdonosnak, menedzsmentnek aktívan cselekedni, beavatkozni kell.

Az intézményi menedzsmentek már jó ideje a lejárt szállítói tartozások szorításában vergődnek. Lapzártánkig nem hallottunk a megoldásról. Mivel napjainkra az állam a közvetlen tulajdonosa az intézményrendszernek, az év végére a szakértők által 80–100 milliárdra becsült lejárt szállítói tartozás könnyen hozzáadódhat az államadóssághoz, és akkor vagy az állam tartalékai fogynak el, vagy visszakerülünk a túlzottdeficit-eljárások poklába. Mivel az önkormányzatok mára alig rendelkeznek egészségügyi tulajdonnal, rájuk nem fogható ez a hiba. Az OEP pénze megszűnt önálló alapként működni, az állami költségvetés része lett. Sakk-matt.

Az egészségügy a világ egyik legbonyolultabb rendszere. A finanszírozása követi ezt a bonyolultságot. Nagyon kevés szakember igazodik el benne. Lehet, hogy az államháztartásért felelős szakemberek, politikusok nem látják pontosan az egészségügy makrogazdasági helyzetét? Jó lenne, ha a nyári pihenés után, friss erővel ez a kérdés komolyan napirendre kerülne, megelőzendő a nagyobb bajokat.

A pihenő egészségügyi dolgozóknak jó kikapcsolódást, a helyettük is munkát végzőknek sok erőt kívánok a következő forró napokra, hetekre.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

egészségpolitika ,