2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Szakellátás Nárcisz nélkül nincs tavasz

Nárcisz nélkül nincs tavasz

2013-11-22 07:23 Forrás: Kórház 2013/10. -- Radnai Anna (Fotó: Semmelweis Egyetem, attekovacs.com)
1231
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Ez már a hetedik ősz, hogy a Budapest Hospice Házban nárciszt ültetnek az Intézmény munkatársai, a mozgalomhoz csatlakozó iskolák diákjai és az érdeklődő vendégek. Az ünnep olyan üzenetet hordoz, amely napjaikban ritka, mégis szükséges: mint egy sárga virág a betondzsungelben.

A programot, melynek neve „Fields of hope” a Marie Curie Cancer Centre indította el Angliában. Nem telt bele sok idő és számos országban elterjedt a hagyomány, a Magyar Hospice Alapítvány 2007 őszén csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz. A szimbólumhoz minden évben két ünnep kapcsolódik: ősszel virágot ültetnek, néhány hónappal később, a virágzás idején pedig kulturális rendezvényeket és Nárcisz Futófesztivált szerveznek az Alapítvány munkatársai és vendégeik.

Dr. Muszbek Katalin a Budapest Hospice Ház igazgatója kérdésünkre elmondta: a program célja, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére, valamint arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető, és a társadalom valamennyi szintjén meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy azt valamennyi ember meg is őrizhesse. A kampány jelképéül nem véletlenül a nárciszt választották: ez a virág a világon számos helyen a rákbetegeket, rákban haldokló embereket gondozó szervezetek szimbóluma, de tágabb értelemben jelképezi az életet, a reményt, a halál legyőzését, a szeretetet és a ragaszkodást, vallásos vonatkozásban a feltámadást.

A Hospice Ház kertje október 11-én megtelt gyerekekkel, idősebb és fiatalabb emberekkel, talán azért is volt olyan családias a hangulat, mert valamennyi generáció képviseltette magát. Ám nem ez volt az egyetlen ok. Ma hazánkban ritkán csöppen az ember olyan atmoszférába, amilyet a Nárciszültetésen tapasztaltunk: mindenki türelmes és előzékeny volt a másik emberrel, és annak ellenére, hogy számos tíz év körüli gyermek és fogyatékkal élő kamasz (a váci iskolából) vett részt az ünnepen, senki nem fegyelmezte őket, nem szólt hozzájuk a kicsiket is megillető tisztelet nélkül, mégis rendben zajlott minden. A tanítónők és a szervezők nem stresszként élték meg az eseményeket, hanem akként, ami volt: egy kellemes programként, amivel valami nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet, és ami örömet okoz a gyerekeknek, akik részt vesznek benne.

Az Alapítvány és a Házban dolgozó szakemberek és önkéntesek hozzáállására jellemző módon Muszbek Katalin köszöntőjében külön üdvözölte, mint mondta „mindenki előtt a legnagyobb szeretettel” betegüket, aki kijött a napsütésre, hogy együtt ünnepeljen a többiekkel. Az igazgató után a váci iskola fogyatékkal élő gyermekserege vette át a szót – a gyerekek daloltak, verset szavaltak, és az egyik kiskamasz felolvasta Szent Pál Szeretethimnuszát. Soha még ilyen hiteles előadásban nem hallottuk az örökérvényű, ritkán megszívlelt sorokat.

A műsort követően felengedtük a luftballonokat, melyek zsinórjára a gyerekek felerősítették cetlire írt kívánságaikat, azután pedig elültették a virágoskert mellé készített virághagymákat.

Amellett, hogy valamennyiünk számára üzenet értékű a társadalmi szerepvállalás fontossága és embertársaink – rokonaink – vagy a kórházakban pácienseink emberi méltóságának biztosítása az utolsó pillanatig, megragadjuk az alkalmat, hogy a hospice, a palliatív ellátás jelentőségére is felhívjuk a figyelmet. A hospice az élet utolsó hat hónapjában válhat szükségessé a végzetes betegséggel élő emberek számára. A Budapest Hospice Házban elsősorban rákbeteg embereknek nyújtanak segítséget. A tüneti kezelés, a palliáció azok számára válik szükségessé, akiknek kuratív kezelése véget ért, a daganat kiújulása vagy az áttétek megjelenése és növekedése miatt már sem kemoterápiában, sem sugárkezelésben nem részesülhetnek. Ilyenkor általában már nagy fájdalmai vannak a betegeknek, sokan szenvednek hányingertől, legyengülnek, légzőszervi és egyéb panaszaik vannak. A hospice ellátás lényege ezeknek a tüneteknek a kezelése egy magas szintű ápolási szolgáltatás mellett szeretetteljes gondozással, a család és a beteg pszichés támogatásával kiegészítve. A területen dolgozó szakorvosok magas szinten végzik a tüneti kezelést, nem hagyják magukra a betegeket, életminőségüket az utolsó pillanatig fontos szempontnak tekintik, fő céljuk pedig elkerülni, hogy kábán, mégis testi és lelki kínok között feküdjenek az ágyban a halált várva. „Nagyon értékes perceket, napokat, heteket és hónapokat biztosítunk így pácienseinknek. Nem egy betegünk fekvőként, eszméletlenül került hozzánk, majd tünetei kezelésének hála, visszanyerte tudatát, sokakat mobilizálunk is a gyógytornász segítségével” – mondta Muszbek Katalin.

A hospice filozófiája szerint valamennyi palliatív ellátási forma azt a célt szolgálja, hogy végül otthonában halhasson meg a beteg. Muszbek Katalin és munkatársai 2011-ben 1000 lakos bevonásával készítettek közösen egy kutatást a TÁRKI segítségével, melynek során a megkérdezettek 67%-a azt mondta, hogy otthon szeretne meghalni. Egyebek mellett ez a leginkább költséghatékony megoldás is – hangsúlyozza a szakember – hiszen ebben az esetben rendelkezésre áll a családi co-payment, a szakembercsapat csak segíti őket a beteg gondozásában. Az érintett családok a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján bármikor felhívhatják az otthon ápoló hospice-személyzetet és bármit megkérdezhetnek, emellett a team tagjai rendszeresen és szükség szerint fel is keresik a betegeket otthonukban. A tíz ágyas Hospice Házba sem abból a célból jönnek a páciensek, hogy már ne térhessenek vissza otthonukba, hanem azért, hogy tüneti kezeléssel állapotukat javítsák a szakemberek, míg a hozzátartozók új erőt gyűjthetnek, a 24 órás ápolás terhét néhány hétre letéve vállukról.

A családoknak a hospice-teamek nyújtotta biztonság a legfontosabb és a legnagyobb segítség” – összegezte az intézmény igazgatója.

Ezek a cikkek is érdekelhetik