2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Szakellátás Minden, ami nefrológia

Minden, ami nefrológia

2012-09-22 07:28 Forrás: Kórház 2012/7-8. -- Radnai Anna
2100
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Budapesten tartották a Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetségének 13. éves Konferenciáját. Az esemény sajtótájékoztatóján a megelőzés és a nefrológiai ellátás különböző aspektusait mutatták be a szakma hazai prominensei és a kongresszus kapcsán Magyarországra látogató külföldi szakemberek.

 

Poszterekkel és előadásokkal mutatkoztak be a különböző országok vese alapítványai, szó esett mindenről, ami a vesebetegek ellátásában és a fontos szerv károsodásának megelőzésében a XXI. században fontos lehet. Prof. dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke és a Nemzeti Vese Program szakmai vezetője kiemelte: a példákat látva kollégáival együtt azt érezhették, hogy jó úton indultak el, amikor a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Vese-Alapítvány vezetői összefogást kezdeményeztek a lakosság tájékoztatása (elsődleges prevenció) és a vesebetegséggel élők minél figyelmesebb nyomon követése, oktatása (másodlagos prevenció) céljával. A társaság elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: azzal, hogy megreformálták a megváltozott munkaképesség megállapításának metodikáját, a vesebetegek jelentős része is elveszítette rokkantnyugdíját vagy a korábbinál kisebb összeget kap havonta, ráadásul gyógyszereik egy részének támogatása is csökkent vagy megszűnt, ami jelentősen megnehezíti az orvosok számára, hogy ezeket a betegeket transzplantálható állapotba hozzák. Így életük végéig dialízis kezelésre szorulnak majd, ami jóval költségesebb megoldás, mint a veseátültetés.

Timur Erk, a Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetségének elnöke hasonló szempontokat hangsúlyozott, ám ő posztjának megfelelően a fejlődő országokban élő páciensek szempontjait tartotta szem előtt. Minél korábban és minél jobb állapotban fedezzük fel a szegényebb országok lakosai között a vesekárosodással élő betegeket, annál kevesebb anyagi ráfordítással tudunk segítséget nyújtani – jelentette ki. A beteg szempontjából legjobb, egyben pedig a leggazdaságosabb, ha az orvosok felfedezik a még gyógyszeres és életmód-terápiával karban tartható stádiumú pácienseket is, a további romlást pedig veseátültetéssel, és nem korán megkezdett, életfogytig tartó, vesepótló kezeléssel kompenzálják.

A négy napos konferencia szakmai programjáról prof. dr. Rosivall László, a Magyar Vese-Alapítvány elnöke tájékoztatott. A nemzetközi találkozó során a szakemberek a nefrológiában elért eredmények és a megoldandó feladatok mellett megismertették egymással országaik alapítványait, ezen keresztül bemutatták az egyes régiók gondjait és lehetőségeit. A világ minden tájáról érkező résztvevők között orvos, egészségügyi szakdolgozó és beteg egyaránt szép számmal akadt, a rendezvény célja ugyanis többek között éppen az volt, hogy összehozza a nefrológia területével bármilyen oknál fogva kapcsolatban álló embereket és csoportokat. A Nemzetközi Bizottság által kidolgozott tudományos programban a szakterületen belül mutatkozó új trendeket, a Nemzetközi Vesenap elkövetkező 2013-as üzeneteit és a Szövetség egyéb jövőbeni feladatait is meghatározták az egybegyűltek. Külön munkacsoportokban egyeztették a pszichonefrológia és a nefrológiai rehabilitáció jelentőségét a vesebetegek ellátásában.

A magyarországi alapítvány elnöke ejtett néhány szót a kongresszus gazdag poszterszekciójáról is. Ahány ország, annyiféle alapítvány mutatkozott itt be, kezdve a 400 főt foglalkoztató, szinte multinacionális vállalati szinten működő holland szervezettől egészen a magyar közösségig, amely néhány szakember és érintett áldozatos munkája nyomán valósult meg. A posztereken az érdeklődők részletekbe menően tájékozódhattak a különböző országokban elért sikerekről – ötleteket gyűjthettek egymástól pl. a prevencióra és a betegoktatásra vonatkozóan. Szintén ennek a szekciónak részeként ismertették a betegek gyógyításában elhivatott gyógyítók a holisztikus szemlélet fontosságát a nefrológiában.

Dr. Rosivall László a sajtótájékoztatón kiemelte dr. Polner Kálmánnak, a Szent Margit Kórház II. Belgyógyászat-Nephrológiai Osztálya vezető főorvosának munkáját. Polner Kálmán a konferencián több előadásban és poszteren mutatta be munkatársaival elért sikereit. Kiemelkedő ezek közül pl. a Börzsönyben található diósjenői betegoktató tábor, melyet a főorvos személyesen vezényel le minden évben. A tábor ingyenes üdülési lehetőség festői környezetben a legtöbbször rossz szociális körülmények között élő betegek számára, ahol ráadásul betegségükkel kapcsolatban is mindent megtanulhatnak – a kezeléssel kapcsolatos előírások helyes betartásától kezdve az állapotuk miatt szükséges életmódig. A jelen lévő dietetikus megtanítja a pácienseknek, hogyan tartsák be diétájukat. A helyes étkezési szokások pozitív hatásairól az érintettek maguk is meggyőződhetnek: a szakember segítségével diagramokat készítenek arról, hogy miként változnak vesefunkciós paramétereik a diéta betartásának köszönhetően. Az egészséges életmód részeként a mindennapos torna is mindig nagyon népszerű a diósjenői nyaralás során. A hosszú délelőttökön és délutánokon emellett pszichológus és szociális munkás foglakozik a betegekkel, és híresen jó eredményt érnek el Polner Kálmánék a nővér-beteg kapcsolatok alakítása terén is, mert a táborban a páciensek kötetlenebb viszonyba kerülhetnek az őket gondozó ápolókkal.

Rosivall László végül bejelentette, hogy egy ún. „Budapesti Nyilatkozat” elfogadását és kiadását tervezik, melynek célja – az elnök szavai szerint – „egy, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, a krónikus betegeket komplex – azaz a lelki, a testi és az egyéni szükségleteket figyelembe vevő – ellátórendszer kidolgozása.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik