2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Szakellátás Könyvajánló – Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás

Könyvajánló – Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás

2013-11-30 11:37 Forrás: Kórház 2013/10. -- Prof. dr. Bereczki Dániel
1573
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A dr. Fülesdi Béla, dr. Tassonyi Edömér és dr. Molnár Csilla szerkesztésében a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent „Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás” című könyvről.

Hiánypótló könyv a dr. Fülesdi Béla, dr. Tassonyi Edömér és dr. Molnár Csilla szerkesztésében a Medicina Könyvkiadó gondozásában megjelent „Neuroanesztézia és neurointenzív ellátás” című kiadvány. A könyv közel 400 oldalon 45 szerző által írt 54 fejezetet tartalmaz, 3 részre bontva. Az első 9 fejezet az általános ismereteket foglalja össze. Ezt követően 23 fejezetben az idegsebészeti műtétekhez kapcsolódó speciális problémákat ismertetik a szerzők – a műtét előtti átvizsgálástól a véralvadási zavarokon, az antibiotikum profilaxison át a különféle altatás technikai részletekig. A könyv harmadik nagy egysége az a 22 fejezetből álló szakasz, mely a neurológiai betegségek intenzív ellátásához kapcsolódó ismerteket összegzi. 

A másfél éves munka eredményeként egy olyan alkotás született, amely országos szinten fogja össze a szakterületet: bár a fejezetek döntő többségét a Debreceni Egyetem munkatársai írták, a könyv megalkotásában részt vett a másik három orvosképző egyetem, illetve egyéb vezető kórházak intenzíves-aneszteziológus szakembereiből összeálló szerzőgárda is (Országos Mentőszolgálat, Kisvárdai Kórház, Miskolci Megyei Kórház, Debreceni Kenézy Kórház, több budapesti kórház stb.). 

A könyv jellegénél fogva interdiszciplináris: az intenzíves-aneszteziológus szakemberek mellett neurológusok, idegsebészek, gyermekgyógyászok, belgyógyászok, radiológusok, rehabilitációs szakemberek, és a mentőszolgálat orvosai is részt vettek a fejezetek megalkotásában. A hazaiakon kívül a Genfi Egyetem Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Klinikájának két munkatársa is szerepel a szerzők között.

A könyv nagy előnye, hogy a szükséges alapvető elméleti ismeretek közlése mellett kifejezetten gyakorlati szempontok alapján készültek el a fejezetek. Ezért lesz az így összeállított kézikönyv a mindennapi gyakorlat hasznos segítője.

A könyv tartalmi részén túl említést érdemel Bánki Judit felelős szerkesztő, és a Medicina Könyvkiadó munkatársainak kiváló minőségű munkája is. Az ízléses, jó színhatású borítóterv Bede Tamásné munkája.

A számos szakterület és az ország vezető szakembereinek példamutató összefogása alapján elkészült könyv a gyakorlati betegellátás hasznos segítője lesz, ezért köszönet illeti a szerkesztők, a szerzők, valamint a kiadó gondos és alapos munkáját is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik