2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Szakellátás Európa beköltözött Bicskére

Európa beköltözött Bicskére

2011-09-23 07:04 Forrás: Kórház 2011/9. -- Zöldi Péter
3794
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Augusztus 20-án 440 milliós fejlesztést adtak át Bicskén, a szakorvosi rendelőintézetben. Az egynapos sebészetet és nappali ellátást magában foglaló beruházásról dr. Balogh Gyula kardiológust, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

– Igazgató úr, milyen múltja van a bicskei szakrendelőnek?
– A szakorvosi rendelőintézet 1973-ban nyílt meg Bicskén, aztán évtizedeken keresztül a székesfehérvári megyei kórházhoz tartozott. Integrált rendelőintézetként nem a legelőnyösebb szolgáltatási állapotok uralkodtak itt, egészen 2004. július 1-ig. Ekkor döntött úgy a város vezetése, háta mögött a lakossággal, hogy átveszi a rendelőintézetet, mivel nem volt elégedett ellátás színvonalával és a nyújtott szakrendelések számával.

– Melyek voltak a legnagyobb problémák?
– A nagy épületben csupán tíz orvos dolgozott és tíz szakrendelés működött. A csúcstechnikát egy akkor 15 éves fekete-fehér ultrahang-berendezés képviselte, amelynek költségét a város lakói és vállalkozói adták össze korábban. Az ÁNTSZ folyamatosan a működési engedély megvonásával fenyegetett, mert áldatlan állapotok uralkodtak: omlott a vakolat, szivárogtak a szennyvíz- és csapadékelvezető csövek és látszott az egész intézményen, hogy hiányzik az odafigyelés.

– Mikor kezdett el Ön foglalkozni a szakrendelővel?
– Igazgatói megbízásomat 2004 januárjában kaptam, a tényleges munka július 1-jén kezdődött. Elsőként el kellett kezdeni oltani a tüzet, és ezzel párhuzamosan le kellett tenni az önkormányzat asztalára a középtávú fejlesztési programot is. A tűzoltás azt jelentette, hogy meg kellett akadályozni a rendelőintézet bezárását. A város rendbe tette a vizesblokkokat, gondoskodtunk a szakmai minimumfeltételeknek való megfelelésről, gyorsan megnöveltük a szakmák számát. Hamarosan a tíz helyett közel 30 szakrendelés kezdte meg működését, a tíz orvos helyett 40-45 közreműködő szakorvos dolgozott nálunk. Jelenlegi szerződött óraszámunk eléri a 420 szakorvosi órát. Korábban gyakran volt olyan, hogy a nyári szabadság alatt hetekig szünetelt a szakrendelés, ma a nyári időszak alatt is biztosítjuk a rendelések működését.

– Sikerült visszacsábítani a lakosokat?
– A környező településekkel együtt 37 000 főt látunk el. Abból indultunk ki, hogy ők jórészt máshol, Tatabányán, Székesfehérváron, Budapesten dolgoznak, ha munkaidő után itthon megkapják az ellátást, itthon fogják igénybe venni, nem a munkahelyük településein. A délutáni és estébe nyúló szakrendelések nagy sikert arattak, a beteglétszám többszörösére nőtt. A minimumfeltételeknek való megfelelés eszközoldalról is komoly befektetést igényelt. Rögtön 2005-ben egy több mint 50 milliós eszközfejlesztést hajtott végre a város. Csakhamar több színes ultrahang-készülék is működött a rendelőben, minden szakrendelés a minimumfeltételeket előíró jogszabálynak megfelelő eszközökkel és humán erőforrással rendelkezett. Ezzel a tüzet eloltottuk, de ezzel párhuzamosan megkezdődött annak a szakmai programnak a kidolgozása, ami a középtávú szakma fejlesztés alapozta meg.

– Mire koncentráltak ebben a fejlesztésben?
– 
Egyrészt az épület teljes felújítására és bővítésére, hiszen a szakrendelő 1973-ban épült, azóta ehhez senki sem nyúlt hozzá, és elhasználódott. Másrészt, az volt az elképzelésem, hogy olyan új ellátási formákat hozzunk ide, amelyek egyértelműen az egészségügy nemzetközi és hazai fejlesztési irányaival egybevágnak: meghonosítjuk az egynapos sebészetet és a nappali, kúraszerű ellátást a városban. Ennek érdekében egy megvalósíthatósági tanulmány készült, valamint engedélyes terveket készítettet a város. Ezzel elkezdtünk pályázni. Az első kettő pályázat azért nem sikerült, mert a döntés előtt kivonták a forrásokat. Az első olyan pályázaton, a KDOP 5.2.1/B programban, ahol érdemben foglalkoztak anyagunkkal, rögtön nyert a város. Ám a pályázati keretösszeg nem fedte le a fejlesztési elképzeléseinket, szakaszolni kellett a programunkat.

– Hogyan tudták szétválasztani a fejlesztést?
– Az első ütemben sikerült elérni azt, hogy a két új ellátási forma kerüljön megvalósításra. Úgy gondoltuk, hogy többet érünk azzal, hogy nem újul meg teljes egészében az épület, és ugyanazt, amit évek óta nyújtunk, nem csináljuk szebb körülmények között, szemben azzal, ha az épületnek csak egy része újul meg, de két új ellátási formát hozva be, a város és környezőt települések közönségének jobban szolgálva az érdekét. Végül önrésszel együtt bruttó 440 millió forintból tudta a város megvalósítani a beruházást. A földszint teljes egészében megújult és kibővült. A bővítménybe kerültek a kórtermek, és részben a műtőblokk. A várható éves műtétszám miatt fejlesztés keretében két műtő és 25 kórtermi ágy került megvalósításra. 15 ágy az egynapos sebészetre és 10 ágy a nappali ellátásra szolgál.

– Milyen kihívást jelentett a pályázati program megvalósítása?
– Erre a tartalomra nagyon kevés volt 440 millió forint. Az építészetet kétszeri közbeszerzési eljárással lehetett döntésre vinni, végül a VIV Zrt. lett a generálkivitelező. Róluk csak a legjobbat tudjuk elmondani, rendkívül korrekt volt az együttműködés, pedig nehéz feladattal kellett megbirkózniuk. Az volt a határozott elvárásom, hogy az építkezés teljes ideje alatt változatlan rendelésekkel és óraszámban kell a háznak működnie. Ez sikerült is, határidőre, kiváló minőségben teljesítettek. Ezzel párhuzamosan haladt az eszközbeszerzés előkészítése, ami szintén nehézségekbe ütközött, mert a forrás kevés volt. Megfelelő műszaki specifikációt kellett összeállítanunk ahhoz, hogy a minőséget tartani lehessen. Hiszen nyilvánvaló, hogy ehhez hosszú évekig senki sem fog hozzányúlni, pénzt adni.

– Ki szállította az orvosi eszközöket?
– Itt is szerencsénk volt, a Wochna Medicalben és Wochna Tibor személyében kiváló együttműködő partnerre találtunk, aki a megfelelő minőségben szállította le a szükséges eszközöket. Felszereltük a műtőket Trilux műtőlámpával, ALVO műtőasztallal, Dräger altatógépekkel, MELAG sterilizáló berendezést, Linet kórtermi ágyakat és kiváló bútorokat vásároltunk.

– Milyen lett az eredmény?
– Finoman fogalmazva is imponáló. Ez a technológia nem az országban, hanem világ bármely pontján is megállná a helyét. Minden kifogástalan: az igényes tervezés, a felhasznált anyagok minősége, az egynapos sebészet és nappali ellátás megjelenése, és a szakmai színvonal. Nagyon jó minőségű, igényes műszerek teszik lehetővé a megfelelő minőségű ellátást. Bármely szakma képviselője is járt a műtőben és a kórtermekben, mindenki nagy elismeréssel nyilatkozott az eredményről.

– Mikor indul az ellátás?
– Várhatóan októbertől. Hat szakma operál majd, a műtéti számot fokozatosan tudjuk bővíteni. A betegeket már gyűjtik a kollégák, akik jellemzően Székesfehérváron, Tatabányán, Budapesten, Esztergomban és Veszprémben dolgoznak. Bicske nagyon jó közlekedési helyzetben van, egy óra alatt ötmillió ember tudja megközelíteni. Természetesen az ellátási körzethez tartozó betegek minden esetben elsőbbséget fognak élvezni. Ezzel a fejlesztéssel végre valóra válik az a célunk, hogy ne a betegeket utaztassuk a szélrózsa miden irányába, hanem az orvosokat hozzuk ide, a napi rutin szakellátásba. A speciális szakmákat műveljék a szakmai központokban, amit viszont meg lehet oldani Bicskén, azt itt kaphassa meg a beteg.

– Hogyan tovább?
– Be kell fejezni az épület felújítását. A program a meglévő, még fel nem újított két szint teljes felújítását, az alagsor teljes átépítését és egy emeletráépítést foglal magában. Kiviteli terveink készen állnak, pályázati forrásokra várunk és dolgozunk azon, hogy beleférjünk a jövőbeli pályázati lehetőségekbe. Amit a fejlesztési program keretében megvalósítottunk és megvalósítunk, az az elkövetkezendő néhány évtizedre biztosítja a kor színvonalának megfelelő járóbeteg ellátást. Szakmai szempontból már a XXI. század elvei szerint működünk, a felújítás és emeletráépítés komfortosabbá teszi majd a tevékenységet, a szolgáltatási színvonal már ma is európai.

Ezek a cikkek is érdekelhetik