2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Szakellátás Biztonság és egyensúly

Biztonság és egyensúly

2012-04-19 07:00 Forrás: Kórház 2012/3. -- Zöldi Péter
2390
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Februárban fejeződött be a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum infrastrukturális fejlesztése. A fejlesztés céljairól és a megújuló infrastruktúra lehetőségeiről dr. Varga Tamással, az intézmény igazgató főorvosával beszélgettünk.

– Több évtizedes szülész-nőgyógyász karrier után 2006 decemberében lett igazgató főorvos. Akkor milyen célokat fogalmazott meg?

 
– Egyértelműen a fejlesztés, a XXI. század színvonalának való megfelelés volt a legfontosabb célom. Ezt hat éves kemény munka eredményeként mostanra sikerült elérnünk. Tisztában voltam vele, hogy kockázatot jelent az ÉAOP 4.1.2./B pályázat keretében megvalósítandó fejlesztés, de bele kellett vágnunk, hogy az intézményt építészetileg, műszakilag, informatikájában és szervezettségében a kor elvárásainak megfelelő színvonalra emeljük. Amikor idekerültem, az intézmény gazdálkodási tevékenysége kiegyensúlyozott volt, a műszerpark viszont 27. évét taposta. Olyan gépeink és műszereink voltak, amelyek szervizelése – pótalkatrész híján – óriási nehézségekbe ütközött és nagyon drága volt.
 
– Milyen volt a szakmai csapat?
 
– Az orvosi gárda és a szakdolgozók már akkor is közalkalmazottként dolgoztak. A fenntartó önkormányzatnak az volt a hozzáállása, hogy maradjon mindenki közalkalmazott; ezt én nagyon szimpatikusnak találtam, és azóta is ez a helyzet. A felújítás során ennek csak előnyeit láttam: sokkal egyszerűbb volt a költözés megszervezése, a rendelések áthelyezése, könnyen el tudtuk fogadtatni a dolgozókkal a felújítással járó átmeneti kényelmetlenségeket, kellemetlenségeket.
 
– Hogyan zajlott az épület felújítása?
 
– L-alakú épületünk egyik felét felújítottuk, eközben a másik felében dolgoztunk. Emiatt volt rendelőnk, ahol egyszerre három olyan szakrendelés folyt, amelyek nem zárják ki egymást és hasonló műszerezettséget igényelnek. Így tudtuk megoldani, munkatársaim hallatlan nagy türelmével, odaadásával, együttműködésével, és nem utolsó sorban a város lakosságának béketűrésével, hogy először az egyik felében, aztán amikor az kész lett, a másik felében a szakrendeléseket úgy tudjuk teljesíteni, hogy forgalmunk a felújítás két éve alatt egyáltalán nem csökkent. Nagy együttműködési készségről tettek tanúbizonyságot a szoboszlóiak, itt ültek a zajban, porban és türelmesen vártak a sorukra, mert tudták: van értelme.
 
– Mekkora fejlesztés valósult meg?
 
– A beruházás összértéke 720 millió Ft volt, aminek nagyjából fele az épület felújítására ment el, a másik feléből valósult meg az eszköz- és informatikai beszerzés. A pályázati összeg 10 százalékát még 2008-ban egyhangúan szavazta meg az önkormányzat. Azóta is mind a polgármester, mind a képviselőtestület nagyon pozitívan áll a Járóbeteg-ellátó Centrumhoz. Az önkormányzat a felújítás elindításában és a felújítás alatt felmerülő többletköltségek előteremtésében végig maximálisan segített bennünket. A műszerpark fejlesztése során matuzsálemi korú röntgenkészülékünket direkt digitális felvételező-átvilágító rendszerre cserélhettük, új szülészeti ultrahangot vásárolhattunk, és sok új műszer érkezett a szemészetre és más szakrendelésekre is. Informatikai beruházásunk a szakemberek szerint a legmodernebb technológiát képviseli. Teljes körűen integrált rendszerünkben a Főnix-Pro medikai rendszert kiegészíti a DIVAS PACS-rendszer, valamint az ELO dokumentum-menedzsment rendszer.
 
– Az informatikai fejlesztések eredményeként információbiztonsági irányítási rendszert is üzembe helyezhettek.
 
– Az egészségügyi ellátás során hatalmas információmennyiséggel kell dolgoznunk, és nagyon fontos, hogy adataink biztonságban legyenek. Ennek érdekében a felújítás végéhez közeledve bevezettük saját információbiztonsági irányítási rendszerünket, majd auditáltattuk magunkat az ISO/IEC 27001:2006 szabvány követelményei szerint. Emellett éppen várjuk az igazolást az ISO 9001:2006 minőségirányítási rendszernek való megfelelésről is.
 
Az új szerverszoba – mindent tud
 
 
– Miért tartja ilyen fontosnak az információbiztonsági szabványnak való megfelelést?
 
– A betegekről összegyűjtött és tárolt adatoknak maximális biztonságban kell lenniük. A szakrendeléseken ezekhez bármikor hozzá kell férni, viszont a külső támadások ellen a lehető legmagasabb szinten védeni kell az adatokat. A megyében talán csak mi rendelkezünk mindkét tanúsítvánnyal. A minőségirányítási rendszer mellett azért fontos az információbiztonsági szabványnak való megfelelés, mert ha a járóbeteg ellátás finanszírozásában a biztosító esetleg rangsorolja az ellátókat, akkor a belső versenyben ezekkel a minősítésekkel nagy előnnyel indulhat centrumunk.
 
– Nagy szolgáltatónak számítanak a megyében?
 
– Inkább közepes méretűnek. Jelenleg heti 428 szakorvosi óránkat finanszírozzák, emellé az ÉAOP 4.1.2./B pályázat keretében 128 óra többlet finanszírozást kaptunk, amit döntő mértékben hiányszakmák, illetve a hajdúszoboszlói krónikus betegek ellátásban szeretnénk hasznosítani. Például indítunk diabetológiai, kardiológiai, proktológiai és gyermek nefrológiai szakrendelést, gyermekszemészetet, audiológiát és addiktológiát is.
 
– Mekkora körzetért felelnek?
 
– Ellátási körzetünk Hajdúszoboszló és kistérsége: Ebes, Nagyhegyes és Hajdúszovát, összesen 35 ezer fő. De nem szabad megfeledkezni az idegenforgalomról sem. A hajdúszoboszlói gyógyfürdő és a hotelek fejlettsége elért egy olyan szintet, amely mellett egész évben nagyszámú vendég egészségügyi ellátásáról kell gondoskodnunk. Egy-egy jobb nyári napon 25-27 ezer vendég fordul meg a gyógyfürdőben. A kistérségi központi orvosi ügyeletet, ami azóta működik, hogy idekerültem, egyszerre mindig két orvos látja el. Az egyik a hajdúszoboszlói lakosokkal és a nálunk üdülő vendégekkel foglalkozik, a másik pedig a három csatolt községből érkező hívásoknak tesz eleget.
 
– Mennyire érzik magukénak a szolgáltatói szemléletet?
 
– Mindent alárendelünk annak, hogy egyrészt a helyi lakosok ne érezzék azt, hogy az itt üdülő és nálunk pénzt hagyó vendégek mellett másodrangú állampolgárok, viszont az is fontos, hogy a fürdővendégek érezzék: bármilyen problémájuk van, a lehetőségekhez képest a legmagasabb szintű egészségügyi ellátásban részesülnek. Örömmel mondom azt, hogy egy kezemen meg tudom számolni azokat a panaszokat, amelyek az elmúlt hat évben ellátásunkkal kapcsolatban érkeztek.
 
– Milyen az együttműködés az alig 20 perces autóútra lévő Kenézy Kórházzal?
 
– 31 éve dolgozom a Kenézy Kórház szülészetén, hiszen még ma is vállalok havonta két-három ügyeletet. A megyei kórház és közöttünk nagyon jó az együttműködés, minden osztályos orvossal jó kapcsolatot ápolunk, ez arra is kiterjed, hogy ha szabadságolás vagy betegség esetén helyettesítésre van szükség, kisegítenek bennünket. Ezt a jó együttműködést szeretném a továbbiakban is fenntartani, egyrészt mert nagyon kellemes emlékek kötnek ahhoz az intézményhez, másrészt éppen az egynapos sebészet kialakításán gondolkodunk, aminek alapfeltétele a jó minőségű anyaintézmény megléte, amely a problémás esetek ellátása kapcsán, a nagyon szigorú ÁNTSZ-előírásoknak megfelelően, szakmailag segít bennünket.
 
– Visszatérve az informatikai háttérre, milyen hatékonyságnövekedést vár a telepített új technológiától?
 
– Szakellátási szempontból talán az a legfontosabb, hogy a digitális röntgen és a fejlett PACS-rendszer miatt megnyílik a telemedicina lehetősége. Éppen a napokban írjuk alá az Iconomix teleradiológiai szolgáltatóval egy szerződést, amelynek akkor veszem hasznát, ha radiológusunk átmenetileg akadályoztatva van, szabadságát tölti vagy kampányfeladatokat, például kötelező lakossági tüdőszűrést kell végeznie. A betegellátás szempontjából a teleradiológia óriási előnye, hogy a lelet kevesebb, mint 20 perc alatt érkezik vissza hozzánk. Ráadásul, mivel a szerződésnek nincs alapdíja, ha egy felvételt sem küldünk, akkor nem fizetünk semmit sem. Ám sok esetben megéri kifizetnünk a teleradiológiai díjat, hogy a minőségi lelet 20 percen belül visszakerüljön hozzánk, és a beteg szinte azonnal megkapja leletét.
 
– Milyen kapcsolatot ápolnak az informatikai rendszereket szállító Béker-Softtal?
 
– A Béker-Soft Informatikával kiépített kapcsolatunk már patinásnak tekinthető. Járóbeteg-ellátó tevékenységünk döntő részét a BSI korábban is lefedte, de az új informatikai rendszer beindításával sokkal átláthatóbbá válik működésünk. Betegellátási, finanszírozási és elszámolási tevékenységünket olyan szinten egyszerűsítik le az új rendszerek, hogy enélkül nem tudnánk hosszú távon hatékonyan és sikeresen működtetni az intézményt.
 
– Miben mérik a sikert?
 
– Például abban, hogy a ház gazdálkodása hogyan alakul. A tavalyi önkormányzati átvilágítás gazdálkodásunkat stabilnak, előre tervezhetőnek és átláthatónak minősítette. De abban is mérem a sikert, hogy az egyes szakrendelések humán erőforrása mennyire biztosítható, az ott dolgozók a műszerezettséggel, az informatikai háttérrel, a betegnyilvántartással, az adatok archiválásával mennyire elégedettek. Ez nem csak azt szabja meg, hogy a dolgozók hogyan érzik magukat a munkahelyen, hanem a betegelégedettség szempontjából is óriási jelentősége van.
 
– Hogyan szemlélik az ellátórendszer várható változásait?
 
– Szervezeti kultúránk egyik alapja, hogy a közalkalmazotti státusz intézményünkben általános maradjon. A várható tulajdonosváltás újabb kihívásokat teremt, mi pedig, az egészségpolitikai irányvonalat tiszteletben tartva, természetesen megpróbálunk az elvárásoknak majd becsülettel megfelelni.
 
 
Pályakép:
 
Varga Tamás 1982-ben végzett a DOTE-n általános orvosként. 1986-ban szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból, 2011-ben szerzett egészségügyi szakközgazdász diplomát a Debreceni Egyetem egészségügyi menedzserképzőjében. 1982-85 között Sopronban dolgozott, 1985-2006 között a Kenézy Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának adjunktusa. 2006 decembere óta a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum igazgató főorvosa. Angolul beszél. Bátyja sebész főorvos Mátészalkán, felesége fül-orr-gégész szakorvos Debrecenben, lánya tavaly végzett a Debreceni Egyetemen, jelenleg a DE OEC Bőrgyógyászati Klinika rezidense. Szabadidejében szívesen fest és edzőterembe jár.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

informatika ,