2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Útmutató a sportágválasztáshoz

Útmutató a sportágválasztáshoz

2011-11-23 12:52 Forrás: Weborvos
1025
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A szülők és a gyerekek bizonytalanok abban, hogy vajon jó-e a kinézett sportág.

 

Ma Magyarországon a lakosság 60%-a nem mozog rendszeresen. A WHO legutóbbi felmérése szerint hazánk a legegészségtelenebb országok között van az Európai Unió államai között. Ennek része a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A 10-14 éves gyerekek 40%-a túlsúlyos. Mit lehet ez ellen tenni?  Egyre kevesebb pénz jut a szakemberekre, a sport népszerűsítésére. Ezáltal a szülőkre egyre nagyobb felelősség hárul, nekik kellene megismertetni a mozgás örömét a gyerekekkel. Sok olyan kezdeményezés van, amely segítségével a gyerekek elkezdhetnek sportolni, de még mindig jellemző, hogy a szülők és a gyerekek bizonytalanok abban, hogy vajon jó-e nekik az a sportág, amit kipróbáltak vagy próbálni akarnak.

Az eligazodáshoz jó támaszt nyújt a Hogyan válasszak sportágat lexikon 2. kiadása, amely széles skálán mutat be szám 113 féle sportágat: előnyöket, hátrányokat, minden szükséges adatot, ami segít megtalálni azt, ami hozzánk illik, amit öröm lesz végezni. Amellett ugyanis, hogy „ránézésre"melyik sportág tetszik, vannak fizikai követelmények és alkati sajátosságok, melyeket figyelembe kell venni a siker érdekében. Kevesebb feleslegesen megvásárolt sporteszköz lesz majd a pincében, ami a mai gazdasági helyzetben fontos szerepet játszik minden család életében.

 

A Nagy János olimpikon, Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó szerkesztésében megjelent, ma bemutatott, gyorsan áttekinthető, megragadó fotókkal illusztrált lexikonból rengeteg információt kapnak mind a felnőttek mind a gyerekek. A könyvet olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok közreműködésével, a Nemzeti Sportszövetséggel, az országos sportági szakszövetségekkel és sportintézményekkel együttműködve javarészt a szakszövetségek által elkészített anyagokból készítették.

A kiadó célja, hogy a 2012-es londoni olimpiáig a könyvből minden oktatási intézménybe eljuttasson egy-egy példányt. Egyet az iskolai könyvtárba, a másikat a testnevelő tanárok kezébe azért, hogy minél közvetlenebbül, minél gyorsabban érjék el a gyermekeket és szüleiket a sportágválasztással kapcsolatos információk, továbbá cél, hogy minden hazai település könyvtárába is jusson a lexikonból. Az önkormányzatok, sportintézmények, szponzorok, és az országos könyvtárak közreműködésével, Magyarországon jelenleg csaknem 50 településen, több mint 300 Iskolában és 34 település könyvtárában már elérhető a könyv.

Ezek a cikkek is érdekelhetik