2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Sportos összefogás az egészségért

Sportos összefogás az egészségért

2012-03-04 10:19 Forrás: MTI
1115
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Kardiológus és vízilabdázók hívták fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára.

 

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem és a Teva Gyógyszergyár összefogásával életre hívott Érte vagy! életmódprogram keretében neves sportolók közreműködésével arra hívják fel a figyelmet, hogy "nemcsak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk szívünk és érrendszerünk egészségéért" - hangsúlyozta a program debreceni állomásán Szappanos Péter, a Teva kommunikációs vezetője.

Páll Dénes egyetemi docens, a 2007 óta Európa Kiválósági Központjaként működő debreceni regionális hipertónia-központ vezetője szombaton a debreceni városi uszodában arról beszélt, hogy az átlag magyar emberek 8-9 évvel élnek rövidebb ideig, mint európai társaik, s hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg.

A szakember szerint ami ma Magyarországon ezen a téren történik, az nem megelőzés, hanem tűzoltás. A szakorvosok ugyanis gyakorta akkor találkoznak először a beteggel, amikor az infarktust vagy agyvérzést kapott. "Sokan tudatlanul, boldogan együtt tudnak élni a nem fájó magas vérnyomással" - ecsetelte Páll Dénes a hazai állapotokat.

Felhívta a figyelmet a megelőzésre, s örömét fejezte ki, hogy az Érte vagy! program nem a betegségek gyógyszeres kezelésére, hanem a mozgásra mint a megelőzés legfontosabb formájára hívja fel a figyelmet.

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, a Teva-Vasas-Uniqa vízilabdacsapatának kapitánya sajnálatosnak nevezete, hogy nemcsak a vízilabdában vagyunk Európa- és világbajnokok, hanem az érrendszeri betegségekben is. "Föl az ágyból, föl a karosszékből" az egészségünk érdekében - szólított fel mindenkit Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok a városi uszodában.

Ezek a cikkek is érdekelhetik