2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Sportoló orvosok

Sportoló orvosok

2012-06-15 07:35 Forrás: Orvosok Lapja 2012/5. -- Dr. Jerémiás Attila
3095
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A Magyar Orvosok Sportegyesülete nyolc éve alakult meg a Magyar Orvosi Kamara keretén belül. Az egyesület létrejöttében elévülhetetlen érdeme volt dr. Huszágh Hedvignek – aki a megalakuláskor az Orvosi Kamara Sportbizottságának a helyettes vezetője volt.

 

Fő célunk az volt, hogy a munkájuk mellett rendszeresen sportoló orvosokat összefogjuk, a versenyeken való részvételüket elősegítsük, sikeres szereplés esetén az érmes helyezést elérő versenyzőinket jutalomban részesítsük.

Egyesületünk nyitott mindazok előtt, akik alapszabályzatunkat elfogadják, minimális tagdíjunkat befizetik. Több gyógyszerész kolléga is részt vesz egyesületünk életében.

Nyolcadik éve végezzük munkánkat közhasznú egyesületként, így fogadni tudjuk tagjaink és a pártoló tagok SZJA 1%-át. Működésünket az átutalt SZJA 1%-ból, a beérkező tagdíjakból, az Orvosi Kamara támogatásából, és a pályázati pénzek rendelkezésünkre álló keretéből biztosítjuk.

Célunk az évenként megrendezésre kerülő Orvos Világjátékokon való eredményes részvétel biztosítása. E verseny megszervezésének gondolata Franciaországból indult el 1978-ban, s azt, hogy ez jó ötlet volt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Törökország ebben az évben már a 35. Világjátékot rendezi. A világ 54 országából érkeznek versenyzők, akik 25 sportágban küzdhetnek egymással a helyezésekért. Érdekességként szeretném megemlíteni, hogy Magyarországról először 1991-ben vettek részt orvosok a Világjátékokon, amelyeket akkor Görögország rendezett. Országunkat ott 14 orvos képviselte, az első aranyérmeinket dr. Kasza Géza úszásban, dr. László Csaba és dr. Zilahy Bertalan teniszben szerezték. Dr. Csiák Gyula és dr. Bálint László teniszben bronzérmet nyert. Orvos labdarúgó válogatottunk ekkor még nem, de a következő évben, Evianban már bronzérmet, majd Klagenfurtban, St-Tropez-ban, Cannes-ban, és ismét Evianban aranyérmet nyert. 2002-ben Magyarország rendezte a Világjátékokat, itt a focisták ezüstérmesek lettek.

Mint már említettem, sportoló orvosaink 1991 óta minden évben részt vettek a Világjátékokon, de nem szervezett formában. Évek múlva fogalmazódott meg az igény, hogy alakítsunk egy sportegyesületet, amely koordinálja, szervezi versenyzőink részvételét. Egyesületünk megalakulásakor a Világjátékok programjában szereplő és a mi orvosaink részéről leginkább kedvelt sportágakat vettük figyelembe. Felkértük az adott sportágban ismert, kiemelkedő eredményt elért kollégákat, hogy fogják össze az azonos érdeklődésű sportolókat és szervezzenek versenyeket. A legkedveltebb sportágak: a tenisz, asztalitenisz, atlétika, úszás, lövészet, triatlon valamint a tollaslabda.

A Világjátékokon 2004–2012 között 255 (139 arany, 60 ezüst, 56 bronz) érmet szereztek sportolóink. Ez igazán figyelemre méltó eredmény annak tükrében, hogy a teniszezők eredményeiről külön beszámoló készül.

A teljesség igénye nélkül szeretném megemlíteni kiemelkedő eredményeket elért orvosaink nevét:

 • úszás: dr. Bogád Judit, dr. Kasza Géza, dr. Korpássy András, dr. Pálos Péter, dr. Pócs Alfréd, dr. Sipos Péter

 • atlétika: dr. Bácsalmási Antal, dr. Bogád Judit, dr. Deák Katalin, dr. Jerémiás Attila, dr. Jerémiás Ildikó, dr. Peresa Magdolna, dr. Rádi Imre, dr. Török István

 • asztalitenisz: dr. Kiss Zsuzsanna, Kuti Sándor, dr. Sági László

 • vívás: dr. Póka László, dr. Uhereczky Gábor

 • erőemelés: dr. Bácsalmási Antal, dr. Jerémiás Attila, dr. Papp Zoltán

 • triatlon: dr. Hécsey András, dr. Herr Gyula, dr. Póka László, dr. Sipos Andrea

 • tenisz: dr. Bágyi Kinga, dr. Kleknek Álmos, dr. Kovács Viktor, dr. László Csaba, dr. Móricz András, dr. Orosz György, dr. Riha Éva, dr. Zilahy Bertalan

 • tollaslabda: dr. Harangi Orsolya, dr. Tombor Andrea, dr. Tombor András, dr. Veszprémi László

 • fallabda: dr. Varga Csaba

 • sportlövészet: dr. Döme Péter, dr. Gartai Imre, dr. Miecsinszki Ernő, dr. Sipos Péter, dr. Szakonyi Gerda

 • dzsúdó: dr. Skapinyecz József

Örömmel fogadjuk és támogatjuk az újonnan jelentkező kollégákat, akik szívesen indulnának az Orvos Világjátékokon. Tevékenységünk bemutatásához rendkívül fontos a nyilvánosság. Az elmúlt időszakban két alkalommal sikerült a HÍR TV műsorában szerepelnünk. Az Orvosok Lapja segítségével nemzetközi és országos versenyeken elért eredményeinkről is tájékoztatást adunk.

Szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Orvosi Kamara vezetőségének, és külön dr. Éger István elnök úrnak – aki egyben sportegyesületünknek is tagja –, hogy anyagi segítségnyújtás mellett, tevékenységünk bemutatásával sok korábban rendszeresen sportoló orvost ismét rendszeres sportolásra inspirál. Szeretnénk, ha tevékenységünk híre eljutna az egyetemistákhoz, hisz az általunk elkezdett munkát nekik kellene folytatni.

Felelősségteljes munkája mellett számos orvos sportol, elsősorban saját örömére, de egyben példát mutatva a betegeiknek, hirdetve az „Ép testben ép lélek” nemes eszméjét. A sportoló orvosok között kedvező fogadtatásra talált a Szenior Atléták „Sport egy életen át” gondolata. E nemes kezdeményezésnek sportegyesületünk az élére kíván állni.

Fontosnak tartjuk a rendszeres testmozgást az egészség megőrzése érdekében, de ha ez még eredménnyel is párosul, az igazi példa lehet fiatalnak, idősnek, egészségesnek és betegnek egyaránt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik