2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Sportkórház: hétmilliárd kell

Sportkórház: hétmilliárd kell

2011-11-22 09:47 Forrás: Népszava
1108
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Néhány héten belül működhet a kormánydöntéssel létrehozandó call center.

 

Hétmilliárd forintra lenne szüksége a Sportkórháznak, hogy a tizenegy éve hatvan százalékos készültségi szinten álló új épületébe költözhessen – mondta a Digi Sport Reggeli Start című műsorában dr. Soós Ágnes, az olimpiai bizottság kiemelt partnerének számító intézmény főigazgatója. Az Országos Sportegészségügyi Intézet vezetője szerint az épület rendbe tételére ebből az összegből 4,5 milliárd forintot fordítanának, a maradék 2,5 milliárd pedig eszközbeszerzésre menne el.

Az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága múlt héten már jelezte, tarthatatlan állapotok vannak az intézményben, a főigazgató most azt várná a kormánytól is, hogy mondja ki, szükség van a Sportkórházra, ezzel eloszlathatnák a bizonytalanságot az intézmény jövőjével kapcsolatban. Soós Ágnes azt is szeretné, ha az olimpiáig döntés születne az intézet elhelyezéséről. Szerinte a jelenlegi épületek bár gyönyörűek, ésszerű összegekből felújíthatatlanok, lepusztultak a falak, pereg a vakolat. A két éve kinevezett intézményvezető szerint 2009 végére sikerült egyensúlyba hozni a költségvetést, ez azóta is rendben van, de pluszforrásokra mindenképp szükség van.

A főorvos kijelentette, nagyon fontos lenne egyben tartani a Sportkórházat, a feladatokat nem szabad szétszedni, ezzel a sportolóknak ártanának. „Olyan ez, mint a kenyér, ha darabokra szedjük, a szeletek hamar megszáradnak és elporladnak" – fogalmazott Soós Ágnes. A főigazgató azt mondta, a nyári londoni olimpiáig is lenne egy csomó pluszfeladat, „a számítástechnika, az informatika gyakorlatilag a nullán áll, ha ezt felhozzuk, az alapját jelentené a sportegészségügynek, gyakorlatilag minden sportolóról lennie kellene egységes adatbázisnak".

Soós Ágnes azt mondta, az engedélyek beszerzése után, néhány héten belül működhet a kormánydöntéssel létrehozandó sportügyeleti rendszer, egy call center, amelynél az olimpiára készülő megsérült sportolónak vagy vezetőiknek csak a London szót kell beütni a telefonba, s szakértő orvos veszi fel a telefont.
Soós Ágnes közölte, a MOB azt kérte tőlük, hogy ne legyen dopping, és ne legyen hirtelen szívhalál. „Az olimpiáig szeretnénk mindkettőt megvalósítani" – mondta a főigazgató.

Ezek a cikkek is érdekelhetik