2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport NFÜ-pályázat a fiatalok sportos életmódjáért

NFÜ-pályázat a fiatalok sportos életmódjáért

2011-12-14 13:46 Forrás: kormany.hu
1209
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Diákokat célzó, szemléletformáló pályázati program a sportos életmódért.

 

A népegészségügyi programok részeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsájtotta az Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok sporttal kapcsolatos pályázati konstrukcióit. Annak érdekében, hogy a lakosság általános egészségügyi állapota javuljon fókuszba kell állítani a sportot, a rendszeres sport fontosságát - fogalmazott Szócska Miklós a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: a jövő évben beindulnak a népegészségügyi programok, melyek célja az egészségtudatos szemléletmód kialakítása a lakosság körében. Úgy gondoljuk, hogy ha az emberek egészségét meg akarjuk őrizni, mozgásba kell hoznunk őket – fogalmazott. Ezen elképzelések érdekében Balogh Gábor és Szócska Miklós augusztusban szándéknyilatkozatot írtak alá, mely szerint az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának egészségfejlesztést célzó konstrukciói segítségével megkezdődhet az egészségvédelmet, a fizikai aktivitási szint növelését, a sporttal való tudatos találkozást, a testmozgás életmódba épülését és a széleskörű mozgástapasztalat-szerzést középpontba helyező program.

Fotó Árvay Károly

Meg kell teremtenünk Magyarországon a sportról és az egészséges életmódról való gondolkodás alapjait – mondta az államtitkár. A sport-konstrukció a fiatal korosztályt érinti, a cél a teljes szemléletváltás valamint az, hogy több sportos intézmény és település alakuljon ki. Rámutatott: ezen lépések az egészségügyi mutatókat hosszútávon fogják javítani.

Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó a koncepció részleteivel kapcsolatban elmondta: a pályázat két komponensből tevődik össze, amelyre 800 millió forint összegű támogatás áll rendelkezésre. Az „A" komponens keretében a sportélettel kapcsolatos módszertani szakmai anyagokat szeretnének elkészíttetni, amelyeket a kedvezményezetteknek el kell juttatnia a döntéshozókhoz és az intézmény vezetőihez. A „ B" komponensben a nyertes pályázónak - a tervek szerint - egy országos, korszerű sportrendezvényt kell megvalósítania, amelynek célközönsége a diákság, a fiatalok.

Ezek a pályázatok egy szélesebb konstrukció részei - ismertette Szócska Miklós, hozzátéve: erre az első lépcsőre, azaz a szakmai anyagok elkészítésére azért van szükség, hogy felmérjék, milyen további intézkedéseket kell még megtenni a jövőben. Ennek értelmében a későbbi pályázati kiírások az "A" komponensben megvalósuló tanulmányokra fognak épülni.

Balogh Gábor rámutatott: a program azért is jelentős, mert Magyarország uniós csatlakozása óta a Kormány első alkalommal döntött úgy, hogy önálló támogatási konstrukciót indít az Európai Szociális Alapon keresztül, kifejezetten az egészséges életmód és a sport ösztönzésének érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik