2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Magyar világsikerek a sportpszichológus szemével

Magyar világsikerek a sportpszichológus szemével

2012-08-29 07:48 Forrás: 168 Óra Online
1054
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Kovács Krisztina sportpszichológus arról beszél, miért lehet veszélyes a siker és a kudarc is.

- Az előző olimpián, a pekingi játékokon három aranyat szereztünk, most Londonban nyolcat. Senki nem számított ekkora sikerre - olvasható a 168 Óra portálon a Kovács Krisztina sportpszichológussal készült interjú.
– Az érmek sosem jósolhatók meg pontosan. Ugyanakkor ezúttal lényegesen jobb volt a versenyzőink mentális felkészítése. Pekingben „másfél" sportpszichológus jutott az egész olimpiai válogatottra: dr. Lénárt Ágotán kívül az egyik kollégánk csak rövidebb időt tudott kint tölteni. Londonban öt pszichológus is volt a magyar csapattal. Sőt akadt olyan szakember is, aki saját költségén utazott ki, hogy a versenyzője mellett lehessen. De az olimpikonok skype-on is tarthatták a kapcsolatot az itthon maradt „lelki trénereikkel".

 

Voltaképpen miben segíthet a sportpszichológus?
– Leginkább abban, hogy a versenyzők képesek legyenek a maximumot kihozni magukból. A döntőben pillanatnyi kihagyás is elég ahhoz, hogy a győzelmi esély elússzon, kárba vesszen több év munkája. Például futásban, úszásban sokszor századmásodpercek döntenek: az nyer, aki fejben is a legjobb tud lenni, jobban koncentrál, rugalmasabban reagál váratlan helyzetekre. Ekkora megmérettetésre mentális forgatókönyvekkel is fel kell készülni. Nyugaton a sztársportolókkal akár három pszichológus dolgozik egyszerre. Az egyik a sportoló magánéletével foglalkozik, a másik a mentális formaidőzítéssel, a harmadik relaxációs módszerekkel készíti föl őt a versenyekre. A szakemberek ott végigkísérik az egyéni és a csapatŹfelkészüléseket. Idehaza gyakran csak a világbajnokság vagy az olimpia előtt két-három héttel kérik a segítségünket. De azért már itt is egyre többen belátják: a fizikai, technikai alapokon túl a pszichikai tréning is nélkülözhetetlen.

A teljes interjú a 168 Óra weboldalán.

Ezek a cikkek is érdekelhetik