2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Esküt tettek a siketlimpikonok

Esküt tettek a siketlimpikonok

2013-07-16 13:13 Forrás: MTI
1080
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A 22. siketlimpián minden idők legnépesebb magyar csapata szerepel.

 

Az Országház Vadásztermében került sor kedden a Szófiában jövő hét pénteken kezdődő siketlimpián induló magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtételére, melynek során kiderült, a győztesek több mint tízmillió forintot kapnak majd. Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, a 22. siketlimpián minden idők legnépesebb magyar csapata szerepel.

Azt is hangsúlyozta, hogy az állam - az olimpián sikeresen szereplők díjazásához arányosítva - ez esetben is jutalmazza a kiválóan szereplő sportolókat, szavai szerint az aranyérmesek több mint nettó tízmillió forintot kapnak.

Tapolczai Gergely siket országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy a siketeket összeköti a jelbeszéd. Ez minden siketlimpián megfigyelhető, ez egy közös nyelv a hallássérült sportolók között - fogalmazott.

A fogadalomtétel előtt egyperces néma csenddel emlékeztek a szombaton elhunyt dzsúdósra, Lecó Benedekre, aki szintén tagja lett volna a magyar csapatnak. Ezt követően a cselgáncsozók a társuk mécsessel megvilágított fényképe előtt főhajtással fejezték ki tiszteletüket épp úgy, ahogy a tatamin a mérkőzések után szokták. A fogadalomtétel szövegét Túróczy Erika asztaliteniszező és Máthé Gábor teniszező mondta el jelbeszéddel.

A szófiai siketlimpián 13 sportágban 56 magyar sportoló indul. A legutóbbi, 2009-es tajvani játékokról két arany- és 3 bronzéremmel tért haza a magyar csapat.

Ezek a cikkek is érdekelhetik