2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Dopping nélkül nincs élsport

Dopping nélkül nincs élsport

2012-07-16 07:47 Forrás: Dunántúli Napló Online
1273
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Szeptemberben doppingkonferenciát tartanak majd a baranyai sportolóknak.

 

Még el sem kezdődött az olimpia, de máris vannak doppingügyek. És sajnos idehaza is, három magyar sportoló vétségéről cikkeztek a lapok, mind a nyári játékokra készülő keret tagjai voltak. Török Béla vízilabdázó, Juhász Adrián evezős és Fazekas Róbert atléta nem is utazhat Londonba. Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a napokban sajtótájékoztatón elárulta, hogy ők a bő olimpiai keret tagjait 747 alkalommal ellenőrizték, az úszó Cseh Lászlót például 14-szer, amivel ő a hazai csúcstartó a mintaadást illetően – írja a Dunántúli Napló – online.

Az ellenőrzések folytatódnak, de most már nem a MACS végzi el ezeket, mert hétfőtől indul az úgynevezett olimpiai időszak. Onnan kezdve már csak a WADA és a NOB illetékesei jogosultak mintát venni, a nemzeti ügynökségek csak akkor, ha külön felkérést kapnak ezektől. De a szabályok ugyanazok, vagyis ha Londonig valakit idehaza doppingvétségen érnek, ugyanaz vonatkozik rá, mintha az olimpián bukott volna meg. Egy korábbi sajtótájékoztatón a kérdéskörrel kapcsolatban úgy példálóztak, hogy ha egy 50 méteres medence vízébe egy kávéskanálnyi hatóanyag kerül, és azt megitatják mondjuk tízmillió emberrel, akkor abból hétmilliónál kimutathatják a tiltott szert a szervezetében.

Dr. Mészáros Kálmán megyei sportfőorvos a lap kérdésére elmondta, hogy szerinte Londonban a korábbi olimpiákhoz képest nem lesz több lebukás, de biztosan lebuknak majd néhányan.
Dopping nélkül nincs élsport, továbbra is az erősportágak viszik a prímet, mint a súlyemelés vagy az atlétika, de sajnos a csapatversenyek, mint például a labdajátékok, is kezdenek előjönni – jegyezte meg a sportfőorvos. Minden a vizsgáló labor és a doppingszert kifejlesztők közötti versenyen áll vagy bukik – nyilatkozta dr. Mészáros Kálmán, aki hozzátette azt is: Hallottam én is, hogy Londonban szuperlabor lesz, ahol a vizsgálatokat végzik, de félő, hogy vadonatúj szert is bevetnek majd az olimpián, olyant, amiről még nem is tudunk, és lehet, hogy a nyári játékokon sem tudják még kimutatni.

Pécsi vonatkozású friss hír, miszerint a PSN Zrt. szeptemberben, az olimpia után Pécsre hívja a MACS illetékeseit és részvételükkel egész napos konferenciát tartanak a baranyai sportolóknak. Éppen azért, hogy a vétlen doppingeseteket is el lehessen kerülni.
Egyébként Londontól függetlenül a vétlen vagy szándékos doppingolást illetően a 14-18 éves korosztály a legveszélyeztetettebb.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

Olimpia 2012 London , dopping ,