2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Sport Beszámoló a 43. Orvos Teniszvilágbajnokságról

Beszámoló a 43. Orvos Teniszvilágbajnokságról

2013-11-16 07:51 Forrás: Orvosok Lapja 2013/10. -- Dr. Klekner Álmos
1460
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Idén Lettországban, a Rigától pár km-re fekvő tengerparti Jurmalában rendezte meg a World Medical Tennis Society a 43. Orvos Teniszvilágbajnokságot és Sportorvostani Konferenciát.

Jurmala a Kelet-Baltikum Riviérája, kb. 30 km-en át elhúzódó finom fehér-homokos strand, és sekély, majdnem édesvízi minőségű tenger áll a turisták rendelkezésére. Funkcióját tekintve Siófokkal egyezik meg: péntek délutántól vasárnap késő estig Riga fele lakossága és a környező országok kirándulói Jurmalában keresendők, ahol városnyi területen sorakoznak az üdülővillák, kisebb-nagyobb szállodák, kulturált, előreépített bazársorok és minden kategóriát nagy számban képviselő éttermek. A tenger vizének hőmérséklete 17–20 Celsius-fok között változik, ami a helyi turistáknak ideális a fürdésre, a napsütés és a homokos parti sáv azonban melegebb égöv alatt is bárhol megállná a helyét, és ezen egyúttal a kiépítettséget, a kulturált ingyenesen igénybe vehető kiszolgálóhelyiségek számát és minőségét is érthetjük. Összességében Lettországnak ez a része európai mércével mérve is teljesen megállja a helyét, Riga óvárosa pedig önmagában megér egy utat.

A teniszverseny helyszíne fenyőerdők között épült első osztályú pályakomplexum volt, sokszintes lelátóval övezett centerpályával, étteremmel, terasszal, ahonnan a pályák is jórészt beláthatók voltak. Az egy hetes bajnokság alatt másfél napig esett az eső, de a szervezőknek nem okozott gondot arra az időszakra 10 versenyminőségű fedett pályát biztosítani: csak a helyben lévő teniszcentrumban 5 szőnyeges borítású pálya állt galériás lelátóval, öltözőkkel, hangosbemondóval a versenyzők rendelkezésére. A szervezés tehát zökkenőmentes volt, a hivatalos versenybírók roppant udvariasak és segítőkészek voltak, az angol nyelvtudás náluk és a sofőröknél is természetes volt. Mindezeket a körülményeket 22 országból érkezett 225 versenyző használta ki, és a sok pályának köszönhetően egyenletesen elosztva a napi meccsek számát, a záró rendezvényig minden versenyszám fennakadás nélkül, sikeresen befejeződött.

A magyarországi csapat 5 fővel képviselte magát, melyet kiegészített egy Finnországban élő és onnan érkező kolléganő, aki jelentősen hozzájárult a hazaiak eredményeihez, de kiemelésre érdemes, hogy minden magyar indulónak sikerült érmet szereznie, aminek összesítése: 6 versenyző 7 aranyérmet, 2 ezüstérmet és 2 bronzérmet (összesen tehát 11 érmet) szerzett.

A név szerinti pontos eredmények a következők:

  1. Orosz Mária, 60+ páros: 2. hely, 60+ egyéni vigasz: 3. hely

  2. Bágyi Kinga, 40+ egyéni: 1. hely, 40+ páros: 1. hely, 40+ vegyes páros: 1. hely

  3. Lovró Zsófia, nyílt egyéni: 1. hely, nyílt páros: 1. hely

  4. Orosz György, 60+ egyéni: 1. hely, 60+ páros: 1. hely

  5. Móritz András, 60+ páros: 1. hely

  6. Klekner Álmos, 40+ egyéni: 2. hely, 40+ páros: 3. hely, 40+ vegyes páros: 1. hely

Társaságunk nevében minden versenyzőknek szívből gratulálunk! A jövőre nézve célkitűzésnek tekintjük, hogy mind a női, mind pedig a férfi számokban a Nemzetek Kupájára is tudjunk csapatot kiállítani. Az igen nagy presztízsű kupát az idén a hölgyek között a lett, férfiak között a német csapat nyerte el.

2014-ben a 44. WMTS konferencia és teniszverseny helyszíne Bali (Indonézia, szeptember 20–27.) lesz. A rá következő évben Rotterdam, majd 2016-ban Lima (Peru, október) következik. Jelentkezni majd a www.wmts.org honlapon keresztül lehet, de addig is felkészülési versenyként a nem sokára megrendezésre kerülő Protexin Páros Verseny és a jövő júniusi Országos Orvos Teniszbajnokság szolgál. Pontos dátumok, versenykiírás és a Lettországban készült fényképek honlapunkon (www.orvostenisz.hu) megtalálhatók, kívánok hozzá mindenkinek jó szórakozást – és ne feledjük, hogy még az online szavazás is nyitva áll!

Ezek a cikkek is érdekelhetik