2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Portré Stabilitás és beágyazottság

Stabilitás és beágyazottság

2011-09-20 07:31 Forrás: Kórház 2011/9. -- Zöldi Péter
1856
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Stephan Schliackot augusztusban nevezték ki a magyarországi Mölnlycke Health Care Kft. ügyvezető igazgatójává. Bemutatkozó beszélgetésünkben megpróbáltuk megérteni a magyar egészségüggyel kapcsolatos célokat, motivációkat, valamint a cégen belül zajló változásokat.

– Igazgató úr, hogyan látja a Mölnlycke magyarországi múltját és jelenét?
– Biztosan nem lennék itt, ha a Mölnlycke csapata a múltban nem lett volna ennyire sikeres Magyarországon. A Mölnlyckének és közvetlen elődömnek, Győri Andrásnak sikeres múltja van Magyarországon. A több mint 20 éves jelenlét során mélyen beágyazódtunk a magyar egészségügybe. Elégedettek voltunk András vezetési teljesítményével és a csapat üzleti eredményével, de egy eltérő irányítási modell mellett tettük le voksunkat a magyarországi Mölnlycke Health Care kapcsán. Az elmúlt két évben a magyar egészségügyi rendszerben kialakuló változások miatt csökkentenünk kellett a létszámot. Megpróbáltunk szervezetünkkel, amely még mindig jóval nagyobb volt, mint a nemzetközi és a helyi versenytársak mérete, még jobban alkalmazkodni a helyi egészségügyi kihívásokhoz. De az elmúlt évek során azt is éreztük, hogy itt az ideje a magyarországi beruházásaink felgyorsításának.

– Hogyan fokozták tevékenységüket?
– Műtéti divíziónkban számos új termék és eszköz áll rendelkezésre, emellett új fejlesztések jellemzik kötszer részlegünket is. Úgy döntöttünk hát, hogy új értékesítési vezetőt keresünk a kötszeres csapat élére, aki néhány hónapja meg is kezdte aktív munkáját. Emellett a jövőben egy új kötszeres termékmenedzsert is foglalkoztatunk majd, és a jelenlegi termékmenedzser főként a műtéti termékskálára fog koncentrálni. Összességében három fővel növeltük magyar csapatunkat, elsősorban azért, mert jobban szeretnénk fókuszálni a magyar piacra. Sőt, úgy véljük, hogy az elmúlt két évben tapasztalt piaci fejlődés nem csak rövid távú eredmény, ezért részünkről hosszú távú befektetésre van szükség, hogy megfelelő válaszokat adhassunk a magyar egészségügyi rendszert jellemző kihívásokra. Szeretnénk megtalálni a megfelelő szakembert a „country manager” feladatra is, ez biztosan eltart majd egy ideig, addig én fogom irányítani a Mölnlycke Health Care-t Magyarországon.

– Mennyire hangsúlyos a magyar piac a Mölnlycke számára?
– Régiónkban, a Centrál Régióban, nagyon fontos szerepet játszik a magyar piac. A különböző piacokat általában Franciaországhoz, Németországhoz vagy Nagy-Britanniához hasonlítjuk. Régiónk kisebb országokból áll, ide tartozik Svájc, Ausztria, Magyarország, Lengyelország, Csehország és Délkelet-Európa disztribútoron keresztül ellátott piacai. A felsorolt országokban saját csapatunk van és közvetlen piaci tevékenységet végzünk. A régió fontosságát jellemzi, hogy Skandinávia és Nagy-Britannia után ez a harmadik legfontosabb piac a Mölnlycke számára. A közvetlen piaci jelenlét természetesen több erőforrást kíván tőlünk, de a helyi egészségügyi piacon dolgozó helyi csapattal sokkal sikeresebbek lehetünk. Különösen itt, ahol stabil és jól beágyazott szereplői vagyunk a magyar piacnak.

– Mit állítanak tevékenységük középpontjába Magyarországon?
– Számunkra nagyon fontos, hogy ne csak az amerikai vagy német egészségügyi adatokon alapuló eredményeket mutassuk be, hanem a helyi adatokon és lokális piaci környezeten alapuló megoldásokat is ajánlhassuk. A Mölnlycke számára Magyarországon nagyon fontos olyan megoldásokat felmutatni, amelyek csökkentik az egészségügyi kiadásokat, valamint olyan kérdéseket céloznak meg, mint például a műtőkben fennálló stressz csökkentése. A tevékenységünk egy másik szelete a hatékonyabb ellátás megteremtésének támogatása. Azt látjuk a tapasztalt egészségügyi dolgozók, sebészek, ápolók, nővérek és műtősnők tevékenysége során, hogy minden feladatot nekik kell elvégezniük. Nemcsak operálják a beteget, de ők mennek a raktárba, ők gyűjtik össze a szükséges anyagokat, készítik elő őket és tárgyalnak a cégekkel. Ez a probléma nem csak Magyarországra jellemző, Csehországban és egész Európában is gondot okoz. Ezért nekünk úgy kell továbbfejlesztenünk a technológiát, hogy csökkentsük az ember terhelését, és növeljük azt a kört, ahol ágazatunk jobban tud segíteni. Így javíthatjuk a hatékonyságot, és biztosak lehetünk abban, hogy az egészségügyi szakemberek tevékenységük standardizálására koncentrálhatnak. Ez persze szép cél, de szükség van a helyi adatokra, hogy bizonyíthassuk a költségelőnyöket. Pontosan ezért leszünk idén úgy jelen a balatonfüredi EGVE-kongresszuson, hogy egy szakértői összejövetel során a még hatékonyabb műtéti tevékenységre fogunk koncentrálni. Szeretnénk úgy hatni a magyar egészségügyi rendszerre, hogy a szektor számára pozitív megtakarításokat mutathassunk fel.

– Milyen fejlesztéseket nyújtanak a sebkezelés területén?
– Kifejlesztettünk egy olyan sebkezelési technológiát, amelynek során nem kell a kötszert olyan gyakran cserélni, így a seb fájdalom nélkül gyógyulhat, és a teljes ápolási költség jelentős mértékben csökkenthető a felhasználandó kötszerek számának csökkentésével. De sajnos gyakran az egészségügyi rendszer egyesével téríti az ellátás során igénybe vett eszközöket, és nem vizsgálja a teljes ellátási költséget. Annak bizonyítására, hogy ez a megoldás hatékony, tanulmányokat készítettünk a témában. Megalapozottan állítjuk, hogy a sebkezelési protokollok szabványosításával a gyógyulási idő jelentősen rövidebb, a gyógyulási arány sokkal jobb lehet, úgy, hogy közben a költségek is csökkennek. A Mölnlycke képes innovatív termékeket kifejleszteni, de a partnerek és a Mölnlycke közös feladata, hogy bizonyítsuk az egészségügyi rendszeren belül fellépő megtakarításokat ezen termékek révén. Ezért az elmúlt két-három évben nem csak a legfontosabb véleményformálókkal dolgoztunk együtt, hanem helyi adatokat gyűjtöttünk, és meggyőztük a kórházi vezetőket, a munkatársakkal együtt, hogy mutassuk meg közösen, mi a legjobb megoldás a betegnek, amely az egészségügyi ellátórendszer alapvető céljainak is megfelel.

– Hogyan látja az országot? Változott a véleménye az elmúlt hetekben?
– Pozitív véleményem nem igazán változott az országról és a magyar egészségügyről az elmúlt két hónapban. Tavaly úgy döntöttünk, hogy növeljük a Mönlycke magyar csapatát, annak ellenére, hogy a kórházi finanszírozással kapcsolatos problémák már akkor is jelen voltak. Úgy véljük, hogy hosszú távon, a következő öt-tíz évben Magyarország számára fontos cél a rendelkezésre álló erőforrások jobb elosztása.

– Milyen fejlesztéseket valósítanak meg fő üzleti területükön a műtéti textíliáknál?
– Ezen a területen is elkötelezetten koncentrálunk arra, hogy minél több időt takarítsunk meg a kórházak számára. Például a prágai Motol egyetemi kórházban egy érdekes kutatásban vettünk részt. Olyan teljes körű műtéti öltözék csomagot állítottunk össze, amelynek használatával az előkészületi időt 40-50 százalékkal tudták csökkenteni. Kiderült, hogy e technológia használatával az egyetemi kórháznak öt műtő helyett csak négyet kell működtetnie az azonos műtéti teljesítményhez. Tudom, ez furcsán hangzik, de a legújabb orvosi innovációk alkalmazásával a beruházási költségeket is jelentős mértékben csökkenteni lehet. Így ellensúlyozhatjuk a növekvő egészségügyi kiadások globális problémáját. További lehetőség a költségek csökkentésére a transzparenciát biztosító innovációk megvalósítása. Például, Lengyelországban a textilruházat esetében komoly problémát okozott, hogy az öltözékek egyszerűen eltűntek a kórházakból. Telepítettünk egy ruhakiadó automatát, amelyet mindenki saját személyes kódjával tudott elérni. Automatikussá vált az ellenőrzés, a ruházat mennyiségét csökkenthettük, ráadásul a sterilitás és az általános biztonság is sokkal magasabb szintűvé vált.

– Magyarországon komoly problémát jelent a kórházi adósságok mértéke. Ön szerint hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet?
– Globálisan működő vállalatként a Mölnlycke képes megtalálni a megoldást ezekre a helyzetekre. Nekünk – összes partnerünk érdekében – csak az a feladatunk, hogy kiválasszuk azokat az intézményeket, amelyek előtt a finanszírozás szempontjából is szilárd jövő áll. A kintlévőségek magas mértéke eddig még soha nem okozott igazán komoly problémát, se Magyarországon, se Szlovákiában, se Csehországban vagy Lengyelországban. A fennálló tartozások mértékét elfogadható szinten kell tartani, ez lehet a túlélés eszköze.

– Két hónapja vezeti a Mölnlyckét Magyarországon. Hogyan látja saját szerepét a közeli jövőben?
– Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy a „country manager” pozícióját hamarosan betöltjük, de azzal is tisztában vagyok, hogy a Mölnlycke számára tökéletes személy megtalálása időt vesz igénybe. Olyan szakembert kell találnunk, akinek jó vezetési stílusát nyitottság egészíti ki és fejleszteni képes mind a magyar, mind a regionális csapatot. Jelenlegi feladatom az, hogy a magyar csapat számára szükséges erőforrásokat biztosítsam. Korábban megszokott tevékenységünket folytatjuk, továbbra is jelen leszünk a szakmai médiában és a kongresszusokon. Skandináv vállalatként jelentős hagyománya van nálunk a lapos működési struktúrának, a nyílt belső kommunikációnak és a gyors döntéshozatali folyamatoknak, amelyeket a modern technológiák támogatják. Ezért meg vagyok győződve arról, hogy a magyarországi tevékenységünk is folyamatos és sikeres lesz a jövőben.

 

Pályakép

Dipl.-Ing. Stephan Schliack 1993-ban szerzett orvostechnológus villamosmérnöki diplomát az ilmenaui műszaki egyetemen. Több menedzsment képzést is elvégzett: Wharton School, Pennsylvania; Management Forum, Starnberg; INSEAD, Fontainebleau; Lore International Institute, Zürich. 1994-1999 között egy német endoszkópos cég marketing és értékesítési igazgatója, 2000-2007 között a Johnson & Johnson Ethicon Endo-Surgery igazgatója, majd európai marketing igazgatója. 2007-2010 között a német Gambro Hospal GmbH hemodialízis üzletágának vezetője, 2010-től a Mölnlycke Health Care Centrál Régiójának igazgatója. 2011 augusztusától a Mölnlycke Health Care Kft. ügyvezető igazgatója. Anyanyelve német, angolul és olaszul beszél. Szinkrontolmács feleségével együtt Bécsben él, szabadidejét elsősorban vízi sportokkal és síeléssel szokta eltölteni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

műtét , kötszer , sebkezelés , menedzsment ,