2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Portré Hatékony a betegnek, hasznos az országnak

Hatékony a betegnek, hasznos az országnak

2013-05-03 07:00 Forrás: Kórház 2013/4. -- Radnai Anna
1765
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


2012 rendkívül nehéz év volt a hazai egészségügy számára. A piaci kihívásokról, az összefogás fontosságáról, az előttünk álló esztendő lehetőségeiről és a magyar gyógyszeripar egészségügyön messze túlmutató szerepéről beszélgettünk dr. Szabó Lászlóval, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatójával.

 

2012 a hazai gyógyszeripar legnehezebb éve volt. Hogyan érintette mindez a Tevát?

Érzékenyen érintett bennünket. Jelentősen csökkent árbevételünk a vaklicit miatt, ugyanakkor kiadásaink pedig nőttek. Támogatott készítményeink után 20 százalék különadót, orvoslátogatóink után pedig fejenként 10 millió forintos évi „regisztrációs díjat” kell fizetnünk. Mindezek következtében újra kellett gondolni működési struktúránkat, átszervezni működésünket. Jelentősen csökkentenünk kellett működési költségeinket, ez pedig együtt járt azzal, hogy az értékesítés területéről el kellett bocsátani munkatársakat.

A vállalat a magyar kórházak fontos partnere készítményeit tekintve, illetve nagykereskedelmi üzletágán keresztül is. A nehéz helyzetben hogyan változott, illetve változott-e a vállalat és a kórházak közötti együttműködés?

A nehézségek természetesen erősen korlátozták lehetőségeinket, sokkal kevesebbet tudtunk fordítani továbbképzésekre, készítmény-adományozásra. Azonban továbbra is legfontosabb célunk volt, hogy a magyar kórházak partnerei legyünk a nehéz helyzetben. Igyekeztünk rugalmas, testre szabott konstrukciókkal segíteni a kórházak működését. Azoknak a partnereinknek, akik jelentős lejárt adósságállománnyal rendelkeztek lehetővé tettük, hogy amennyiben ezt január elejéig kiegyenlítették, a felhalmozódott késedelmi kamat 75 százalékát elengedtük. A tavalyi évben folyamatosan fejlesztettük nagykereskedelmi szolgáltatásainkat, ügyfélszolgálatunkat is. Célunk, hogy a kórházak számára nyújtott szolgáltatásaink is olyan világszínvonalúak legyenek, mint gyógyszereink.

Melyek voltak a 2012-es év legfontosabb eredményei a Teva számára?

A nehéz körülmények között meg tudtuk őrizni piaci pozícióinkat, minden hetedik magyar beteg Teva-készítmény segítségével gyógyul. A kórházakban ez az arány még magasabb, ott átlagosan minden harmadik készítményt mi biztosítjuk a betegeknek. Tovább erősítettük hazai gyártásunkat. 2012 októberében átadtuk Gödöllőn a világ legmodernebb steril készítményeket gyártó üzemét. A 22 milliárd forint beruházással megvalósuló gyáregység 263 új munkahelyet biztosít, és a 6 modul gyártósorain évente 200 millió egység injekciós készítmény készülhet. Az új üzem mellett folyamatosan fejlesztjük debreceni és sajóbábonyi gyártóközpontjainkat is. A nehéz piaci helyzetben nagyon fontos eredmény, hogy a korábbiaknál kisebb nagyságrendben, de meg tudtuk őrizni társadalmi szerepvállalásunkat, támogattuk a sportot, oktatást, kultúrát, valamint legfontosabb szakmai partnereink, így a Magyar Kórházszövetség eseményeit is.

Milyen célokkal vágtak neki 2013-nak?

Legfontosabb célunk, hogy a magyar orvosok és kórházak stratégiai partnerei legyünk. Törekszünk arra, hogy folyamatosan biztosítani tudjuk a hatékony, világszínvonalú készítményeket a betegek ellátásához, valamint tovább bővítjük készítményeink körét és fejlesztjük nagykereskedelmi szolgáltatásainkat is.

A vállalat jelentős hangsúlyt fektet magyarországi gyártásának folyamatos fejlesztésére. Várható-e az idei évben újabb beruházás?

– Igen. Folyamatosan fejlesztjük, korszerűsítjük a magyarországi gyártásunkat. A 2013-as év fontos eredménye, hogy még korszerűbbé tesszük sajóbábonyi alapanyaggyártó üzemünket.

A hazai gyártás fejlesztése együtt jár a biztonságosabb betegellátással, az orvos biztos lehet abban, hogy pontos minőségbiztosításon átesett, megbízható készítménnyel gyógyíthatja betegét. Az ellátásbiztonságon túl milyen további előnyökkel jár az erős hazai gyógyszeripar?

A hazai gyógyszeripar a magyar betegek ellátása mellett a hazai nemzetgazdaságot is gyógyítja, munkahelyeket tart fent, és újakat hoz létre, beruházásokat hoz az országba. A négy nagy hazai gyógyszergyártó adja a magyar GDP 4%-át. A Teva önmagában az elmúlt tíz év során 255 milliárd forintot fordított beruházásra és kutatás-fejlesztésre, közvetlenül 3500, közvetve, hazai beszállítóinkat is figyelembe véve pedig mintegy 10 000 ember megélhetését biztosítjuk. Az ország versenyképességének szempontjából is különösen fontos, hogy a gyógyszeripar az egyik leginnovatívabb magyar iparág, 2011-ben a teljes ipari kutatás és fejlesztés mintegy fele ehhez a hazai gyógyszeriparhoz kötődik. Ennek a folyamatos fejlesztésnek is köszönhető, hogy az itt gyártott készítményeket világszerte szívesen alkalmazzák a betegek gyógyítására, ezáltal jelentős export bevételt biztosítunk. Mindezeket figyelembe véve nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magyar gyógyszer nemzetgazdasági hozzáadott értéke négyszerese az import készítményekének. Amennyiben a tb 1000 forint finanszírozást ad egy importkészítményre, akkor adók, járulékok formájában 350 forint folyik be az államkasszába, míg hazai gyártó terméke esetén a jelentős beruházás, foglalkoztatás miatt ez 1430 forint.

Hogyan „profitálhatnak” ebből a jelentős hozzáadott értékből a magyar kórházak?

Elsősorban úgy, hogy stabil partnerként számíthatnak a hazai gyártókra. Biztosak lehetnek abban, hogy hosszú távon is itt leszünk, és ahogy az elmúlt 100 évben, a jövőben is mellettük állunk, segítjük orvosaik gyógyító munkáját. Számíthatnak továbbá arra is, hogy a hazai gyártás stabilabb ellátásbiztonságot eredményez és a készítmények valóban világszínvonalúak.

Végül, mit hoz a jövő a hazai gyógyszeripar és a kórházak számára? Milyen változásokra számít a következő 3–5 évben a betegellátás területén?

Várhatóan továbbra is nehéz, de kiszámíthatóbb gyógyszerpiaci körülményekre számítok. Azok a vállalatok lesznek sikeresek, akik hatékony, de finanszírozható terápiás megoldásokat tudnak kínálni a betegeknek, valamint portfóliójukban egyaránt támaszkodhatnak generikus és innovatív készítményekre is. A betegellátásban a terápia mellett egyre fontosabbá válik a betegekkel történő kommunikáció, a beteg-együttműködés és az adherencia javítása. Fontos, hogy fenntartható egészségügyi intézményrendszer legyen, amely a betegek számára színvonalas egészségügyi szolgáltatást nyújt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik