2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Portré Dr. Bors Katalin kapta meg a Vas Imre-emlékérmet

Dr. Bors Katalin kapta meg a Vas Imre-emlékérmet

2013-10-24 07:39 Forrás: Kórház 2013/9. -- Radnai Anna
2937
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az ORFMT (Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága) XXXII. vándorgyűlésén dr. Bors Katalin kapta meg a Vas Imre-emlékérmet, mely a rehabilitációs szakma legmagasabb kitüntetése.

 Az életműdíjat a szakmai grémium elnökségének és vezetőségének döntése alapján „a rehabilitációért végzett magas színvonalú orvosi, szervezői, oktatói és tudományos munkásságának elismeréseként” nyerte el. Ritka a szakmában a rehabilitációs tevékenység ilyen széles spektrumú méltatása, az orvosi hivatás minden területére kiterjedő indoklás. Bors Katalin emlékelőadását „Az oszteoporózistól a rehabilitációig” címmel tartotta meg. Mint elmondta, pályája kezdetén szakorvosi praxisa mellett az anyai szerep volt az első életében, majd amint elsődleges hivatása engedte, intenzíven bekapcsolódott az oszteológia fejlődő tudományába. Ennek kapcsán döbbent rá arra, hogy a csontritkulás miatt törött betegek rehabilitációjára nem hárul hazánkban a megfelelő tudományos és gyakorlati figyelem. Így kapcsolódott össze a két tudományterület szakmai pályafutásában, amelyben publikál, praktizál és tanít.

A csontritkulással élő páciensek rehabilitációs ellátását az általa egy évtizeden át vezetett Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházban szervezte meg, ahol az Európai Unió Rehabilitációs Munkacsoportja által akkreditált programot hozott létre e betegek ellátására. Munkájának elismeréseként a MOOT-tól (Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság) 2009-ben elnyerte a Polgár Ferenc-díjat (2009), mely szintén életműdíj, és ugyanebben az évben tüntették ki Pro Sanitate díjjal gyakorló orvosi tevékenységének elismeréseként. Több cikluson keresztül tagja volt a Rehabilitációs Szakmai Kollégiumnak, illetve Tanácsnak, melyből az őt is érintő főigazgatói kinevezések körüli anomáliák miatt lépett ki tiltakozásként, 2012-ben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik