2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Portré Derűlátóan távozik a posztjáról

Derűlátóan távozik a posztjáról

2013-05-27 07:20 Forrás: Orvosok Lapja 2013/5. -- Krasznai Éva
1899
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Leitner György 1987-ben diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd az MBA-fokozatot négy évvel később az Egyesült Államokban szerezte meg. A gyógyszeriparba 1992-ben került, három esztendő múlva már a GlaxoSmithKline első számú vezetője volt.

 

Éveken keresztül kettős posztot töltött be, ugyanis egyúttal a lengyelországi GSK-t is vezette. A magyar vállalat ügyvezetői teendői mellett a GSK Közép-európai üzletfejlesztési tevékenységéért felelt, a cég regionális értékesítési hatékonysági programját vezette. Részt vett a vállalat európai termék és portfólió stratégiai bizottságának munkájában, valamint a késői fázisú termékekkel foglalkozó központot is vezette.

Ahogy mondta, távozását hosszú gondolkodás előzte meg. Ez nem az utóbbi néhány hét, mint inkább az elmúlt 1-2 esztendő alatt folytatott gondolkodási folyamat eredménye. Óhatatlan, ha valaki bizonyos pozícióban hosszú időt eltölt, számvetést kell készítenie. Több éven keresztül sok új és érdekes feladat adatott meg neki a hazai ügyvezető igazgatói poszton. Sok egyéb között a különböző nemzetközi európai projektek vezetése, a közép-európai projektek szponzorálása, az európai kereskedelmi vezetőségi tagság. Mindegyik a fejlődését segítette. A számtalan megújulási lehetőség ellenére merült fel benne, hogy meddig lehet ezt a feladatkört újra és újra megújulva végezni.

„Eddig mindig visszahúzott a sok fejlődési lehetőség és a GSK hozzám nagyon közel álló, bevonó vállalati kultúrája” – mondta.

Mindenesetre irányítása alatt a „Legjobb Munkahely” felmérés eredményei alapján 2005 és 2006 után 2008-ban is a GlaxoSmithKline Pharma lett „Az év legjobb munkahelye” a „Nagyvállalatok Kategóriában”. Akkor a felmérésben 141 vállalat 36 531 munkavállalója vett részt, majd azt követően e címre már nem pályáztak. Mindenesetre az eredmények, a csapatszellem eddig maradásra ösztökélte.

Mi történt, hogy most mégis a távozás mellett döntött? Erről így beszél: „Nem hazai, hanem a cég európai struktúráját érintő változtatás miatt mondok nehéz búcsút a vállalattól. A GSK anyavállalatánál az elmúlt hetekben olyan átszervezésről határoztak, amihez újfajta működési modellt állítanak fel. Ennek keretében az eddigiektől eltérő munkamegosztás zajlik majd az egyes országokban tevékenykedő cégek és a központ között. Az egymáshoz földrajzilag és egyéb szempontból is viszonylag közel álló országokat egy-egy szubrégióba csoportosítják. Az így kialakított régiókban megváltozik a munkamegosztás. Míg a mai struktúrában kb. 80%-ban helyi, és 20%-ban a központi akarat érvényesül, a jövőben ez megfordul, és mondjuk a tevékenységek 60%-a lesz a központi, s csak 40%-a a helyi kompetencia. Az utóbbi pedig inkább implementációt jelent, vagyis egy adott terv végrehajtását várják el, mintsem a terv létrejöttét, a tervezési folyamatot. Másként fogalmazva, a stratégiaalkotás az egyes országok feletti szintre kerül. Vezetői szempontból úgy érzem, hogy az új modellben helyi szinten az eddigiekhez képest kevésbé komplex vezetői feladat jön létre. Az új feladatkörben én már nem tudok megújulni, mint ahogy nagyon sokszor tehettem az elmúlt több mint 20 év során.”

Tehát eljött az idő, amikor már nem akar maradni. Az újfajta feladat nem áll közel hozzá, az kevésbé stratégiai, sokkal inkább helyi taktikai végrehajtásról szól.

Hogyan éli meg a történetet? Azt mondja, „a lelkem egyik fele nagyon szomorú. Fáj, hogy elmegyek attól a cégtől, amit gyakorlatilag az utóbbi 17 esztendőben az itt dolgozó csapattal együtt építettünk fel. Mindenképpen erősen kötődöm a vállalathoz, és talán a GSK is hozzám. Ez egyfajta lelki kapocs, hiszen máig GSK-s szív dobog bennem. A másik oldalról pedig bizonyos felszabadultság-érzésem is van. Az ismeretlen izgalmát élem meg. Nagyon szeretem azt, ha újat csinálhatok, valami olyat, amiben kiélhetem az alkotási vágyamat, és ennek az izgalma egyre inkább elhatalmasodik rajtam. Ugyanakkor a szomorúság az egészen május 31-ig bennem lesz, sőt talán még tovább is. Egyelőre megkértek, hogy maradjak még, és segítsem az elkövetkező hónapokban történő változási folyamatokat legalább elindítani. Ami biztos, az az, hogy most szükségem van egy kicsi pihenésre… Nagyon nyitottan tekintek a holnap felé. Szektoron kívül is szívesen keresgélek. Aki egyszer megszokta, hogy első számú vezetőként dolgozik, legalábbis így gondolom, nehéz lenne más pozícióba beülnie. Ebben a pillanatban tehát prioritásként ezt tartom szem előtt. Ám azt, hogy ezt milyen iparágban érem el, az nem tölt el szorongással, nyitott vagyok. Az biztos, hogy a vállalati kultúra nagyon fontos számomra, amellett, hogy a választott iparág igazi hozzáadott értéket tudjon teremteni. Mindenesetre a jövőmet illetően derűlátó vagyok!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

GSK , gyógyszergyártó , menedzsment ,