2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Portré Az orvosi világjátékok első magyar aranyérme

Az orvosi világjátékok első magyar aranyérme

2013-05-11 07:10 Forrás: Orvosok Lapja 2013/4. -- Dr. Kasza Géza
2162
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egy gyógyító számomra csak akkor hiteles, ha önmaga is jó példát mutat, nemcsak beszél az egészségről, de maga is követi az egészséges életmód elveit, amelyekre az embereket igyekszik rábeszélni.

Tudomány, sport, művészet: értékek

 

Dr. Kasza Géza sportorvos-háziorvos vagyok, állandó lakóhelyem Kehidakustány. Sportolásom kezdete azonban Szegedhez kötődik: 1948-ban édesapám a SZUÉ-ba vitt, és az uszoda szagát azóta is érzem, persze a móravárosi focipályán is jól éreztem magam. Az uszoda világa és a csodálatos versenyek, vízilabda-mérkőzések felejthetetlen emlékeket hagytak. A Szegedi Kinizsi, majd az egyetemi évekig SZEAC versenyzője voltam, országos úttörő bajnok, közte sok-sok verseny és bajnokság győztese, és végül országos szenior bajnok 50 m pillangón.

1966-ban kiváló barátokkal és kollégákkal végeztem a SZOTE-n, többszörös szakorvos vagyok, az Országos Sportegészségügyi Intézet sportorvosaként dolgozom, valamint Homorúdon mint háziorvos. Feleségem Magyar Emese nyugdíjas védőnő, aki hivatásának kiválója volt, aki az erő és a szépség. Három sikeres gyermek, hat unoka. 1988-ban dél-alföldi orvosi kongresszuson zombori kollégák jelzik az orvosi világjátékok megrendezését, ami 1978 óta él. 1977-ben a „Le Quotidien du Médecin” című francia orvosi lap szerkesztője, Liliane Laplaine-Monthéard asszony fejében merült fel, hogy az Olimpia szellemében olyan sportrendezvényt kellene rendezni, ahol az egészség és a sport kézzelfoghatóan összekapcsolódik, az orvosok példát mutatnak az egészséges életmód gyakorlásából, ráadásul sportorvosi kérdésekből szóló szimpóziumokon is részt vehetnek, barátságok, tudományos kapcsolatok születhetnek.

Dr. Péter Árpád, felsőszentiváni kollégánk meg is szervezi a körzeti orvosok labdarúgó csapatát, megalakul a labdarúgó orvosok baráti köre. Három év után 1991-ben részt vettünk a Kréta szigetén rendezett világjátékokon, ahol még én is labdához jutottam kisegítőként. Az uszodában 50 m-es pillangóúszásban leadtam a nevezésem, és nagy meglepetésre meg is nyertem az első magyar aranyérmet, amelyről a Nemzeti Sportot dr. Csiák Gyula barátom tudósította, aki meg is írta a „Világverő magyarok” c. könyvében a sokéves történetet. Azóta 17 aranyérem tulajdonosa lettem, számtalan nagyszerű barátot szereztem, valamint nagy örömömre sikerült Korpási András Montrealban élő szegedi barátomat is beszervezni, aki sikert sikerre halmozott magyar színekben az úszóversenyek alkalmával.

Nótázó sportorvosnak is hívnak, mert rengeteg magyar nótát és erdélyi balladát ismerek. Riskó Géza, az MTV sportfőszerkesztője sok-sok írást közölt az orvosi példamutatásról, ezzel kapcsolatban tartottam előadásokat a magyar sportorvosi kongresszusokon és az amerikai-magyar orvosi társaság sarasotai kongresszusain, angol nyelven – ebben dr. Koller Ákos, a POTE korélettani intézetének professzora, sportbarátom segített.

Van egy tanács, amellyel életkortól függetlenül, gyakorlatilag minden páciensem ellátom. MOZOGNI KELL! Egy sincs köztük, aki ne venné hasznát az ő esetében legintenzívebb rendszeres testedzésnek. Egy gyógyító számomra csak akkor hiteles, ha önmaga is jó példát mutat, nemcsak beszél az egészségről, de maga is követi az egészséges életmód elveit, amelyekre az embereket igyekszik rábeszélni. Tanácsaim lényege az örömteli stresszűzés: jól elfáradunk, kimozogjuk magunkból a feszültséget, utána leülünk egy jót beszélgetni. Tökéletes program. A hosszú és egészséges élet titkát nem csak a génjeink őrzik. Egyedül rajtunk múlik, hogyan alakítják testünket a múló évek. Saját legelemibb érdekünk, hogy tartalmas és boldog életünket az emberi kor legvégső határaihoz közelítsük, és ne hajlott hátú, sántikáló, minden segítségre rászoruló, gyógyszereken vegetáló aggastyánok módjára csoszogjunk a végzetünk felé. Az élet ugyanis gyönyörű, élvezzük szépségét minél tovább. Ezért dacolj a koroddal, mozogj és tovább élsz! Soha nem késő elkezdeni!

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

orvosportré , sport , testmozgás ,