2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Orvostörténet Orvostörténeti múzeum nyílik Rómában

Orvostörténeti múzeum nyílik Rómában

2012-07-10 08:47 Forrás: MTI
1150
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Ókori fogprotéziseket és agyműtétet is bemutat a Rómában szerdán nyíló orvostörténeti múzeum.

 

A világ legrégebbi agyműtéte látható a római La Sapienza egyetem orvosi és régészeti kara által létrehozott múzeumban. Az operáció nyomát egy 3. századi gyermekcsontváz koponyája őrizte meg.  A leletet 1995-ben találták meg az ókorban a mai Rómához tartozó Fidene területén végzett ásatás közben. A nagyközönség a csontvázat az orvostörténeti múzeumban láthatja először.

“Egy ötéves kisfiú koponyáját nyitották meg, valószínűleg vérrögöt távolítottak el belőle. A csontváz az ókor egyik legmagasabb szintű műtéti beavatkozásának emlékét őrizte meg. Az operáció után a kis beteg még harminc-negyven napig élt" - mondta el az olasz sajtóban Valentina Gazzaniga, a múzeum igazgatója.

A múzeumban állítják ki azokat a végtag- és fogprotéziseket is, amelyek a legnagyobb ókori római temető sírjaiból kerültek elő a mai olasz fővároshoz közeli Collatinában, ahol több mint kétezer embert temettek el a 2-3. században.

Az orvostörténeti múzeum ritkaságainak számítanak azok a császárkori fogadalmi szobrocskák, amelyekkel betegek és hozzátartozóik gyógyulást kértek, vagy éppen ezt köszönték meg az isteneknek.  A terrakotta szobrok a beteg testrészt ábrázolták, legtöbbször kezet, lábat, de női mellet és méhet is.

Az ókori orvostudomány felelevenítése mellett a múzeum bemutatja a középkori gyógyszerészet és a modern ortopédia eszközeit is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik