2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Orvoskamara Tájékoztatás

Tájékoztatás

2013-10-01 07:51 Forrás: Orvosok Lapja 2013/9. -- Dr. Éger István
1165
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók kötelező belső minőségügyi rendszerének kamarai tagszolgáltatásként történő közrebocsátásáról

Bár a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan nem is tudják, ám a tény ettől még tény marad: minden egészségügyi szolgáltatónak törvény előírta kötelezettsége belső minőségügyi rendszert működtetni. Ezt írja elő az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV.) 121. §-a, melyet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. ESzCsM-rendelet 2012. július 1-jétől hatályos módosítása megerősít. Ennek kapcsán keresett meg bennünket dr. Bányai Elek, a Baranya Megyei Területi Szervezetünk alelnöke a háziorvosok gondját tolmácsolva, mivel az érintett rendszer meglétének ellenőrzését az illetékes hatóságok által nem sokkal a jogszabály módosítás hatályosulását követően megkezdték.

A jelzés nyomán tájékoztatást kértünk az Egészségügyi Államtitkárságtól, hogy az alapellátás területén valóban teljes körűen kívánnak-e érvényt szerezni e jogszabálynak. Egyidejűleg jelzéssel éltünk az Országos Tisztifőorvos felé, annak érdekében, hogy az ellenőrzések lefolytatása terén türelmet, illetve haladékot kérjünk és kapjunk. Az ágazatvezetés válasza egyértelműen leszögezte, hogy a feladat mindenki számára kötelező, a belső minőségügyi rendszer működtetése kívánatos. Tekintettel arra, hogy egy ilyen komplex rendszer kialakítása speciális szakértelmet kíván, és amennyiben ezt egyenként kívánná minden szolgáltató maga számára elkészíttetni, az nagyon jelentős anyagi teherrel járna számára, köztestületünk vezetése egyhangúlag úgy döntött, hogy ezt a feladatot magára vállalva központilag készítteti el az egységes belső minőségügyi rendszer teljes dokumentációját és szükséges útmutatóit, és azt valamennyi háziorvos, házi gyermekorvos, valamint alapellátó fogorvos számára tagi szolgáltatásként térítésmentesen biztosítja. Ezzel nemcsak az anyagi tehertől mentesítjük kb. 10 000 tagunkat, de egyúttal olyan egységes rendszert teszünk közzé, melyhez hasonlóra nyugodtan mondhatjuk, hosszú évtizedek óta nem volt példa. Használata nívósabb munkavégzést, egyúttal lényegesen nagyobb jogbiztonságot garantál mindazok számára, akik valóban komolyan veszik. Márpedig érdemes komolyan venni, mivel – amint azt a bevezetőben jeleztem – nem valamiféle kamarai ötletrohamról van szó, hanem jelenleg is fennálló, hosszabb idő óta hatályos jogszabályok betartásáról, melyet eddig kevéssé, a jövőben azonban várhatóan egyre szigorúbban fognak ellenőrizni. Ehhez kívánunk hathatós segítséget nyújtani.

Természetesen ahhoz, hogy a rendszer működjön és az ellenőrzés mindent rendben találjon, első megközelítésben nem kis munkára és elkötelezettségre van szükség. Ha azonban ezen a felhasználó túljut, a karbantartás már szinte automatikus lehet, a végeredmény pedig nem haszontalan. A közrebocsátandó anyag ehhez minden útmutatást és segédletet tartalmaz, méghozzá oly módon, hogy amennyiben az ellátási standardokban, a jogszabályokban, a szakmai irányelvekben bármikor, bármilyen változás bekövetkezne, úgy a módosítások könnyedén beemelhetők a rendszerbe, illetve a korábbi változatokkal kicserélhetők. Terv szerint az ilyen frissítések lebonyolításához is központi segítséget fogunk nyújtani.

A komplex belső minőségügyi rendszert a Pécsi Tudományegyetem szakértő munkacsoportja készítette el. Adathordozón történő sokszorosítása jelenleg zajlik, melyet követően azt minden érintetthez eljuttatjuk. Ennek pontos módját, technikáját kidolgozva arról tájékoztatást elektronikus hírlevelünk, honlapunk útján teszünk közzé várhatóan a közeli hetekben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik