2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Orvoskamara Nem mindegy, hogy mit fogyaszt a beteg

Nem mindegy, hogy mit fogyaszt a beteg

2013-07-10 07:26 Forrás: Orvosok Lapja 2013/6. -- MDD 2002 Kft.
1255
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egyre több felhasználója van a Magyar Orvosi Kamara által ingyenesen biztosított gyógyszer-információs szoftvernek, amelyet az MDD 2002 Kft. fejlesztett. A szoftver új és hasznos funkcióval bővült: már a táplálékok és gyógynövények, valamint a gyógyszerek közötti lehetséges kölcsönhatásra is figyelmeztet a rendszer.

 

Az RP-info nevű orvosi program bármilyen vényíró mellett használható, és naprakészen rendszerezi az orvosok munkáját segítő információkat: a rendeleteket, a protokollokat és a gyógyszeradatokat. A gyógyszerek hatóanyag és morfológiai adatok alapján is kereshetők, a gyógyszerlistában jól áttekinthetően színekkel és ikonokkal jelölve látszódnak a pontos rendelhetőségi adatok, az árak, az alkalmazás veszélyei (kölcsönhatások, segédanyagok, terhesség, szoptatás), továbbá az, ha a készítmény éppen hiánycikk vagy szerepel a WADA doppinglistáján. Egy kattintással elérhető bármely gyógyszer alkalmazási előírása, a kapcsolódó jogszabályok és sok más egyéb. 

A rendszer alapját olyan adatbázis biztosítja, amely Magyarországon egyedülálló módon rendszerezi a gyógyszerekkel kapcsolatos orvosi és gyógyszerészi tudást. A szoftver legújabb funkciójaként jelzi a táplálékok és gyógynövények gyógyszerekre gyakorolt hatásait is.

Ismert például, hogy a Syncumar a K-vitamin-tartalmú ételekkel együtt interakciót okozhat, de talán kevésbé közismert, hogy ezen kívül számos egyéb növény is tartalmaz véralvadásgátló vegyületet, amely befolyásolja a gyógyszer hatását.
 
Az RP-info szoftverben található gyógyszerlistában tehát a „piros levél” jelzi, amennyiben valamilyen étellel vagy gyógynövénnyel jelentős interakcióba léphet az adott gyógyszer. A „sárga levél” pedig arra figyelmeztet, hogy a hatóanyagok között figyelemreméltó, de rendszerint nem veszélyes kölcsönhatás áll fenn.

Érdemes figyelni rá! Az orvosi szoftver a Magyar Orvosi Kamara tagszolgáltatásaként ingyenesen használható. A program a www.mok.hu és közvetlenül a www.mdd2002.hu RP-info rovatából is letölthető.

Mindkét honlapon megtalálható a gyakorlati útmutató a szoftver telepítéséhez, de ha elakadna, keresse az MDD 2002 Kft. munkatársait, akik készségesen segítenek Önnek az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Web: www.mdd2002.hu
E-mail: info@mdd.hu
Telefon: (06-1) 209-1370, (06-20) 972-8102  

Amennyiben a szoftverrel kapcsolatban bármilyen észrevétele vagy ötlete lenne, nagyon szívesen vesszük, ha megírja nekünk az info@mdd.hu email címre.

Ezek a cikkek is érdekelhetik