2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Orvoskamara Egy kattintás az egészségünk felméréséért

Egy kattintás az egészségünk felméréséért

2013-06-11 07:09 Forrás: Orvosok Lapja 2013/5. -- Dr. Nagy Ferenc – Dr. Győrffy Zsuzsa – Girasek Edmond
1126
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Bevalljuk magunknak, hogy a munkahelyi, vagy önkizsákmányolás, a két végén égetett gyertya, eléri azt az eredményt, amit az így szerzett anyagiakkal kívánunk biztosítani?! Biztosak vagyunk abban, hogy testi és lelki egészségünknek nem ártunk-e ezzel, sokkal többet, mint amit nyerünk vele?!

„Az államosított, ám erősen piacosodott egészségügyben az orvosok maximális kizsákmányolása zajlik: több munkahely, heti 70–80 óra foglalkoztatottság.” Az idézet egy Kollégánk nyilatkozatából való. 

Egy volt munkatársammal, aki annak idején sokat segített a szakmai fejlődésemben – akkor lett szakorvos, amikor én kezdő voltam – találkoztam minap. Súlyos betegségen esett át, de már jobban volt, és röviden a szakmai sorsunkról váltottunk szót: tudod mondta, van más is. Ki tudjuk-e használni ezt a lehetőséget éltünk során, teljes életet tudunk élni, vagy csak elhitetjük magunkkal, hogy azt tesszük?
A másik idézet a fenti nyilatkozatból: „Jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező, egész életükben éhbéren tartott gyógyítóknak kell nyugdíjba vonulniuk.” Nem a nyugdíjba vonulással van baj, bár ez egy orvos életében más súllyal esik a latba, hanem hogy lelki és testi egészségben, tisztes anyagi körülmények között tölthetjük-e azokat az időket, amikor a „más” lehetőségeket is szeretnénk kihasználni.
 
Kedves Kollégák!
 
Ezen gondolatok jegyében indítottuk el ezt az Európában is egyedülálló felmérést, amiről már olvashattatok. Alább megismételjük a felhívást, fogadjátok a saját érdekünkben megértéssel, és küldjétek vissza minél többen a kitöltött kérdőíveket!
Mire e sorokat olvassátok, már elindult a Magyar Orvosi Kamara és az SE Magatartástudományi Intézetének minden kamarai tagra kiterjedő, közös orvos-kutatása. Mostanra az ismert címmel rendelkező Kollégák már megkapják e-mail üzenetünket, amelyben kérjük kérdőívünk kitöltésére. Egy kattintással juthat bárki a Kollégák közül az anonim, online felmérésünkhöz, amelynek kitöltése körülbelül 20 percet vesz igénybe.
Mindannyiunk közös érdeke, hogy hazánkban első alkalommal – egyébként Európában is ritka az ilyen kezdeményezés – teljes körűen feltérképezzük a gyógyítók testi-lelki állapotát és társadalmi helyzetét. Ezért kérjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítsétek kutatásunkat.
Vizsgálatunk Mindannyiunkért indul, és Rólunk szól. Kérünk mindenkit, segítsen, hogy segíthessünk!
 
A kutatás koordinátorai

Ezek a cikkek is érdekelhetik