2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Orvoskamara A MOK közzéteszi díjtételajánlását

A MOK közzéteszi díjtételajánlását

2013-07-01 07:46 Forrás: Orvosok Lapja 2013/6. -- Magyar Orvosi Kamara elnöksége
3099
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Köztestületünk immár több mint tíz esztendeje foglalkozik különböző bizottságai útján az orvosi életpálya anyagi feltételeinek kidolgozásával, és az ebből eredeztethető orvosi díjtételek kérdésével.

Az orvostársadalom évtizedek óta joggal elégedetlen bérhelyzetével, a bérszínvonallal, valamint a bérarányokkal. A bérek nincsenek arányban azzal a felelősséggel, ami az orvostól elvárható és egyre inkább megkövetelt. Az orvosi munkában szükséges állandó fizikai és szellemi készenlét, a mindig jelenlévő döntési kényszer és az események megismételhetetlensége, a gyorsan és állandóan változó szakmai tartalom olyan követelményeket támaszt, melyek teljesüléséhez a megfelelő anyagi biztonság joggal várható el.

Ma már alapkövetelmény, hogy a betegek gyógyításában – önállóan – csak szakorvosok vehetnek részt, akik képzési ideje további 5-6 esztendő. A magasabb szakmai színvonal, a specialitások eléréséhez további egy, illetve két szakképesítés megszerzése lehet szükséges, további 3-4 év képzési idővel. Az orvostársadalom a megfelelő színvonalú betegellátás érdekében életének első felét intenzív tanulással, felkészüléssel tölti, mindezt munka mellett, a továbbiakban pedig élethosszig folyamatosan képzi magát. Ezt honorálni illik!

Javaslat

Az a képzési rendszer a diploma után, amiben az orvosok részt vesznek – olyan folyamatos szellemi és egyre inkább az egyén által befektetett anyagi energiákat követel és emészt fel, melyeket egyre nehezebb megfelelő színvonalon előteremteni és pótolni.

A MOK bértábla alapján a bérrendezések mielőbbi felzárkóztatása indokolt.

Az ajánlott orvosi díjtételek megállapítása hosszú elemzőmunka eredménye. Ebben az évről-évre a hivatalos inflációval validált, és számos alkalommal korábban az életpálya részeként közzétett bértáblára nagyban támaszkodtunk. Hangsúlyozni kell, hogy az alább javasoltak kizárólag az orvosi tudás önálló óradíjaként értendők, azaz minden szakorvosi tevékenység vonatkozásában, amelyet pl. az adott szakma gyakorlója a szükséges eszközök és egyéb feltételek biztosításával végez, ezek ára az óradíjakat szakmaspecifikusan és jelentősen eltéríthetik. Ugyanakkor amennyiben valaki kizárólag tudását, munkaerejét „bocsátja áruba”, úgy pusztán a javasolt tételek érvényesek. Mindezeket figyelembe véve 2013-ban a következő bruttó óradíjakat javasolja a MOK Elnöksége:

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik