2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Színház az egész…

Színház az egész…

2013-10-19 07:26 Forrás: Orvosok Lapja 2013/9. -- Bernáth Bea
1299
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az egyik legbiztosabb jele az ősz megérkezésének, hogy kinyitottak a színházak. Egy új évad bemutatói között talán soha nem volt annyi magyar alkotás, és talán soha annyi kacagtató vígjáték, mint a mostaniban.

Nem is árt egy gondterhelt munkanap után a tévé helyett a színházban lazítani, ahol nemcsak a világon, hanem magunkon is nevethetünk egy kicsit. A kortárs magyar szerzők szatíráikban ugyanis a Vidámpark elvarázsolt kastélyához hasonló tükröt tartanak elénk. Olyat, amelyben ha ráismerünk a hosszú orrok, nagy fejek, hullámzó karok mögött magunkra, óhatatlanul mosolyra húzódik a szánk. És ezzel talán apróvá válhatnak a korábban óriásinak látszó problémák is.

 

Örkény Színház

Liliomfi

Szigligeti Ede műve alapján írták a Mohácsi testvérek

A filmen már óriási sikert elérő történet alapja megmaradt: Szilvai professzor titokban nevelt gyámleányát, Mariskát, fiához akarja adni. A fiú közben, mint istenadta tehetségű vándorszínész, Liliomfi néven sikert sikerre halmoz, és Mariskával egymásba szeretnek. Azonban nem lenne komédia a komédia, ha minden ilyen egyszerűen menne, számos cselszövés és ármány kell ahhoz, hogy az ember az istenek akaratával szembeszegülve elérje azt, amit az istenek elrendeltek neki. A Mohácsi testvérek változatában persze mindez a bonyodalom még aktuálisabb, ahogy az előadás egyik kritikusa írja: a színmű szeretettel megdorgálja a magyarok sültgalambváró jellemét, fölösleges ikongyártását, és a sírva vígadás hasztalanságát. Mindez olyan komédiázásban is zseniális színészek adják elő többek között, mint Für Anikó, vagy Gálffi László.

 

Átrium Filmszínház

A szűz, a sóher, a mikulás és a többiek

Machiavelli Mandragóra című vígjátéka nyomán – komédia 2 részben

Egy férfi beleszeret egy tiszta, erényes nőbe, és bármilyen áron meg akarja szerezni. És ez a „bármilyen áron” bizony sokak érdeklődését felkelti. Vajon van-e ára a szerelemnek? És a hűségnek? És a tisztességnek? Ezek a kérdések manapság talán még aktuálisabbak, mint anno Machiavelli mester idején, mikor megírta ezt hazugságokkal, átverésekkel, fondorlatos tervekkel átszőtt, kacagtató vígjátékot. Épp ezért az alkotók új köntösbe öltöztették, és a mába helyezték a cselekményt, ahol ráismerhetünk korunk jól ismert figuráira, akik egy tál lencséért eladnak bármit, amire van kereslet. A darabot az a Divinyi Réka aktualizálta, akinek nevéhez az elmúlt évek legsikeresebb magyar vígjátékai fűződnek. Például ő írta a Csak szex és más semmi, a Kaméleon, vagy a Valami Amerika 2 forgatókönyvét. A szereplők között olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Lázár Kati vagy Fülöp Zsigmond.

 

 

 

Nemzeti Színház

Zűrzavaros éjszaka

A román klasszikus komédiájában a főhős egy erőszakos és féltékeny fakereskedő, aki a hatalom és a vagyon birtokosának dölyfével éli az életét. Férji megaláztatása, felszarvazása éppoly tragikomikus, mint ragaszkodása forradalmi eszméihez. Kritikusok szerint a darab egyszerre metsző, gúnyos leleplezése a polgárság különböző típusainak, másfelől mulatságos, összetévesztésekkel teli vígjátéki helyzetek szellemes variálása. Az előadás főbb szerepeiben olyan színészeket láthatunk viszont, mint Eperjes Károly, Sinkó László, Básti Juli, Schnell Ádám.

 

Radnóti Miklós Színpad

A csillagos ég avagy a nemzetközi sikerre való tekintet

Egy önironikus előadásra készül a Radnóti Színház, amely a magyar szerző- és rendezőpáros, a Mohácsi testvérek szarkasztikus előadásában saját gyengeségeinkről, önigazolásainkról, kibúvóinkról, kisebbségi és „nagyobbsági” komplexusainkról és olykor váratlan sikereinkről szól. Ahogy a színlap írja: „Ez történik kis színházi társulatunkkal is, amelyet a napi pocsolyaszagú élet közepén arcul csap a siker: külföldi vendégjáték, és nem is csak az, de hova!” Az október végi bemutató főbb szerepeiben: Szervét Tibor, Szávai Viktória, Gazsó György és Kováts Adél.

 

Madách Színház

Poligamy

(szövegkönyv: Szente Vajk, Galambos Attila és Szirtes Tamás)

A színház legújabb bemutatója Orosz Dénes azonos című sikeres filmjének adaptációja. A film történetében egy fiatal pár öt év után összeköltözik. Ez azonban megzavarja a kapcsolatukat, mivel a lány esküvőt és gyereket akar, a fiú viszont elbizonytalanodik. A következő reggel András egy vadidegen, gyönyörű nőt talál maga mellett az ágyban. Hogy pontosan mindebből mi kerül majd a színpadra, csak az október végi premieren derül ki. Egyelőre csak annyit tudni, amennyit a színlapon elárulnak: lesz itt kábé négyszáz fajta nő, dundi, undi, szürke, feltűnő, facér, kacér, házitündér, házisárkány… De hogy ez kéjmámor, vagy rémálom, arra a Madách színházban derül reflektorfény! A népes szereposztásból csak néhány név: Nagy Sándor, Balla Eszter, Oroszlán Szonja, Feke Pál, Détár Enikő, Kiss Ramóna, Székhelyi József.

 

Karinthy Színház

Vaszary Gábor: Klotild néni

Klotild néni finom és kulturált, idős nagynéni. Senki sem ismeri túl jól. De mindenki rá hivatkozik. Főleg a randevúkra surranó ravasz házastársak. Vaszary darabja leginkább Feydeau komédiáinak világára emlékeztet. Mégis jellegzetesen magyar és jellegzetesen pesti bohózat. Szereplői úgy keverednek kínos szituációba, hogy közben alig veszik észre: az életük is kátyúba került. Megpróbálnak szabadulni a kényes helyzetekből, de csak egyre mélyebb félreértések ingoványába süllyednek. Legyen elég annyi, hogy Klotild néni a végére mindent megold. Vagy mégsem. Nézőpont kérdése. A komédiázásban részt vesz többek között Pápai Erika, Szacsvay László, Csere László, Egri Kati, Mihályi Győző.

 

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Művház

Az új budai művészeti központban havonta látható egy sorozat, amely alapvetően színészi improvizációkra épül. Az októberi bemutató, a Művház Kopjáson játszódik, ahol zajlik az élet: a művelődési központba megérkezik a színes nyomtató; Zsuzsa, a művház vezetője éppen befejezi történelmi rockoperájának szövegkönyvét; a büfében zavartalan a csempészcigaretta árusítása és ősztől végre beindulnak a gyöngyfűző foglalkozások is. Ám mindeközben a kisváros határában épülő futballstadionnál egy exkavátor koponyákat forgat ki a földből. Az ősi sírokkal megnyílik egy átjáró és felbolydul a Múlt.

 

Pécsi Nemzeti Színház

Indul a bakterház

A már legendássá vált tévéfilm után várhatóan nagy sikert arat Rideg Sándor művének színpadi változata is. Az ismert történetben a kamaszgyerek Bendegúzt az anyja egy kupec segítségével kiadja tehénpásztornak. Így jut el a haramiaképű Szabó bakterhez, ahol feltűnik a bakter anyósa, a Büdös Banya, „akitől a tiszta víz is ecetté válik a szájban. Aki olyan lapos elölről, mint a lángos, és hátulról olyan görbe, mint a Szent Gellért-hegy”. A pécsi előadásban Bendegúzt felváltva játssza két kisfiú, a bakter szerepében Besenczi Árpádot, a banyáéban Koncz Pétert láthatjuk.

 

Szegedi Nemzeti Színház

Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak

Csokonai ismert művében Karnyóné, egy gazdag kanizsai kereskedő felesége azt hiszi, hogy özvegységre jutott, mert uráról már két éve nincs hír. Az öregasszony kezéért és pénzéért ketten is versengenek. Számos bonyodalom után kiderül, hogy hiába volt minden áskálódás, furfang és halálos összeesküvés, ugyanis a ház holtnak hitt ura előkerül. Úgy tűnik, tragédiába torkoll a komédia, de szerencsére leszáll a földre Tündér és Tündérfi, akik feltámasztják a halottakat. A vígjáték főbb szerepeit Szabó Gabi, Borovics Tamás és Gömöri Krisztián játsszák.

 

Debreceni Csokonai Színház

Hét randi

A debreceni színház előadása az örök témát, a férfi-nő viszonyát boncolgatja. Olt Tamás egyfelvonásos, zenés darabja hét történetet, avagy hét randit mesél el. Láthatunk alakoskodó férfit és nőt, akik az őszinteségre emelik poharukat, láthatunk egy online társkereső oldal szülte első randit, amelyen a nő csupán alkalmi légyottra vágyik, a férfi viszont a pátosszal teli szerelmet keresi. Láthatunk egy jelbeszélő párt is, akiket abszurd módon az örökös, csendes veszekedés tart össze, de olyan holtvágányra futott párkapcsolatot is, amelyben az egykori közös elvek szertefoszlottak, és ma már a hajdani közös nevetések emléke is okot ad a viszályra. Az egyfelvonásos előadásban a lányt Szűcs Kata a fiút Vaszkó Bence játssza.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kultúra , művészet ,