2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Lehet más az orvosképzés

Lehet más az orvosképzés

2013-11-15 07:25 Forrás: Kórház 2013/10. -- Radnai Anna (Fotó: Semmelweis Egyetem, attekovacs.com)
2166
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekklinika egyetemi docense, és 2011 májusában megalapította a Rezidens Szalont. Egy-egy rendezvényen a mindennapi gyakorlatban fontos differenciáldiagnosztikai és tudományos ismereteket közös festményelemzés követi, majd a találkozó kellemes muzsikával átszőtt beszélgetéssel zárul. Mint egy igazi szalonban – nem kizárólag rezidenseknek.

Egy orvos kettős feladattal szembesül, hiszen miközben nap mint nap gyógyítja a beteg embereket, a tevékenysége alapjául szolgáló tudományos ismeretek egyre bővülnek és ezekkel szintén lépést kell tartania. Az új eredményeket követve és befogadva kell helyt állni a zsúfolt klinikákon, kórházakban, rendelőintézetekben. Egy egyetemen ez a kettősség még inkább tetten érhető. A Semmelweis Egyetem a falai közt zajló, magas szintű tudományos kutatások révén emelkedik ki az ellátás csúcsaként – mondta dr. Veres Gábor.

A szakember érdekes kihívásnak tartja a fent említett két orvosi feladatot egybegyúrni és megtapasztalni, és fontosnak tartja azt az értéket, amely ezáltal létre jön, hiszen az orvosi ellátás színvonalának emelésével a végső célt szolgálják: a betegek érdekét.

A Rezidens Szalon programjának kettős összetétele – a tudományos előadások és a művészeti kalandozás – egyrészt a kettősség szimbólumaként jelenik meg, másrészt a résztvevők egyszerre orvosok és műélvezők, a rendezvényen pedig lehetőségük van egyszerre hódolni a két területnek.

Veres Gábor maga a gimnáziumban még művészettörténésznek készült, egyetemi tanulmányainak utolsó két évében „át is hallgatott” erre a szakra. A képzőművészet orvosi körökbe való átültetését azonban igazi profira bízta, Fertőszögi Péter művészettörténészt kérte fel festmény-szakértőnek. „Péter személyében egy kiváló előadói képességekkel rendelkező szakértőt találtunk, aki szerteágazó kapcsolatai révén minden Szalonra elhoz egyetlen festményt, amit olyan szuggesztív erővel elemez, hogy fél óra múlva egy kicsit mi is műértőnek képzeljük magunkat” – mondta Veres Gábor.

A Rezidens Szalon ezen belül sem szokványos rendezvény. Elsőként mindjárt érdemes tisztázni, hogy bár Veres Gábor a fiatalok széles körű oktatásának céljával alapította, nem kizárólag a rezidensek vehetnek, illetve vesznek részt a rendezvényeken. Az orvosi szakterületek is széles palettán jelennek meg az előadásokban, mert bár saját területéből kiindulva és a Klinika profiljának megfelelően Veres Gábor kezdetben a gyermekgyógyászatra helyezte a hangsúlyt, dr. Szél Ágoston, a SE rektorának javaslatára a kört kibővítette, és a nyári találkozón pl. a kardiológia volt a fő téma. Június 18-án prof. dr. Merkely Béla beszélt a csapatépítésről, valamint a közösségi és egyéni siker lehetőségeiről a városmajori klinikán. Ezt követte dr. Nardai Sándor előadása „A transzkatéteres aortabillentyű beültetésről, ahogy egy rezidens látja” címmel.

„A „rezidens” szó azt is jelenti, hogy „itthon, helyben”, vagyis valósítsunk meg itt, az Egyetem falain belül valamit, amit együtt élvezhetünk, alkossunk baráti közösségeket, ne rohanjunk ki a teremből, ha az utolsó előadó megköszöni a figyelmet” – mondta Veres Gábor.

A Szalon szeptemberben egy valamennyi diszciplínát érintő témakört – a depressziót járták körbe a résztvevők. Az egyre többeket és valamennyi korosztályt érintő betegséget a klinikai orvoslás oldaláról prof. dr. Bitter István, a Pszichiátriai Klinika igazgatója, a tudományos kutatás mélységei felől pedig dr. Sperlágh Beáta, a KOKI tudományos igazgatóhelyettese közelítette meg. Fertőszögi Péter stílszerűen – és tovább bővítve a jelenlévők ismereteit – egy depressziós festményt mutatott be a közönségnek, elemezni. A hangulat kiegyensúlyozása végett ezt a szalont vidám zene, pogácsa és egy pohár bor zárta.

Az októberi szalonban dr. Hangody László akadémikus az ízületi porckárosodások sebészeti kezelésnek modern lehetőségeiről, dr. Harsányi László tanár úr pedig a minimálisan invazív sebészi technikákról szólt.

A következő szalon november 13-én lesz, melyen prof. dr. Karádi István a lipidanyagcsere-kutatás és -kezelés újabb vívmányairól tart előadást, dr. Veres Gábor pedig „Gróf Széchenyi István hatása a magyar sportéletre” címmel állította össze aznapi mondanivalóját.

Veres Gábor végül megosztotta lapunkkal a Rezidens Szalon „ars poeticáját”, melyet dr. Arányi Lajostól, a kiváló patológustól, akadémikustól és régésztől tanult. Tőle származik ez az idézet: „Az a jó pedagógus, aki magánál különb tanítványokat nevel, majd lassan, a tanítványai által, feleslegessé válik.”

 

A teljes cikk a KÓRHÁZ szaklapban olvasható.

Ezek a cikkek is érdekelhetik