2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Látvány, zene, szó – piknik a szabadban

Látvány, zene, szó – piknik a szabadban

2013-08-02 07:23 Forrás: Orvosok Lapja 2013/7-8. -- Bernáth Bea
1466
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Ha egyszer felmérnék, hogy hol esik egy négyzetkilométerre a legtöbb kulturális rendezvény, Magyarország biztos, hogy előkelő helyen szerepelne. Különösen igaz ez a nyári programokra, hiszen már az egészen kis falvak, utcák is nagy művészeti fesztiválok helyszínévé váltak.

Művészetek Völgye
Kapolcs és környéke – július 26–augusztus 4.

Csaknem 500 programot tartanak idén a 23-szor megrendezett Művészetek Völgyében. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesz Palya-udvar, ahol többek között Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Dés László, Szirtes Edina Mókus lép fel, de jelen lesz korábban meghirdetett zenei pályázaton bejutott 12 zenekar is. Idén először lesz bébiszitter-program, hogy az idősebbek is gondtalanul élvezhessék a koncerteket. A Kaláka Versudvarban a költészeté és a daloké a főszerep. Itt hallhatják például Geszti Pétert, Varró Dánielt, Szalóki Ágnest, Tóth Krisztinát. A Jazz és Irodalom Udvarban jelen lesz a Magyar Írószövetség, emellett esténként jazz szól majd. A komolyzenei programok a katolikus templomban kaptak helyet, a tíz nap alatt olyan zenekarokat lehet hallani, mint a Savaria Baroque, az Excanto, a Musica Florens vagy az Aura Musicale. Emellett itt lesznek a Zeneakadémia tehetségei is, a fesztivál keretében csaknem negyven kiállítás is látható lesz.

 

Városmajori Szabadtéri Színpad – Mozart: Figaro házassága
Budapest, augusztus 2-3.

Egész nyáron izgalmas előadásokat tekinthetnek meg a nézők a városmajori színpadon, de talán közülük is kiemelkedik az Operaház művészeinek bemutatója. Mozart és Lorenzo Da Ponte örökbecsű operája, a Figaro házassága mindennapos emberi játszmákról szól, szeretetről, magányról, féltékenységről, odaadásról, bizalomról, kiszolgáltatottságról, csalásról és megbocsátásról. Olyan pillanatokról, amikor egy művészeti alkotásban valamilyen módon önmagunkra ismerhetünk. A városmajori előadást Hábetler András rendezi, aki az egyik szerepet is magára vállalta. Zenei vezető, karmester: Köteles Géza.


Szentendrei Teátrum és Nyár – Bánk bán
Szentendre, június 18–szeptember 1.

Szentendre nyári fesztiválját idén 54. alkalommal rendezik meg a megújult belváros különleges atmoszférájú szabadtéri helyszínein. Színházi előadások, ősbemutatók, koncertek, felolvasószínház, táncjáték és gyerekteátrumi előadások, koncertek alkotják a programot. Az előadások között például előadják Parti Nagy Lajos: Bivaly-szuflé című tragikomédiáját, a filmen már nagy sikert aratott Szív hídjait, amelyben többek között Udvaros Dorottya játszik, a Római vakációt Cole Porter dalaival és a Katona József Színház Goldoni-adaptációját, A nyaralás címűt. A fesztivál utolsó előadása egy különleges bemutató lesz: a mű ősbemutatójának 180. évfordulója alkalmából és Gertrudis királyné halálának 800. évfordulója tiszteletére – Alföldi Róbert rendezésében – augusztus 25-én előadják a Bánk bánt.

 

Zempléni Fesztivál
Tokaj-Hegyalja, Zemplén, augusztus 9–18.

A Zempléni Fesztivált a „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolták nem véletlenül, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazzkoncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget. A komolyzenei koncertek közül kiemelkedik a nagyszabású Verdi-Wagner gálakoncert, amelyet a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartanak. Egy másik hangversenyen Mozart, Haydn és Schubert művei csendülnek fel, az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Jandó Jenő lép színpadra. A kiváló zongoraművész Liszt műveiből válogatott önálló estet is ad Tokajban.

 

Koronázási Ünnepi Játékok
Székesfehérvár, augusztus 17-18.

Székesfehérvár, a magyar királyok koronázó városa 1916 óta nem látott ünnepi eseménysorozatra készül: Koronázási Ünnepi Játékok címmel egy évente megrendezendő ünnepen megidézik az ott koronázott, illetve ott nyugvó nagy királyok alakjait. Az ötletadó székesfehérvári színház vállalta, hogy minden évet egy-egy király alakjának szentel: 2013-ban ez Szent István. Az eseményen például látható lesz Szent István, Szent Imre, Gizella, Géza, Sarolt és Asztrik püspök négy és fél méter magas óriásbábjainak felvonulása. A történelmi Fő utca házainak falain a Képes Krónika, az Anjou Krónika és a Vásáry Kódex festett képeinek segítségével mozgó „történelmi képregényként” elevenednek meg Szent István életének eseményei. A rendezvény fő eseménye maga a koronázási szertartásjáték lesz, amelyet autentikus helyszínen grandiózus díszletek között, több mint száz fő részvételével adnak elő.

 

Szegedi Szabadtéri Játékok – Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa koncertje
Szeged, július 5–augusztus 20.

Az idei Dóm téri évad egyik érdekessége az a július 26-i jótékonysági koncert, amelyet az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa ad elő. A minden évben más európai országban koncertező együttes tagjai ezzel a koncerttel hívják fel a figyelmet az orvoslás és a zene elválaszthatatlan kapcsolatára. A zenekar a hangversenyen előadja Kodály Zoltán Galántai táncok című művét és Carl Orff Carmina Buranáját. A bevétellel a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét támogatják. 
A szegedi játékokon egyébként lesz Operagála, amelyen Verdi- és Wagner-művek legszebb dallamait élvezhetik a komolyzene kedvelői. Ősbemutatót is láthatnak a nézők: a film és könyv változatban óriási sikert elért Elfújta a szél musicalváltozatát a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál. Megtekinthető még Gershwin világhírű operája, a Porgy és Bess, valamint az évad zárásaként, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király nemzeti rockoperát is előadják.

 

Pozsonyi Piknik – Balkoncert
Budapest, Újlipótváros, augusztus 31.

Civilek ötödször rendezik meg Újlipótváros ünnepét, a Pozsonyi Pikniket. Az elsőn a rendezők még csak valóban a helyi művészekre, lakókra számítottak, de már akkor ötezren voltak kíváncsiak az eseményre. Azóta már tömegrendezvénnyé nőtte ki magát a piknik: tavaly már húszezren zsúfolódtak össze Lipócia főutcáján, a Pozsonyi úton, és hallgatták, tapsolták végig például Básti Juli, Bródy János, Dés László, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Bálint András, Kern András, Kulka János, valamint a Budapest Klezmer Band produkcióit. A mostani piknik elsősorban a színházakról szól majd: két nagyszínpadon és egy gyerekszínpadon szórakoztatják majd a közönséget a fővárosi társulatok. Az biztos, hogy idén is lesz a csak itt látható, az országban egyedülálló balkoncert, amelyen ismert áriákat a Pozsonyi út házainak erkélyeiről adnak elő népszerű énekesek.

 

Nyári olvasmány
Carolyn Jourdan: Ha a helyén van a szíved

Ha a fesztiválok, koncertek, színházi előadások zsongása után egy kis nyugalomra vágynánk, kellemes nyári olvasmány ez a néhány éve kiadott regény, amelynek keretét az amerikai egészségügy hétköznapjai adják. A könyv őszinte gyengédséggel és sziporkázó humorral ébreszti rá az olvasót, hogy a világ legnagyobb hősei itt élnek közöttünk. Egyikőjük a könyv főszereplője, Caroline, aki szinte mindent felad, hogy segíthessen magára maradt háziorvos édesapjának. A szívszaggató esetek, az orvosi pálya nehézségei mellett nincs hiány a kacagtató, és meghökkentő esetekből sem.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

művészet , kultúra ,