2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Kiállítás Szentágothai János akvarelljeiből

Kiállítás Szentágothai János akvarelljeiből

2012-11-18 09:52 Forrás: MTI
1684
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egy 20. századi polihisztor - Szentágothai János akvarelljei az Evangélikus Országos Múzeumban.

 

A száz éve született biológus, agykutató Szentágothai János akvarelljeiből nyílt kiállítás Egy 20. századi polihisztor címmel szombaton az Evangélikus Országos Múzeumban.

Az Evangélikus Országos Múzeum kiállításán kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be a neves tudós: művészként, akvarellfestőként - mondta el a mintegy hetven akvarell mellett orvosi rajzokat, személyes tárgyakat is bemutató tárlat megnyitóján a múzeum igazgatója.

Harmati Béla László emlékeztetett: Szentágothai János kutatóként rengeteget utazott, útjaira azonban nem fényképezőgépet, hanem akvarell-készletet és maga által faragott ecseteket vitt magával. A művész-tudós "finom, áttetsző színekben, hatásos, gyakran egyedi képkivágásokban, élményszerű frissességben osztja meg távoli tájak látványát" - fogalmazott a művészettörténész.

L. Simon László megnyitóbeszédében felvetette: az "utolsó magyar polihisztorként" számon tartott Herman Ottó 1914-es halála után nem éltek-e polihisztorok Magyarországon? Valójában erre sok életmű cáfol rá - adta meg a választ a kultúráért felelős államtitkár. A 21. századi ember azonban már némi ösztönös irigységgel néz Szentágothai életművének gazdagságára - fűzte hozzá, hangsúlyozva: a ma emberének a Szentágothaihoz hasonló, a közéleti szerepvállalástól sem idegenkedő, nagy formátumú egyéniségekből kell ösztönzést merítenie.

L. Simon László Szentágothai János művészetéről szólva elmondta: az Evangélikus Országos Múzeumban látható akvarellek bizonyítják, hogy a természettudomány és a művészet sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt sokan gondolnák. "A humán tudományokhoz is rengeteget tud hozzátenni a természet megértésére törekvő gondolkodás" - fogalmazott.

Szentágothai János akvarelljei március 31-ig láthatók a Deák téri evangélikus templom mellett található múzeumban.

Ezek a cikkek is érdekelhetik