2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Ingyenes a zene a fogorvosi rendelőkben

Ingyenes a zene a fogorvosi rendelőkben

2012-03-17 08:06 Forrás: MTI
1137
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Európai bírósági döntés a rendelőkben lejátszott hangfelvétel díjkötelességéről.

 

A magánrendelőjében ingyenesen hangfelvételeket sugárzó fogorvos nem valósít meg "nyilvánossághoz közvetítést" az uniós jog értelmében, ezért az ilyen sugárzás nem jogosítja díjazásra a hangfelvétel-előállítókat - mondta ki minapi ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság. Annak a szállodaüzemeltetőnek azonban, aki a szállodai szobákban hangfelvételeket sugároz, méltányos díjazást kell fizetnie az előállítók számára, és a tagállamok nem mentesíthetik a szállodaüzemeltetőt a díjfizetési kötelezettség alól - állapította meg ugyanez a taláros testület egy hasonló ügyet elbírálva.

A fogorvosi rendelővel kapcsolatos kérdés az olasz SCF jogkezelő szervezet és az olasz fogorvosi szövetség közötti vita nyomán landolt Luxembourgban.

A szerzői joggal jogi értelemben "szomszédosnak" mondott jogok - így például az előadóművészeket megillető jogok - szabályozási rendszerének alaptétele, hogy e jogok alapján akkor lehet a felhasználásért díjazást kérni, ha a valamilyen haszon reményében megvalósított műfelhasználás a nyilvánosságot célozta meg. Kulcskérdés tehát a "nyilvánossághoz közvetítés" fogalmának pontos értelmezése.

Az Európai Bíróság e vonatkozásban leszögezte, hogy a "nyilvánosság" kifejezés meghatározatlan számú lehetséges címzettet jelent, és viszonylag jelentős számú egyént foglal magában. A luxembourgi testület - hogy lehetőleg minden elképzelhető ellenvetést kizárjon - részletesen kifejtette: a fogorvosi rendelő várójában egyidejűleg jelen lévő személyek köre általában igen behatárolt.

"A fogorvos páciensei kizárólag abból a célból jelennek meg a fogorvosi rendelőben, hogy kezelésben részesüljenek, míg a hangfelvételek sugárzása nem tartozik szorosan hozzá a fogorvosi kezelés elvégzéséhez. Véletlenszerűen és akaratuktól függetlenül kapnak hozzáférést bizonyos hangfelvételekhez aszerint, hogy mikor érkeznek meg a rendelőbe, mennyi ideig várakoznak, és milyen kezelésben részesülnek. Ilyen feltételek mellett nem feltételezhető, hogy az átlagos fogorvosi pacientúra fogékony lenne a szóban forgó sugárzásra. Ennélfogva az ilyen sugárzás a hangfelvétel-előállítók számára nem keletkeztet jogot díjazásra".
Egészen más a helyzet az Európai Bíróság szerint a szállodai sugárzás esetében. A PPL írországi jogkezelő arra hivatkozva kezdeményezte ezt az eljárást, hogy Írország megsértette az uniós jogot, amikor mentesítette a szállodaüzemeltetőket az írországi szállodai szobákban történő hangfelvétel-felhasználásért járó méltányos díjazás fizetése alól.

Az unió legfőbb bírói szerve ebben az ügyben a jogkezelőnek adott igazat.

Ezek a cikkek is érdekelhetik