2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Művészet Betűszemezgető

Betűszemezgető

2012-12-08 07:43 Forrás: Orvosok Lapja 2012/11. -- Bernáth Bea
1330
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Bár sokszor hallani, hogy az embereknek már se ideje, se türelme olvasni, az egyre szaporodó könyvkiadók szinte naponta állnak elő újabb és újabb kiadványokkal. Az évente megjelenő több száz alkotás közül nehéz választani, a közelmúltban megjelent néhány kötet bemutatásával ehhez a választáshoz igyekszünk segítséget nyújtani.

 

Temesi Ferenc: Bartók

 

Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla regényét. Hogy miért pont a világhírű magyar zeneszerzőt és zongoraművészt választotta? Ahogy egy interjúban megfogalmazta: „Nekünk az Isten Bartókban adta meg a legnagyobb magyart, akit mindenki érthet. Egyenes, tiszta, magyar zene ez, amihez csak tehetségesnek és magyarnak kell lenni”. Nem csoda, hogy az eltökélt kutatómunka, a tényekben és lelkekben való kitartó nyomozás után felkavaró, szenvedélyes életrajz-regény született, amely mindvégig izgalmas módon kapcsolódik a jelenhez, a ma Magyarországához. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez. Az írás három szálon fut: 1. Bartók itthon, beleértve az utazásokat. 2. Bartók Amerikában. 3. Az életrajzoló jegyzetei. „Szilánkok, forgácsok, repeszek majdnem időrendi sorrendje ez. De minden darab egyfelé mutat”.
 

 

 

Matthew Boyden: Az opera kézikönyve

Kicsit régebben, néhány éve jelent meg Az opera kézikönyve, viszont kritikusai szerint „semmi máshoz nem fogható alapossággal nyújt mindent egyszerre”. Először is az opera történetét meséli el, szépen szakaszolt, áttekinthető idő- és stílusrendben. Aztán a zeneszerzők életének történetét mondja el, valamint a kortárs művészek, kritikusok rájuk gyakorolt hatását, majd a darabok tömör ismertetője, a mű bemutatásának és utóéletének története következik. Végül a tárgyilagos elbeszélést érzelmektől fűtött lemezminősítés váltja fel. A kötetben csaknem 150 zeneszerző rövid életrajza, 340 opera részletes bemutatása és 900 CD-felvétel frappáns és tömör, olykor csípős és kíméletlen kritikája olvasható. Az operatörténet rövid függelékkel zárul, amely híres énekesek és karmesterek vázlatos pályarajzát, és a műfaj legfontosabb zenei szakkifejezéseinek magyarázatát foglalja magában.


 

 

Nyári Krisztián: Így szerettek ők

A könyv alcíme: Magyar irodalmi szerelmeskönyv, és ez valóban az. 40 történet sok illusztrációval Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról. Gondolhatnánk, intimpistáskodás megtudni, hogy Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is, vagy, hogy Molnár Ferenc azért vette el Fedák Sárit feleségül, hogy elválhasson tőle, illetve, hogy az Anna-versek ihletője összesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával. Azonban az irodalomtörténészek szerint is nagy magyar lírikusaink szerelmi történetei sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban értsük műveiket, és nem utolsó sorban kedvet csinálhatnak ahhoz, hogy ismét kezünkbe vegyük köteteiket.


 

 

 

Börcsök Mária: Kettészakadt Magyarország

Nagy vitákat gerjesztett a pedagógusból lett írónő mindkét idén megjelent írása, amelyekben híres történelmi és irodalmi személyiségekről (Szakadozó mítoszok) rántja le a leplet. Pontosabban azt mutatja be, hogy a gyakran idealizált hősök is valójában milyen gyarló emberek voltak. A magyar történelmet az államalapítástól az 1848/49-es forradalom és szabadságharcig feldolgozó Kettészakadt Magyarország emellett azt is sugallja, hogy ne kergessük a nemzeti egység ábrándját, mert olyan nincs, sosem volt, se nálunk, se másutt. A történészeket felháborítja, hogy a szerző sok esetben bizonyíthatatlan jellemrajzokból vezet le ismert történelmi eseményeket, a könyv sikere viszont azt jelzi, hogy a pátosztól megfosztott hősök történeteit kedveli a nagyközönség.


 

 

 

Ken Follett: A megfagyott világ

A könyves sikerlisták élén jelenleg tagadhatatlanul Ken Follett legújabb nagyszabású regénytrilógiájának második kötete áll. A 20. század európai és amerikai történetét az író öt – amerikai, német, orosz, angol és walesi – család életén keresztül mutatja be, akiknek sorsa egymásba kapcsolódik, összefonódik. Az első kötet, (A titánok bukása) a 20. század első éveitől az első világháború végéig, a Párizs környéki békekötésekig terjedő időszakban játszódik. A most megjelent második kötet (A megfagyott világ) a két világháború közti időszakról és a második világháborúról szól, végül a várhatóan 2014-ben kijövő harmadik mű a hidegháború időszakában játszódik majd.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kultúra ,