2018. január 21. vasárnap, Ágnes napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Problémák közepette is sikeres a Richter

Problémák közepette is sikeres a Richter

2011-12-22 07:00 Forrás: -- Krasznai Éva
1285
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója bizakodó, hiszen a megannyi gond ellenére, 2011 októberéig jól alakult a cég nyeresége.

 

2010-ben mintegy 1 milliárd eurós (1,3 milliárd US$) konszolidált árbevételt elérő és 2,9 milliárd eurós (3,8 milliárd US$) tőzsdei értékkel rendelkező Richter Gedeon Nyrt. az egyik legjelentősebb magyarországi és az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában is közvetlen piaci jelenlétet épít ki. A társaság termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – szív- és érrendszeri, központi idegrendszeri, nőgyógyászati stb. – felöleli. A Richter Gedeon Nyrt. rendelkezik Kelet-Közép-Európa legnagyobb K+F központjával. Az eredeti kutatás kizárólag a központi idegrendszer megbetegedéseire, ezen belül a skizofréniára, a szorongásra, a krónikus fájdalomra és a depresszióra irányul. Széleskörűen elismert szteroid-kémiai ismeretei révén, nőgyógyászati területen a Richter Gedeon Nyrt. a világ egyik legjelentősebb vállalata. A cég továbbra is tartja bevételi tervét, azaz idén ötszázalékos növekedést kíván elérni. A III. negyedévben 20 milliárd forintnál több volt a cég adózott nyeresége, ami az egy évvel korábbinál hat százalékkal magasabb.

– Ha jól tudom, eredményeikkel felülmúlják az elemzői várakozásokat is.

– Ez annál nagyobb siker, mivel a január–szeptember közötti adózott eredmény 30 százalékkal kevesebb lett. A lengyel Polpharma meghiúsult tranzakciójához kapcsolódó, mintegy 8 milliárd forintos bánatpénzt csak a III. negyedévben számolták el.

– A 2011 első 9 hónapjában meglehetősen hektikus volt a devizaárfolyamok ingadozása. Márpedig ez egyetlen gazdasági szervezetnek – lett légyen az gyógyszergyártó cég stb. – sem tett jót.

– Semmiképpen sem. Mégis elsősorban az oroszországi és a nyugat-európai piacokon való jelenlétünknek köszönhetően az exportunk változatlanul jól alakult, mindkét területen jelentős növekedést értünk el. Sőt, például Lengyelországban is tovább javult az exportunk. Ami pedig a devizaárfolyam hatását illeti, azt csak jövőre érezzük majd meg.

– Egy nyilatkozatában kitért arra, hogy Nyugat-Európában további fejlődési lehetőséget lát. Hol és mely területeken van bővülésre kilátás?

– A nőgyógyászat területén 2010-ben két akvizíciónk is volt. Az egyik egy meglévő fogamzásgátló termék átvétele, aminek értékesítéséhez 100 munkatársat foglalkoztató hálózatot építettünk ki egyebek között Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. És persze további terjeszkedésre törekszünk… A másik, a mióma ellenes eredeti nőgyógyászati készítményünk 2012. első felében történő törzskönyvezését reméljük. Ha sikerrel járunk, akkor jövőre ez a termékünk nemcsak Nyugat-Európában, hanem itt, a régióban is forgalomba kerül.

– A Richter Gedeon Nyrt. a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben kiváló szakembereivel és munkaszellemével a világ elismerését kivívta. A gyógyszergyártás mely területén kutatnak?

– Alapvetően két fő kutatási vonalunk van. Az egyik az originális gyógyszerkutatás, a másik a generikus fejlesztés. Az előbbinél eredeti, teljesen új készítményt hozunk létre. Az utóbbi kutatás és fejlesztés döntően üzleti szempontok alapján aszerint működik, hogy mi az a sikeres, már meglévő medicina, amit a vállalat megfelelő feltételek mellett elkészíthet. Itt a gyorsaság kiemelten fontos, hiszen a generikus árversenyben komoly előnyt élveznek az elsők. Néhány új termékkel sikerült megjelennünk a piacon. Kizárólag ezeknek köszönhetően forgalmunk nemhogy csökkent volna, inkább kicsit még növekedett is. De nem elhallgatható, hogy összességében nagyon kedvezőtlen intézkedésekkel kellett és kell megküzdenünk. Ha valamennyit nem is sorolom fel, azért a pluszadót mégis szóvá teszem. Kétségtelen, nagyon reméljük, hogy ezeket a kutatás-fejlesztési tevékenységünknek köszönhetően valamelyest csökkenteni tudjuk majd. Nem hagyhatom ki a felsorolásból a támogatással kapcsolatos intézkedéseket sem. Ezek ugyanis a Magyarországon működő gyártókat sokkal aránytalanabbul és igazságtalanabbul sújtják, mint másokat.

– A Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége az Ön elnökségével több javaslatot is benyújtott ezzel kapcsolatban, hiszen a meghozott intézkedések meglehetősen negatívan hatnak a magyarországi gyártókra.

– Óriási hátrány, hogy egyelőre nincs párbeszéd. Mi mégsem vagyunk teljesen pesszimisták, hiszen pontosan tudjuk, hogy javaslataink figyelembevétele a magyar gazdaság elemi érdeke. Hangsúlyozom, a gyógyszerkassza előirányzatainak teljesítéséért a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk. Meg azért is, hogy a terápiában se legyenek problémák. Vannak technikai jellegű átsorolások, amik bizonyos termékkört – például az onkológiait – mentesítene a többletadó alól.

– Miért az iméntit említette?

– Szerintünk az egyenlő elbánás és a versenysemlegesség miatt valamennyi készítmény után egyformán kellene adót fizetni. Függetlenül attól, hogy az patikai vagy kórházi forgalomba kerül. De mást is említhetek. Kifejezetten olyan intézkedéseket, amelyeket például Spanyolországban bevezettek, ahol az eredeti készítmények árát – jelentős megtakarítást eredményezve – 15 százalékkal csökkentették.

– Felvetéseikre még nem érkezett válasz? Tehát ezzel nem is tudnak kalkulálni?

– Mi rendületlenül várjuk a választ, mert úgy gondoljuk, javaslataink egyértelműen a kassza helyes struktúráját és betartását szolgálják.

– Visszatérve a külpiacokra, a piaci részesedést tekintve a Richter Gedeon Nyrt. a számára kulcsterületeken mennyire tudta tartani a pozícióját?

– Általában tartottuk. Sőt, Nyugat-Európában, ahol nagyon alacsony szintről indultunk, sikerült helyzetünkön javítanunk és Oroszországban is jobb pozícióba kerültünk.

– Végül, melyek a cég fő fejlesztési irányai?

– A molekuláris biológia – ami az élőlények és a sejtek működését vizsgálja molekuláris szinten – eredményei új lendületet adtak a gyógyszerkutatásnak. A Richter alapvető kutatási területe eredeti téren a központi idegrendszeri betegségek terápiája. Generikus téren pedig főleg nőgyógyászati készítmények és a szív- és keringési betegségekre ható készítmények szerepelnek.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

Richter Gedeon Nyrt. ,