2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Közös gyógyír a problémákra

Közös gyógyír a problémákra

2014-01-17 07:37 Forrás: Kórház 2013/12. -- Radnai Anna
5565
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


2013 a hazai gyógyszeripar szereplőinek kihívásokkal teli esztendő volt. Mégis akadt számos olyan siker, eredmény, amelyre jó visszatekinteni. Ezekről beszélgettünk dr. Szabó Lászlóval, a Teva Magyarország vezérigazgatójával.

Milyen megoldandó feladatokat, kihívásokat hozott a tavalyi esztendő a Teva számára?

2013 ismét egy kemény év volt a gyógyításért dolgozó minden szakembernek és vállalatnak. Bár a gyógyszerkassza nem csökkent tovább, a gyógyszerárak csökkentését célzó intézkedések hatását, mint amilyen a vaklicit, mindannyian súlyosan megéreztük. A nagy hazai gyógyszergyártók azáltal, hogy árbevételük jelentősen csökkent, az orvostársadalom pedig azért, mert a korábbinál is kevesebb forrás állt rendelkezésre a folyamatos szakmai fejlődéshez szükséges konferenciák, továbbképzések támogatására, de sokszor a gyógyításra is. Vállalatunk árbevétele annak ellenére csökkent, hogy több gyógyszert tudtunk a betegekhez eljuttatni, mint 2012-ben. Ennek következtében át kellett gondolnunk működési struktúránkat, meg kellett nézni, hol tudunk megtakarítani, valamint hogyan tudjuk a lehető legjobban felhasználni a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. Az árbevétel-csökkenés mellett komoly gondot okozott a hatalmas kintlévőségek kezelése is. Elsősorban az egészségügyi intézmények halmoztak fel jelentős tartozást. Feladat tehát bőven akadt, azonban számos olyan sikert is el tudunk érni, amely miatt büszkén gondolhatunk majd vissza erre az évre.

Melyek voltak ezek?

Elsőként említeném, hogy továbbra is meghatározó partnerei tudtunk lenni a magyar orvosoknak, a magyar betegeknek és az ország gazdaságának. Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai orvostársadalom partnerként tekint ránk, elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a hazai betegellátásért és az országért teszünk. Továbbra is Teva-készítmény segítségével gyógyulnak a legtöbben Magyarországon, minden hetedik betegnek mi biztosítjuk a szükséges terápiát. A kórházi ellátásban ez az arány még magasabb, ott átlagosan minden harmadik-negyedik felhasznált készítményt a Teva gyártja. A nehéz piaci körülmények ellenére is tudtunk új készítményeket bevezetni, biztosítva ezáltal, hogy újabb megfizethető árú, de kiváló minőségű készítmények segítsék az orvosok gyógyító munkáját. Ha pedig már a minőségnél tartunk, fontos elmondani, hogy a gazdasági nehézségek, a vaklicit okozta árcsökkenések ellenére kitartóan ragaszkodunk gyógyszereink világszínvonalú minőségéhez! 2013-ban sem érkezett egyetlen minőségi kifogás Teva gyógyszerhez kötődően. Sajnos a csökkenő árbevétel miatt dolgozói létszámunkat is csökkenteni kellett, azonban a minőségbiztosítást ez nem érintette, sőt ott tovább erősödtünk. Mindez azt is jelenti, hogy amennyiben egy orvos kolléga Teva-készítményt ír fel a betegnek, biztos lehet abban, hogy világszínvonalú minőségű gyógyszerrel segíti a gyógyulását.

Tovább tudtuk növelni magyar gyártási kapacitásainkat és exportunkat is. A tavaly átadott gödöllői, steril készítményeket gyártó üzemünkben folyamatosan fut fel a termelés. Vállalatunk mellett az egész magyar gyógyszergyártás sikereire is büszkék lehetünk. Nemzetgazdasági szinten tovább erősödött ugyanis a hazai gyógyszergyártók szerepe. Érdemes elmondani, hogy 2012-ben a négy nagy hazai gyógyszergyár termelte meg a nemzeti hozzáadott érték közel 5 százalékát, és ez az iparág adja a hazai ipari kutatás-fejlesztés mintegy felét. Kiemelten magas a munkahelyteremtő képessége is. Minden egyes, a gyógyszeriparban létrehozott munkahely átlagosan további 3 embernek is munkát ad a beszállítókon, szolgáltatókon keresztül. Ugyan a 2013-as adatok még nem állnak rendelkezésre, de az előzetes eredményekből úgy tűnik, nemzetgazdasági hozzáadott értékünk tovább növekedett. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy amennyiben az orvos kollégák hazai gyártó készítményét írják fel a betegnek egy importgyógyszer helyett, nem csupán a beteg jut megbízható, kiváló minőségű készítményhez, hanem az ország is jobban jár. Ugyanis a hazai gyógyszer nemzetgazdasági hozzáadott értéke több mint négyszerese az import készítményének. Konkrét számokra lefordítva, ez azt jelenti, hogy amennyiben az OEP 1000 forint támogatást ad egy importgyógyszerhez, abból mindössze 350 forint folyik be az államkasszába adók és járulékok formájában, míg hazai készítmény esetén ez 1430 forint! Többek között ezt a hozzáadott értéket ismerte el a kormányzat ősszel azáltal, hogy vállalatunknak elsőként ítélte oda az akkor alapított „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerést.

A betegellátás mellett jól ismert a Teva társadalmi elkötelezettsége.

A gyógyításban és az ország gazdaságában betöltött szerepünk mellett van még egy terület, amire büszkék vagyunk, és a nehézségek ellenére – ha szerényebb mértékben is – igyekszünk fenntartani. A Teva neve mára összeforrt a magyar sport, a kultúra és az oktatás támogatásával. Hiszünk abban, hogy a gyógyítás nem ér véget a világszínvonalú gyógyszergyártással, az egészségügy szereplőivel történő partneri együttműködéssel. Célunk, hogy hosszú távon tegyünk az emberek egészségének javításáért. A prevenció egyik leghatékonyabb módja az aktív sportolás. Ha akár egyetlen olyan fiatal is akad, aki éppen a Teva-Vasas vízilabdázóinak, a DVSC-Teva labdarúgóinak, vagy a GRC-Teva női röplabdázóinak példája miatt kezd el aktívan sportolni, s ezáltal egészségesebben élni, már megérte. Ezért is igyekszünk az általunk támogatott sportolókat bevonni prevenciós programjainkba. Például a szív-érrendszeri felvilágosítást segítő „Érte vagy!” programunkban a Teva-Vasas olimpiai és világbajnok vízilabdázóinak közreműködésével több, mint kétezren vállalták, hogy változtatnak életmódjukon, egészségesebben fognak élni.

A test mellett a lélek ápolását, a kultúra egészségmegőrző szerepét is fontosnak tartjuk. Az az évente mintegy 400 000 ember, akik ellátogatnak az általunk támogatott Pesti, illetve Vígszínház előadásaira, biztosan maradandó élménnyel távoznak. Végül, de nem utolsó sorban évek óta kiváló az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel. Európában elsőként indítottuk el a gyógyszergyárunk által azt a kihelyezett tanszéket, ahol a vegyész- és gyógyszerészhallgatók valódi gyógyszergyártási gyakorlati tudtást sajátíthatnak el. Ösztöndíj-programjainkkal pedig a tehetséges vegyész, illetve gyógyszerészhallgatókat segítjük. Célunk olyan életpályamodellt ajánlani a fiatal tehetségeknek, amelynek segítségével tudásukat remélhetőleg Magyarországon kamatoztatják majd. Sikerből, elismerésből az év végére is jutott. A minap vehettem át az egyik legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, amely elismerése annak a munkának, amit vállalatunk a betegellátásban és a társadalmi szerepvállalásban tesz.

Milyen elvárásokkal vágnak bele a 2014-es évbe?

Az iparág nehézségei nem szűnnek meg 2014-ben sem, de mindenképp egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb üzleti környezetre számítok. Bízom benne, hogy még több magyar beteg számára tudjuk biztosítani a gyógyulást segítő terápiát.  Hazai működésünk szempontjából nagyon fontos, hogy kutatási-fejlesztési költségeink egy részét továbbra is vissza tudjuk igényelni az ágazati különadókból. Számítok arra is, hogy minden korábbinál jobban felértékelődik a „magyar gyógyszer” szerepe a hazai betegellátásban. A magyar orvosok, gyógyszerészek és a hazai gyógyszergyártók összefogásával olyan népegészségügyi, nemzetgazdasági értéket teremthetünk, amire korábban nem volt példa. Várakozással tekintek az elkövetkező esztendőre. Remélem, hogy jövő ilyenkor egy hasonló interjúban sok szép eredményről számolhatok majd be az Kórház szaklap olvasóinak. Egyúttal hadd ragadjam meg a lehetőséget és köszönjem meg valamennyi magyar kórházvezetőnek, orvosnak és egészségügyi szakdolgozónak azt az áldozatos munkát, amelyet nap mint nap végeznek valamennyiünk gyógyulásáért, és hadd kívánjak az eljövendő ünnepekhez békességet, az új esztendőhöz pedig minden jót!

Ezek a cikkek is érdekelhetik