2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Közös cél az ellátórendszer fejlesztése

Közös cél az ellátórendszer fejlesztése

2012-01-14 07:00 Forrás: Kórház 2011/12. -- Zöldi Péter
2114
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Dr. Kókai Balázzsal, a HungaroCare Kft. ügyvezető igazgatójával 2011-ről beszélgettünk.

– Milyen sikerekkel, kudarcokkal, kihívásokkal kellett idén szembenézniük?

– Rendkívül összetett év volt 2011, fontos sikerekkel és nagy buktatókkal. Számos partnerünknél jelentkeztek olyan problémák, amelyeket kezelnünk kellett. Kezdődött az esztergomi történettel, amelyet megállapodással sikerült lezárni. Ennek első részét a kórház teljesítette is felénk, de a helyi politikai problémák továbbra sem teremtenek megnyugtató környezetet a kórház beszállítói számára. Júniusra csúcsosodott ki az eléggé komplex dunaújvárosi történet, amelynek megoldására több céggel együtt megbíztunk egy ügyvédi irodát, hogy ők értékeljék jogi szempontból a helyzetet, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Közben megkezdődött a korábbi működtető felszámolása, december közepén volt az első hitelezői értekezlet, amelyen a felszámoló értékelte a jelenlegi helyzetet, a megtérülés lehetőségét, a hitelezők pedig hitelezői választmányt hoztak létre.

– Milyen kapcsolatot ápolnak többi partnerükkel?

– Az egri Markhot Ferenc Kórházzal 2006-tól fennálló együttműködésünket, amelyben kollégáink a kórház megelégedésére végzik munkájukat, beárnyékolja a Hospinvest-történet, emiatt mintha elbeszélnénk egymás mellett. Ám alapvetően minden partnerünkkel, még az esztergomi kórházzal is korrekt kapcsolatban élünk. Nagyon fontos előrelépés számunkra, hogy a miskolci B-A-Z Megyei Kórházba integrálódott májusban négy megyei intézmény, amelynek szintén mi végezzük a gyógyszerellátását. Az év folyamán , folyamatos egyeztetések mellett, ki tudtuk szolgálni a kórházak minden igényét, de az elmúlt évet leginkább a forráshiányos állapot határozta meg. Külön öröm, hogy a közelmúltban megnyertük a móri városi kórház intézeti gyógyszertári üzemeltetésére kiírt pályázatot. Kilencedik partnerintézményünk talán mintául szolgálhat az átalakuló kisvárosi kórházak számára is, hiszen ők a minőségi járóbeteg ellátásra helyezték a hangsúlyt.

– Milyen fejlesztésekre koncentráltak partnereiknél?

– Alapvető elkötelezettségünk szolgáltatási színvonalunk folyamatos fejlesztése, eddig elért eredményeink: az egységes informatikai rendszerek üzemeltetése, az összes partnerünkre kiterjedő gyógyszer-alaplista és a közös gyógyszerbeszerzés megvalósítása. 2011 legfontosabb lépése a svájci Swisslog céggel januárban megkötött szerződés volt egy automatizált gyógyszerellátó rendszer telepítésére. Több, mint féléves előkészítést követően októberben telepítették a miskolci megyei kórházban a technológiát, amelyet két hónapos próbaüzem után december 16-án adtunk át ünnepélyes keretek között. E technológia teljes áttörést jelent az intézményi gyógyszerellátásban, elsősorban a gyógyszerbiztonság terén. Az elektronikus gyógyszerrendelést követően minden egyes beteg úgy kapja meg gyógyszerét, hogy azt emberi kéz nem érinti, és minden szem gyógyszert beadása előtt azonosítunk a gyógyszer egyedi csomagolásán és a beteg csuklóján elhelyezett vonalkóddal. Ez kizárja az esetleges emberi mulasztásból keletkező hibákat, és csökkenteni fogja az osztályos nővérek leterheltségét, ami reményeink szerint hozzájárul a betegelégedettség növekedéséhez.

– Milyen gazdálkodási eredmények várhatóak a fejlesztéstől?

– A Swisslog nyugat-európai és észak-amerikai tapasztalatai alapján a felhasznált gyógyszerek mennyisége csökkenhet. A technológia jelentős előnye, hogy a nagy kiszerelésű gyógyszereket is képes kezelni, amelyek reményeink szerint a következő években elérhetővé válnak a magyar piacon. A miskolci kapacitást úgy alakítottuk ki, hogy el tudja látni a tavasszal integrált négy kórházat, sőt, amennyiben a jogszabályi keretek ezt lehetővé teszik, a megyét körülölelő régiót is. A bevezetéssel és működtetéssel kapcsolatos tapasztalatainkat egyébként nagyon szívesen megosztjuk bárkivel, és biztosak vagyunk abban, hogy a bevezetés, az új rendszer megtanulásának nehézségein a miskolci megyei kórház munkatársai is hamar túllendülnek, és szakértővé válnak.

– Hogyan szemlélik a Semmelweis-tervet?

– Nagyon jó ötletnek tartjuk azokat az elképzeléseket, amelyeket a Semmelweis-terv gyógyszerellátás és közös gyógyszerbeszerzés kapcsán megfogalmaz. Ezeket a lépéseket mi az elmúlt három-négy évben meg is valósítottuk. Partnerkórházaink nem egy régióban, hanem szerte az országban működnek, ezért regionális eredmények egyelőre nem látszanak, a hatékonyság viszont tetten érhető. Például, a Zala Megyei Kórház és a miskolci megyei kórház gyógyszer alaplistája azonos. A korábbi több, mint 1500 féle gyógyszer helyett kevesebb, mint 500 gyógyszer szerepel rajta. . Ezek 80 százaléka egyébként azonos minden partnerkórházunkban, ugyanis a kórházakkal közösen, összes partnerünkre kiterjedő Terápiás Bizottságot működtetünk, amely évente versenyezteti a gyógyszergyártókat, és szakmai érvek mentén, a beszerzési árak figyelembe vételével hoz döntést arról, hogy a következő években mely gyógyszerek kerüljenek fel az alaplistára, amelyet negyedévente, egy mindenki által elfogadott szabályrendszer mentén tekintünk át.

– Milyen a kapcsolat a nagykereskedőkkel?

– Ők a rendszer nagyon fontos szereplői, cégünk legnagyobb partnere és résztulajdonosa, a Hungaropharma Zrt., a Terápiás Bizottság által kiválasztott, egyedi beszerzési árakon szállítja a kórházakba a gyógyszereket, és kiváló logisztikai tevékenységet végez. Ez a működési modell, amelynek fenntartása rengeteg aprómunkával jár, az egész országban megvalósítható lenne, a jogszabályi háttér lehetővé teszi, ezért szeretnénk a megszerzett tapasztalatainkat minden magyar kórházzal és nagytérséggel megosztani, hiszen közös célunk az ellátórendszer fejlesztése.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

gyógyszerellátás ,