2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Készen állunk a változások támogatására

Készen állunk a változások támogatására

2012-01-03 07:00 Forrás: Kórház 2011/12. -- Zöldi Péter
1489
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az év végéhez közeledve kihívásokról, lehetőségekről és jövőképről beszélgettünk Temesfői Zsolttal, a GlobeNet Zrt. vezérigazgatójával.

– Vezérigazgató úr, hogyan értékeli az elmúlt évet?

– Ez volt az első teljes évünk a Asseco-csoportban. Most kezdünk elmozdulni a nemzetközi piacok irányba, az Asseco-csoporton belül kezdenek kinyílni a környező országok piacai. Szeretnénk a következő egy-két év alatt elérni, hogy a cég bevételeinek jelentős része nemzetközi piacokról érkezzen. Mivel idén nem nagyon voltak új bevezetési projektek Magyarországon, meglévő erőforrásainkat inkább technológiai fejlesztésekre, új rendszerekre és a nemzetközi piacra történő lokalizációkra koncentráltuk. Világosan látszik, hogy üzleti szempontból merre érdemes továbbhaladnunk. A magyar piac nagyon fontos számunkra, de kicsi, zárt és korlátos. Stratégiánk ezért főként a nemzetközi piacok meghódítására irányul. A visszajelzések alapján egyértelmű, korábban kellett volna a nemzetközi környezetbe lépni, hiszen látjuk: szeretnek bennünket.

– Milyen szerepet tölt be a GlobeNet a nemzetközi egészségügyi informatikában?

– Termékeink – akár európai szinten is – előremutatóak, ezért nagy ambíciókkal koncentrálhatunk a nemzetközi piacokra. A termékportfóliónk egyes elemei iránt fellépő igények azt mutatják, hogy a nemzetközi környezetben van létjogosultsága a GlobeNet technológiának. A teljes járóbeteg, fekvőbeteg és egyéb speciális ellátásokat, a teljes betegút menedzsmentet, az ellátási folyamaton keresztül a teljes betegdokumentáció adminisztrációját lefedjük, mindezt kiegészítjük a szükséges minőségbiztosítási és kontroll lehetőségekkel. Ehhez kapcsolódik a diagnosztikai háttér teljes körű integrációja, melynek eredményeként teljesen homogén, globális informatikai rendszert nyújtunk.

– Nemzetközi kitekintésben hogyan látja az egészségügyi informatika feladatát?

– Azt látjuk, hogy nemzetközi piacokon az egészségügyi intézményeknek nagyobb mozgásterük van, mint itthon. Ennek természetesen része a betegellátás jobb finanszírozása, de azt figyeltük meg, hogy a nyugat-európai intézmények a piaci változások kapcsán is sokkal rugalmasabban működnek. A professzionális informatika szerepe valóban felértékelődött az egészségügyben. Mert lehet az informatikát játszani, dokumentálni és valamilyen módon összerakni, de hosszú távon mindenképpen a professzionális rendszer az, amely intézményi szintű megoldást és biztonságot képes nyújtani, amely biztosítani tudja az orvos-szakma megfelelő biztonságát és dokumentáltságát. Ehhez kapcsolódva ott, ahol erre igény mutatkozik, megfelelő gazdálkodási megoldást is nyújtunk, komplex gazdasági rendszerünket elsősorban ott ajánljuk, ahol bizonyos méretgazdaságossági határ felett dolgoznak az intézmények.

– Milyen nemzetközi sikereket értek el az elmúlt évben?

– Lengyelországban elindult az első kórházunk. A bevezetési időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a felhasználók ugyanúgy megszerették a rendszert, használatát és általa nyújtott előnyöket, mint itthon. Számunkra nincs is annál jobb marketing, mint amikor egy felhasználó ragaszkodik a MedWorkS használatához. Tehát az első szakmai tapasztalatok Lengyelországban adottak, nagyon érdekes a piac, és sokat tanulunk.

– Milyennek látja a lengyel egészségügyet?

– Eddigi benyomásaink alapján a lengyel egészségügy hatékonyabban működik, mint a magyar. Az orvos-szakmai és gazdálkodási folyamatok hasonlóak, mint itthon. Nincsenek nagy különbségek, természetesen különböző az elszámolás, a finanszírozást és az ellátórendszer működését ott is az szabja meg, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre. Ha több a forrás, jobb eredményt ér el a rendszer. A lengyel ellátórendszerben a beavatkozások finanszírozása valamivel reálisabb, mint itthon, ezért nagyobb esélyük van a hatékony működésre. Az egyes országok összehasonlításából pedig az is világosan látszik, hogy pénz hiányában nem csak a hatékonyság, hanem az intézmények infrastrukturális, erkölcsi és morális állaga is gyengül.

– Több mint hatvan partnerintézményük van Magyarországon. Milyennek értékeli a magyar ellátórendszer helyzetét?

– A kórházak pénzhiánya ma Magyarországon reális és nagyon komoly üzleti kockázatot eredményez. Partnereinkkel nagyon jó kapcsolatunk van, viszont azt is látjuk, hogy a legtöbb kórház nagyon komoly fizetési nehézségbe került, ami érinti az összes fenntartó jellegű szolgáltatást és a gyógyszerbeszerzést. Emellett a kórházak számára az is problémát jelent, hogy lejárt követelésállományuk pontos összege csak a közeljövőben fog kiderülni.

– Önök mire számítanak?

– Ma az egészségpolitika feladata, hogy az államosítás során felmérjék az előregörgetett adósságokat és megoldást találjanak rendezésükre. A kórházak eddig is folyamatosan átütemeztek tartozásaikat, eltolták a fizetési határidőt 90, 180 vagy még több napra. Ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy államosítás esetén ezek a tételek nem fognak megjelenni költségként. Az egészségügyi ellátórendszerben a hiányt ugyanis nem az effektív tartozásállomány jelenti, hanem mindazon átütemezett kötelezettségek, amely 90-180 napon túl jelennek meg. Ha reális képet szeretnénk látni, ezeket is figyelembe kellene venni. Az ilyen tartozások mértéke nagyon jelentős lehet, elérheti az akár több tízmilliárdos nagyságrendet is.

– Mennyire szoros együttműködésük a partnerekkel?

– Úgy vélem, partnerintézményeinkkel szoros kapcsolatot ápolunk, együttműködésünk szoros, de sajnos kapcsolatunkra a nagyfokú pénztelenség nyomja rá bélyegét. Ennek ellenére több partnerünkkel tartunk fenn kifejezetten innovatív jellegű együttműködést, ilyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding Zrt. vagy miskolci B-A-Z Megyei Kórház. Mindkét intézmény esetében megyei kiterjedésű intézményrendszer működtetése a feladatunk – sok esetben más medikai rendszerszállítókkal együttműködve.

– Hogyan látja a közeljövőben várható nagytérségi integráció informatikai kihívásait?

– A nagytérségi integráció nekünk is komoly feladatot jelent majd a következő hónapokra, évekre. Úgy véljük, regionális szinten mindenféleképpen szükséges a centralizáció, számtalan előny származik majd a komplex regionális megoldásokból. Ám azt tudomásul kell venni, hogy ilyen mértékű rendszerintegráció nem valósítható meg egyik pillanatról a másikra, hanem hosszabb folyamat eredménye. Azt is látni kell, hogy a jelenlegi egészségügy sok mindent kibírt, de ezek a feladatok önmagukban is nagyon komoly kihívás elé állítják egészségügyi szolgáltatókat, kórházakat. Az átalakulási folyamat részévé kell tenni a hatékonyabb informatikai tevékenység megvalósítását, de előtte tisztázni kell, hogy mi az az egészségügyi szolgáltatási portfólió, amit meg kell valósítani. Az integráció tervezésének sarokköve az informatikai integráció tervezése, az átalakulást le kell követni az informatikai rendszerekkel, és ehhez elengedhetetlen a megfelelő informatikai szolgáltatási struktúra kialakítása. Összességében kijelenthető, hogy a centralizációs folyamat – a telemedicina lehetőségeivel kiegészítve – nagymértékben növelheti az intézményrendszer költséghatékonyságát.

– Milyen kihívásokat jelent a centralizáció informatikai hátterének kialakítása?

– Pontosan ez lehet az átalakulás egyik legnagyobb korlátja, hiszen a teljes centralizációt képes megbuktatni, ha nem megfelelő szolgáltatási struktúrát és lehetőségeket biztosít a rendszer. Mi már több kórház integrációjára készítettünk terveket, de egy ilyen regionális rendszer kialakítása óriási feladat. Az adatbázisok globális konverziója, a működési struktúrák meghatározása és beállítása, az intézményi munkafolyamatok kialakítása, a szervezeti struktúra modellezése mind-mind olyan feladatok, amelyeket csak megfelelő informatikai háttérrel lehet megvalósítani. Ám azt is tudomásul kell venni, hogy az informatika csak eszköz. Márpedig nem az eszköz szabja meg az intézményi struktúrát, hanem először van szükség a struktúra kialakítására és a szakmai döntésekre, és csak utána jöhet az informatika. Bár mindenki ezt szeretné, de az informatika önmagában nem tehet rendet, mert nem az a feladata. Egy informatikai rendszer akár a káoszt is képes tökéletesen modellezni, attól a káosz még káosz marad.

– Milyen szerepet játszik a következő években az ellátás szervezésében és támogatásában az informatika?

– Minden egészségügyi rendszer számára a pénzhiány jelenti a legnagyobb kihívást, Magyarországon sincs ez másképp. Tudomásul kell venni, hogy pénz nélkül a fennálló problémákra nem lehet megoldást találni. Amennyiben pénzhiány esetében nem tudnak többletforrást tenni a rendszerbe, nincs más lehetőség: költséget kell csökkenteni. Ezek a költségek érinthetik szélesebb spektrumban az intézmények szolgáltatási és egyéb beszerzéseit, és nagyon komoly minőségi romlást idézhetnek elő az ellátás színvonalában. Jó informatika nélkül viszont nem oldható meg a változtatás. Ha ezen az eszközrendszeren spórolni akarunk, megfelelő tudású és komplexitású informatikai háttér nélkül nem tudjuk irányítani és kontrollálni azokat a folyamatokat, amelyek hatékonyabbá tehetik az ellátást. A jelenleg folyó egészségügyi integrációs folyamatban fel kellene értékelődnie az informatikának, mert megfelelően jól működő informatika nélkül lemenedzselhetetlen a változás. Ez önmagában óriási kockázatot a rendszer átalakítói számára. De mindenki megnyugodhat: mi készen állunk a változások határozott támogatására.

– Karácsonyhoz közeledve, milyen év végi üzenet fogalmaz a GlobeNet Zrt. partnerei számára?

– Magyarországon közel 60 ezer felhasználó dolgozik MedWorks-rendszerrel, orvos, kórházmenedzser, szakértő, szakdolgozó, asszisztens, nővér, ápoló, gazdasági szakember és sokan mások. Tisztában vagyok azzal, hogy a jövő év számukra személyesen is nagyon nehéz lesz, ezért mi arra törekszünk, hogy rendszereinkkel, technológiánkkal maximálisan kiszolgáljuk őket, napi feladataikat a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítsük. Ezzel az üzenettel szeretnék áldott, békés, boldog karácsonyt és jó pihenést kívánni mindannyiuknak!

Ezek a cikkek is érdekelhetik