2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Hol húzódnak a határok?

Hol húzódnak a határok?

2012-01-02 07:00 Forrás: Kórház 2011/12. -- Zöldi Péter
1375
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Pólya Endrével, a Mediplan Kft. ügyvezető igazgatójával értékeltük az elmúlt évet.

– Igazgató úr, mi a véleménye 2011-ről?

– Idén a változásokra való várakozás és a változtatások előkészítése alapvetően meghatározta az egészségügyi fejlesztési projektek előrehaladását. Érezhetően visszafogottabb a tempó, mint tavaly. Az egészségügyi kormányzat a Semmelweis-terv kialakításával és részleteinek kimunkálásával régóta fennálló adósságot igyekszik rendezni. Ez önmagában óriási munkát és jelentős erőfeszítéseket igényel a terv készítőitől. Az is teljesen érthető, hogy az új intézménystruktúra és az egyes intézményeknél ebből fakadó átalakítási igények a Semmelweis-terv miatt várattak magukra az év folyamán. Az uniós projektek megvalósítása, újabb fejlesztési programok meghirdetése érthető módon az új intézmény struktúra meghatározását követően indulhat újra. Talán ez a magyarázata annak, hogy 2011 lényegesen csendesebb volt, az új pályázati kiírások tekintetében is.

– Milyen fejlesztések haladtak előrébb?

– A korábbi évek pályázataiból a TIOP 2.2.5. projekt keretében idén hirdettek eredményt négy onkológiai fejlesztésben. A többi pályázat ismétlésre vár, ez a kiírás legkorábban 2012-ben lehetséges. Eredményhirdetés és szerződéskötés történt a PIC-pályázatokban, amelyek döntően eszközbeszerzésre és informatikai fejlesztésre vonatkoztak. Itt egyelőre a megvalósítás kezdeti fázisa: a közbeszerzések előkészítése, esetleges közös ajánlatkérések megszervezése zajlott idén. Az orvostechnológiai és informatikai cégek számára ez szintén jövőre jelent lehetőséget. Szintén a jövő évre csúsznak át a struktúraváltási projektek megvalósítási munkái: az építkezés és az eszközbeszerzés. Ennek egyértelmű oka a közbeszerzési eljárások előkészítésének hosszadalmas és sokszor nagyon nehéz folyamata.

– Bár kevés projekt indult 2011-ben, annál több projektet adtak át idén. Mi az általános véleménye az idén megvalósult fejlesztésekről?

– E projektekben már bele sem lehetett tervezni az ideálisan szükséges, optimális megoldásokat, a tervezés során a pályázati keretekhez mért kompromisszumokat kellett általánosan felvállalni. A projektek támogatásáról szóló döntést követően sokáig kellett várni a megvalósításra, a kivitelezés megkezdésére, ami az infláció és euró-árfolyam előnytelen változásai miatt a rendelkezésre álló források reálértékét jelentősen csökkentette. Ez a kivitelezés során további kényszerű kompromisszumokat követelt a kivitelezőtől, ami a megvalósítás során az eredeti tervektől eltérő megoldásokat tett szükségszerűvé. Szerencsére nagy horderejű és a használhatóságot jelentősen gyengítő kompromisszumokra nem került sor.

– Milyen tapasztalatokat szerzett a Mediplan Kft. futó munkái során?

– Számtalan Mediplan által tervezett intézmény az általunk elvárthoz közeli minőségben valósult meg, és nyújt nyugat-európai színvonalú ellátó helyet a lakosságnak. Idén több projekthez kapcsolódtunk technológiai kivitelezéssel, amiben minden esetben az ajánlatkérésnek megfelelő eszközöket szállítottunk és helyeztünk üzembe, a TIOP és ROP programokban. Sajnos az elmúlt esztendőben, a korábbiakhoz képest nagyobb volt a kifizetési fennakadás, ami egyes esetekben már az önrész kifizetésének ellehetetlenülésében is megmutatkozott. Ez sokkal nagyobb összetartást, szolidaritást és együttműködést igényelt a teljesítésben résztvevő fővállalkozó és beszállító cégek között. A legtöbb beszállítónk megértő és türelmes, de ez nem mindenkiről mondható el. Újfent beigazolódott a régi mondás: bajban ismerszik meg a barát.

– E fejlesztésekkel hogyan kerül közelebb az ellátórendszer a nyugat-európai egészségügyhöz?

– A 2007-2013 közötti időszak egészségügyi fejlesztéseit 2005-2006-ban tervezte meg az akkori kormányzat, így a jelenlegi egészségügyi irányítás örökölte a helyzetet. A mai szakmai és szakmapolitikai célkitűzések, programok több ponton eltérnek a korábbitól. A jelenlegi kormányzat célját a korábbi projektek nem biztos, hogy minden esetben kiszolgálják, viszont adottságként kell őket figyelembe venni, hiszen a megvalósult fejlesztéseket üzemeltetési kötelezettség terheli. A jelenlegi ellátórendszerben sok ilyen elem található, amelyek nem teszik könnyebbé a rendszer átalakítását. Kitörési pontot a következő uniós időszak fejlesztési lehetőségei jelentenek, hiszen 2014-től minden remény szerint a Semmelweis-tervnek megfelelően valósulhatnak majd meg a nagyobb ívű fejlesztések. Ebből is látszik, hogy hosszú fejlesztési, átalakítási folyamat az egészségügyi ellátórendszer kiigazítása, helyretétele, ami szükségessé teszi a fejlesztési irányok változatlanságát, hiszen Senecától tudjuk: semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. Ha még ráadásul a kapitányt is folyamatosan cserélgetjük, akkor nem sok jóra lehet számítani.

– Mi a véleménye a Semmelweis-terv megvalósulásáról?

– A következő fél évben átvételre kerül valamennyi szakellátó intézmény. Arra lehet számítani, hogy a döntések centralizálódnak, hiszen ez az egyik alapvető célja az állami kézbe vételnek. A másik oldalról szemlélve viszont elképzelhetetlen, hogy a mindennapi életet érintő részletkérdésekben elvonnák a helyi, intézeti szintű döntéshozók kompetenciáját. Az a kérdés, hogy hol húzódik a határ a kettő között. Ez ma még nem látszik. Nyilvánvalóan fontos szerepe lesz a Térségi Ellátásszervező Központoknak, amelyek elsősorban a betegellátást lesznek hivatottak irányítani, de feltételezhetően egyéb kérdésekben is fontos szerepet kaphatnak. Az intézményfejlesztési koncepciók nyilván összehangolt munkát igényelnek, ezért azok várhatóan térségi, illetve központi döntések mentén alakulnak majd ki. A beszerzések, akár tervezésről, akár eszközbeszerzésről legyen szó, szintén központosításra kerülhetnek, az energia- és gyógyszerellátás mindenképpen, de nem gondolom, hogy az egyes intézmények eszközkarbantartása központi beszerzéssel valósul majd meg. Megint csak nyitott a kérdés: hol húzódnak a kompetencia határai? Arra számítok, hogy ezekre a kérdésekre hamarosan megérkeznek a válaszok. Nyilvánvalóan új lesz a helyzet, amihez a vállalkozói szférának alkalmazkodnia kell.

– Hogyan látja az orvostechnológiai fejlesztések területét?

– Ma Magyarországon elméletileg annyi munka van, amennyi még sosem volt. A címzett támogatási rendszerhez képest 5-10-szeres feladatmennyiség és hozzárendelt forrás áll rendelkezésre. Az orvostechnológiával foglalkozó vállalkozások száma nem nőtt ilyen mértékben. Tehát a teljesítés során valamennyi piaci szereplőnek bőven van esélye a túlterhelésre. Itt nagyon fontos kérdés az, hogy ennek a megnövekedett feladatnak a vállalkozások miként tudnak eleget tenni? Hogyan tudjuk a megnövekedett feladatokat elvégezni? – akár tervezésről, akár technológiai kivitelezésről legyen szó. Ám a piaci szereplők egyelőre arról még keveset beszélnének, hogyan tudunk összefogással megfelelni a rengeteg feladatnak. Az összefogásra, erőforrásaink hatékonyabb kihasználására sokkal nagyobb szükség van, mint valaha. Rengeteg energia és tudás, tehetség van a hazai orvostechnológiai vállalkozásokban, melyeket a sikeres projektek érdekében hasznosítani lehet.

– Milyen szerepet tölt be a piacon a Mediplan?

– Technológiai tervezői hátterünkből adódóan megpróbáljuk minden szereplővel megtalálni a közös hangot. A projektekre igyekszünk azokat a partnereket megnyerni, akik bizonyítottan törekszenek az együttműködésre, és a nehéz helyzetben sem hagynak faképnél.

– Ezen a hektikus piacon hogyan tartható egyensúlyban a Mediplan?

– A fejlesztési projektciklusokhoz illeszkedő két fő tevékenységet végzünk. A kivitelezés-megvalósítás időszakában a technológiai fővállalkozás, eszközszállítás, üzembe helyezés dominál, a projekt-előkészítés időszakában pedig a tervezésre koncentrálunk. A hét éves fejlesztési ciklusok első fele intenzívebb tervezési feladatot jelent, a következő 3-4 évben pedig az eszközszállítás, technológiai kivitelezés biztosítja árbevételünk nagyobbik részét. Ez egy bevált megoldás arra, hogy cégünk ne ciklikusan működjön, hanem viszonylagos stabilitásban létezzünk. A csak tervezéssel foglalkozó irodáknak más koncepciót kell követnie, ők nem tudnak csak az uniós fejlesztésekből megélni, egyéb projektekre is szükségük van. A csak eszközszállítással foglakozó cégeknél a beruházás során beszerzendő tartós használatú eszközök mellett a szervizkarbantartás, a fogyóeszközök biztosítása jelenheti a megoldást. Mi az intézményfejlesztésekre és korszerűsítésekre koncentrálunk, igyekszünk az előkészítési és kiviteli szakaszhoz egyaránt kapcsolódni, így maradhatunk viszonylag kiegyensúlyozottak ezen a piacon.

– Milyen üzleti eredményt értek el idén?

– Várakozásainkhoz, üzleti elképzeléseinkhez képest szerényebb árbevételt és eredményt tudtunk idén felmutatni. Az évet gyengébben zárjuk, mint terveztük, ennek elsősorban a projektek előrehaladásának jelentős lassulása az oka. A késedelem a kiviteli tervezésekben és az eszközbeszerzésekben is későbbi eljárásokat eredményezett, sok olyan munka csúszik át a jövő évre, amellyel 2011-re számoltunk.

– Milyen évre számít 2012-ben?

– 2011 a várakozások és a reménykedés éve volt, 2012 pedig az alkalmazkodás és a megvalósítások éve lesz. 2012-vel kapcsolatban az a vízióm, hogy nem lesz nyugodt év. Közeledik 2013, az uniós forrásokat fel kellene használni, a még projektszinten le nem kötött forrásokra projektgazdát kell keresni. A pályázatokat ki kell írni, a leszerződött támogatások megvalósítását be kell fejezni, és 2013 végéig el kell számolni. Nem marad túl sok idő az uniós finanszírozási időszakból, ezért arra számítunk, hogy nagy feladatmennyiség szabadul a vállalkozókra. Ennek csak úgy lehet megfelelni, ha szervezetten, hatékonyan és az érintettek szoros együttműködésével tudunk dolgozni. Alkalmazkodni kell az egyre rosszabb kifizetési gyakorlathoz, túl kell élni a több hónapos, akár fél éves késéseket is; szövetségeket, partnerségeket kell kialakítani, és a meglévő erőforrásokat maximális hatékonysággal kell kihasználni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kórháztervezés ,